Nudi se nova alternativa za maksimirski stadion

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX
VELIKA INICIJATIVA

‘Mi smo najolimpijski kvart u Hrvatskoj i kod nas je idealna lokacija za zamjenski stadion Dinama!‘

Dok se ne izgradi novi u Maksimiru, Dinamu na dvije ili tri godine treba i zamjenski stadion...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. veljača 2022. 18:08

Početkom ove godine po tko zna koji put se aktualiziralo pitanje izgradnje novog Dinamovog stadiona u Maksimiru, predstavnici kluba i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održali su i službene sastanke na tu temu, a u fokus pažnje došao je i takozvani zamjenski stadion, na kojem bi Dinamo nastupao dok se ne izgradi novi Maksimir, otprilike dvije ili tri godine.

Bilo bi to zdanje s tribinama do desetak tisuća gledatelja, a u prvom planu su rekonstrukcija i nadogradnja stadiona u Kranjčevićevoj ili pak odlazak u Sesvete, gdje već postoji projekt arhitekta Davora Matekovića za izgradnju stadiona u sportskom centru Sesvetska dolina.

Čak je u Sesvetama i građevinska dozvola produljena u travnju 2020. i vrijedi tri godine, odnosno do travnja 2023. godine, premda se često u javnosti provlačio i spor oko 15.000 kvadrata zemljišta, koje je ranije pripadalo sesvetskoj gimnaziji, pa je prebačeno u novoformiranu katastarsku česticu za stadionski kompleks. Tu se izgleda događa i situacija da se preklapaju dvije građevinske dozvole, što zakonski nije dopušteno...

No, u istočnom dijelu Zagreba, čak i mnogo bliže Maksimiru od Sesveta, postoji jedan klub, koji ima golemi sportski centar površine 40.000 metara kvadratnih, a nema uvjete da bi na njemu igrao niti utakmice 2. hrvatske nogometne lige. To je Dubrava Tim Kabel, već svima dobro znani drugoligaški nomad, koji ove sezone kao formalni domaćin igra u Sigetu, a dvije ranije nastupali su dubravaši u Sesvetama i Kustošiji.

Krajnje je vrijeme

Za to vrijeme njihova SRC Grana Klaka ima tek teren s umjetnom travom gdje se mogu igrati utakmice do trećeligaškog ranga, a glavni teren nema tribinu koja je trebala biti izgrađena još prije tri godine, čak je Grad Zagreb bio i odobrio sredstva, ali poremećaji u proračunu i pandemija koronavirusa doveli su do toga da gradnja tribine nikad nije ni počela.

Malo je reći da je nogometna Dubrava očajna zbog takve situacije, klub u kojem trenira skoro 500 djece i koji je odgojio sadašnje hrvatske reprezentativce Josipa Juranovića i Lovru Majera, suočen je s neodrživom situacijom, pogotovo sada kada bilježi najbolje rezultate u zadnjih 25 godina i drži četvrto mjesto u 2. HNL.

Naravno da dubravaši ne mogu sanjati povratak u 1. HNL, gdje su igrali sezone 1993/1994. i između ostalog pobijedili 1:0 Dinamo (tada Croatia), kada nemaju svoj adekvatni stadion, ali zato se sprema velika inicijativa u kojoj će sudjelovati cijela sportska Dubrava, najolimpijskiji kvart u Hrvatskoj, koji je dao šest osvajača olimpijskih medalja (Sandra Perković, Josip Glasnović, Filip Hrgović, Tin Srbić, Manuel Štrlek i Martina Zubčić).

image

Na sadašnjem stadionu Dubrave ne može se igrati niti Druga liga

RANKO SUVAR/CROPIX

Cilj inicijative je vrlo jasan, a to je renoviranje nogometnog stadiona na SRC Grana Klaka, a opcije su dvije. Prva je da će NK Dubrava Tim Kabel ponuditi Dinamu i Gradu Zagrebu mogućnost da se zamjenski stadion sagradi baš na Klaki, a druga dolazi u obzir, ako prva ne prođe. Tada drugoligaš želi od Grada dobiti dugogodišnju koncesiju za kompleks na Klaki, te je spreman pronaći partnere i sam renovirati tribinu i stadion, kako bi konačno igrao kao domaćin u 2. HNL, te imao mogućnost u sljedećim godinama napasti i plasman u elitni rang hrvatskog nogometa.

O svemu ovome bit će opširno elaborirano na konferenciji za novinare, koja je planirana sredinom ožujka, ali sve bitne detalje za Sportske novosti otkrivaju pokretači ovog velikog plana. To su predsjednik NK Dubrava Tim Kabel Roko Ivanović, predsjednik udruge veterana 145. brigade Dubrava Ladislav Plantić, te bivši košarkaš Cibone (igrao s Krešom Ćosićem i Draženom Petrovićem), košarkaški trener i sportski novinar Mladen Cetinja.

"Dubrava se ponosi svojim sportašima i njihovim rezultatima, ali nikako se ne može ponositi uvjetima i sportskom infrastrukturom, koja ne prati njihove odlične rezultate. Rukometaši i košarkaši Dubrave igraju i treniraju u dvorani koja prokišnjava, a parket je već odavno trebao biti promijenjen, dok nogometaši igraju svoje domaće utakmice već treću godinu zaredom u susjednim kvartovima. Krajnje je vrijeme da se nešto promijeni i da se čuje i naš glas", započinje priču kroničar svih sportskih događanja u Dubravi Mladen Cetinja.

Najveći sportski problem

"Već više od sedam godina vodim nogometni klub i stalno idemo uzlaznom putanjom u svim segmentima, ali nemogućnost igranja prvenstvenih utakmica na Klaki nas ubija. To je naš najveći sportski problem, koji se mora riješiti! Više zaista ne možemo čekati i zato u trenutku dok Dinamo najozbiljnije razmišlja o gradnji novog Maksimira, ali i zamjenskog stadiona, želimo ponuditi naš sportski centar na Grani Klaki. Kao dopredsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza znam da je renoviranje Kranjčevićeve izgledno rješenje, ali i mi imamo dosta jakih argumenata", kaže predsjednik Dubrave Roko Ivanović i pojašnjava:

"Osim što je SRC Grana Klaka površinom najveći sportski kompleks u istočnom dijelu Zagreba, udaljen tek pet kilometara od Maksimira, to je katastarski jedna od najčistijih čestica u vlasništvu Grada, što je vrlo bitno za brzinu izvođenja radova. Također, mi već imamo spreman projekt izgradnje glavne tribine, a ne bi trebalo više od mjesec ili dva da se napravi i novi projekt za ostale, kao i za sve popratne sadržaje. Nudimo i svaku vrstu suradnje i pomoći Dinamu i Gradu Zagrebu, ako su spremni podržati ovo rješenje i očekujemo njihovu reakciju na naš plan."

Što u slučaju ako ne bude podrške za ovakvu ideju?

"Naša rezervna opcija je koncesija na primjerice 50 godina. Ako bi NK Dubrava Tim Kabel to dobila od gradskih struktura, spremni smo sami renovirati tribinu i stadion, kako bismo na SRC Grana Klaka imali uvjete i za prvoligaške utakmice. Pronaći ćemo strateškog partnera i s njim sami financirati obnovu stadiona na Klaki! Ako Dinamo isto planira u Maksimiru, zašto to ne bismo mogli i mi u Dubravi, koliko god da koštalo, a može se razmišljati i o sredstvima iz fondova Europske unije", odlučan je predsjednik Ivanović.

Golemi bazen djece

Razmišljanja običnih ljudi, stanovnika Dubrave i brojnih navijača Dinama, prenosi Ladislav Plantić, glavni čovjek veterana 145. brigade HV-a.

"U Dubravi živi više od 120.000 stanovnika, što je gledano izdvojeno treći grad po veličini u Hrvatskoj iza Zagreba i Splita. Samo nas veterana 145. brigade ima između šest i sedam tisuća, a koliko još navijača Dinama i Bad Blue Boysa živi ovdje. Kakve su samo uspjehe postigli sportaši rođeni i odrasli u Dubravi, koji su olimpijski i svjetski prvaci ili hrvatski nogometni reprezentativci. Tu je i golemi bazen djece koja se žele baviti nogometom, a njihov klub nema niti pravi stadion. Svi oni podržavaju našu inicijativu i zbog njih smo u sve ovo i krenuli, uvjereni da je rješenje moguće u najskorije vrijeme. Dubrava mora imati nogometni stadion, a za Dinamov zamjenski je Klaka idealna lokacija", zaključio je Plantić, a za kraj se može navesti i podatak da u razvijenim europskim zemljama jedan nogometni stadion ide na 50.000 stanovnika, a u 30 godina hrvatske neovisnosti u Zagrebu nije izgrađen niti jedan...

Dubrava u gradski proračun uplaćuje blizu milijardu kuna

Milan Cetinja, koji se već godinama bavi praćenjem svim aspekata života u svom kvartu, iznio je i jedan vrlo zanimljivi financijski podatak.

"Sport u Dubravi se definitivno smatra zakinutim zbog loše infrastrukture, dok Grad Zagreb može zadovoljno trljati ruke kada naša četvrt, njezini stanovnici, firme, poslovni subjekti i sportski klubovi uplaćuju sva davanja, koja su zakonski propisana. Zadnjih godina iz Dubrave se u gradski proračun slijeva između 850 milijuna i milijardu kuna, što je najviše od svih zagrebačkih kvartova. Inače, proračun Zagreba je ove godine 15 milijardi kuna", otkriva Cetinja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 17:30