ACTION FOTO SPORT Nurphoto Via Afp
KRITIČNA POZICIJA

Lov na zadnje pojačanje: Evo zašto je Dinamo htio vratiti igrača kojeg je prodao za čak 7 milijuna eura!

Aktualni prvak očigledno nije zatvorio ljetni prijelazni rok, u Maksimiru bi moglo biti još promjena
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. srpanj 2022. 06:01

Dinamo je želio dovesti Ivana Šunjića, svog bivšeg igrača, prije nego što je iz Birminghama otišao u Herthu. Također, bilo je interesa za Mihaela Žapera, ali je cijena od 3 milijuna eura koji je istaknuo Osijek bila previsoka za maksimirski financijski ukus. Znači li to da je Dinamu nakon prodaje Bartola Franjića u Wolfsburg potreban još jedan defenzivni vezni? Kako sad stoje stvari?

U ovom trenutku jedino Josip Mišić igra klasičnog defenzivnog veznjaka, klasičnu "šesticu". Kapetan Arijan Ademi, koji je također naravno defenzivni veznjak, zapravo igra na poziciji "osmice". Dinamov vođa često odlazi u napadačke akcije, završava akcije u šesnaestercu suparnika, opasan je po gol. To i jest posao "osmice", to Ademi radi. Međutim, to znači da ne igra poziciju defenzivnog veznog. Nekoliko utakmica je u paru s Mišićem znao odigrati Amer Gojak, i to jako dobro, no izgleda da Ante Čačić ne računa na njega, ušao je u zadnju godinu ugovora s Modrima, za njega se čeka neka inozemna ponuda koje još nema. No, niti Gojak nije klasični defenzivni veznjak, on je također više "osmica". Defenzivni vezni jest Marko Bulat, ali on se oporavlja od teške ozljede, tko zna kada će biti spreman za sve izazove.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Kao defenzivni vezni vodi se i mladi, iznimno perspektivni Martin Baturina. Međutim, mladić kome se predviđa velika karijera, predodređen je biti nova Dinamova "desetka", on je igrač sjajne kreacije, maštovitosti, točne pas-igre, jako dobrog driblinga, udarca. Martin sigurno nije destruktivac, razgrađivač suparničkih akcija, on je graditelj akcija svoje momčadi, stvaratelj igre. Luka Ivanušec, Marko Tolić i novopridošli Robert Ljubičić su, pak, ofenzivni veznjaci, pa tako kad se podvuče crta ostaje samo Josip Mišić kao prava klasa na toj poziciji "šestice". Naravno, ne daj Bože kakve ozljede ili neigranja zbog viška kartona Mišića, Dinamo onda ostaje bez pravog defenzivnog veznog, odnosno, igrača koji to u ovom trenutku jedini igra na način kako se ta pozicija treba igrati.

Vratimo se, recimo, utakmici Superkupa s Hajdukom. Kapetan Ademi je bio jako discipliniran u ulozi defenzivnog veznog, ali ipak se, pogotovo u prvom poluvremenu, osjetilo da u igri Modrih nešto nedostaje. Hajduk je u tom dijelu mogao kazniti Dinamo. Nazirao se problem jer je Čačić startao s dvije špice, Petkovićem i Drmićem, Ivanušec i Špikić bili su vezani uz linije, nisu stigli zatvarati, Modri su u sredini izgubili gustoću. Kad su Modri gubili lopte u završnici akcija nisu mogli brzo uspostaviti gustoću u sredini travnjaka. I, naravno, kad se u takvoj igri dogodi da ispadne i Ademi, koji voli otići prema naprijed, onda momčad nije stabilna. Također, čak nekad ispadne i Mišić, očekujući da će mu netko zatvoriti leđa, pa onda Modri imaju propuh u sredini. Hajduk je u tom prvom poluvremenu dolazio s dva dodavanja pred zadnju liniju Modrih.

Eto, upravo zato je Dinamo htio vratiti Šunjića, zato se i govorilo o interesu za Žapera. Modri su napravili odličan prijelazni rok, pojačali su se, ali možda bi ljetni mercato bio savršen da razmisle o dovođenju jednog klasnog defenzivnog veznog. Ima vremena do konca prijelaznog roka, još se nešto može poduzeti po tom pitanju. Možda će nedostatak klasičnog defenzivnog veznjaka biti dovoljan za putešestvije HNL-a, ali u jakim europskim okršajima, a Modri ciljaju Ligu prvaka, još jedan defenzivni veznjak jako bi dobro došao Čačićevoj momčadi.

Nevistić između posudbe i prvog vratara

Vidjeli smo da je na Superkupu s Hajdukom drugi vratar Modrih bio Danijel Zagorac. Netko je možda pomislio da će kao pričuva "jedinici" nacionalne vrste osvanuti Ivan Nevistić. Međutim, to se nije dogodilo i neće se dogoditi. U slučaju da se Livaković ne proda u ovom ljetnom mercatu, onda Nevistić sigurno odlazi na posudbu.

On mora negdje braniti, nema smisla da u plavom domu "glanca" klupu. Također, na posudbu će i mladi Nikola Čavlina, odlučeno jest da i on mora braniti sljedeću sezonu, da ne bi bilo dobro da ostane bez pravih utakmica. No, nekako se ipak čini da će Livaković konačno ovog mercata ostvariti transfer, te da će se onda kao prvi vratar Modrih pojaviti - Ivan Nevistić. Dakle, Nevistić je u procjepu, između posudbe i prvog vratara. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 22:10