GORAN MEHKEK Cropix
LEKO SUSPENDIRAN

Livaja je prije derbija s Dinamom napravio nešto što nije nikad prije u karijeri, kazna neće poremetiti Hajduk

Da je dobio 10 utakmica ili nekoliko mjeseci kazne, vjerojatno bi već pakirao stvari za Belgiju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. srpanj 2023. 19:34

Ivan Leko dobio je očekivanu kaznu. Još prošli tjedan spominjalo se četiri ili pet utakmica uz dosta visoku novčanu kaznu. Na koncu je dobio pet utakmica, što je težak udarac i za Leku ili Hajduk, ali kazna nije drastična i Leko će je odslužiti. Da je dobio 10 utakmica ili nekoliko mjeseci kazne, vjerojatno bi već pakirao stvari za Belgiju. Što bi bio nenadoknadiv udarac za Hajduk i težak udarac za ligu. Leko je ipak vrijednost HNL-a, ne samo Hajduka...

Na novčanu kaznu od 2.500 eura neće ni trepnuti, ne sumnjamo da bi puno radije platio i 25.000 eura samo da je dobio koju utakmicu manje. Jasno je da će se i Leko i Hajduk žaliti na kaznu, Splićanima je svaka utakmica bitna. Vidjet ćemo hoće li ta žalba nešto donijeti.

Disciplinska komisija mogla je Leku kazniti i s mjesec dana suspenzije, što je po svemu bila najmanja moguća kazna. Hajduk bi u tih mjesec dana možda odgodio neku utakmicu zbog Europe, pa bi Leko "mirovao" samo tri susreta. Možda bi dočekao i reprezentativnu stanku... Međutim, treba biti realan - kazna je pravedna. Leko je u Superkupu pretjerao s reakcijom, posebno u poluvremenu i na kraju utakmice, te je zaslužio oštru kaznu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

S druge stranice članovi Disciplinske komisije očito su uvažili Lekino uzorno ponašanje po svim pitanjima - a posebno prema sucima - od prvog dana kako se vratio u hrvatski nogomet. Bio je iznimno afirmativan prema sucima, bio im je velika podrška i u trenucima u kojima mu se "crnilo pred očima" zbog igre i rezultata momčadi koju je vodio. Afirmativan i miran bio je Leko i u petak, u prvenstvenom derbiju s Dinamom. I kada je gubio 1:0 i kada je Petković zaradio penal. Incident u Superkupu očito je bio "loš trenutak", izolirani incident i zato Hajdukov trener nije zaslužio drastičniju kaznu. Što su članovi Disciplinske komisije prepoznali.

Leko će sigurno voditi utakmicu protiv Rijeke na Poljudu, a vidjet ćemo hoće li ga kazna dočekati prije 3. kola i gostovanja u Osijeku. Naime, Leko ima rok od osam dana za žalbu, što znači da se teoretski može žaliti i sljedeći utorak. Dok Komisija za žalbe zaprimi Lekino očitovanje, pa dok se ponovno okupi moglo bi se dogoditi da prođe i ta utakmica u Osijeku. A znamo da su utakmice s Dinamom, Rijekom i Osijekom najteže i da će Leko napraviti sve da bude uz teren u svim derbijima.

Za Hajduk je pak najvažnije da Leko ostane miran i da ga kazna od pet utakmica ne izbaci iz sedla. Uvjereni smo da neće, jer i Leko ne može ne osjetiti zanos i nadu koju su navijači dobili s pobjedom u derbiju. S takvim ozračjem i Leko i Hajduk lakše će preboljeti njegov izostanak s ipak nešto "lakših" utakmica koje slijede nakon Osijeka. Napokon, i igrači su u Superkupu s Lekom na tribinama odigrali jako dobro drugo poluvrijeme u kojem su u mnogim segmentima čak i nadigrali Modre. Skupili su se i odigrali maksimalno koncentrirano i za svog trenera.

Neposredno uoči subotnjeg derbija s Dinamom kapetan Marko Livaja okupio je na travnjaku sve igrače oko sebe i držao im je govor koji je trajao gotovo minutu. Kažu nam da to nikada nije radio. Sada je to napravio jer i on osjeća da je Hajduk na dobrom putu, da je doista postao konkurentan u borbi za naslov.

Lekina kazna neće to značajnije poremetiti. Što je za Hajduk daleko najvažnije u svemu ovome...

Linker
03. svibanj 2024 11:04