GORAN MEHKEK Cropix
VELIKI TALENT

Njega se ne smije izgubiti: Dinamo u svojim redovima ima pravog dragulja i igrača koji Hrvatskoj treba

Jako nas zanima kako će se prema tom mladom igraču postaviti Nenad Bjelica
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. listopad 2024. 19:41

Iako je već prošlo dosta vremena, još nam se vrte slike s prošlog Eura. Po mislima skakuću neki mladi dečki, koji su oduševili starokontinentalnu nogometnu scenu. Prije svih mladići iz Furije, Lamine Yamal, Nico Williams... Ili Nijemci Florian Wirtz, Jamal Musiala... Baš u vrijeme dok je još trajalo Europsko prvenstvo, Dinamo je bio na pripremama u Austriji. Bivši trener Sergej Jakirović poveo je u Austriju, Antonija Rajića, Branka Pavića, Nou Mikića, Leona Jakirovića, Patrika Horvata i Marka Zebića. Najveće mlade nade Dinama. Uz dodatak da je Noa Mikić (17), već prošao i prethodne zimske pripreme s nepunih 17 godina. A na tim pripremama u Rovinju je - oduševio. Svi ovi dečki koje smo nabrojali su Dinamov kapital, budućnost.

- Normalno je da igrač sa 16, 17 godina odigra neku utakmicu za prvu momčad, da to bude 10 ili 20 minuta. Da ga pokažeš u izlogu, da i on osjeti tu pozornicu. No, s 19 godina više nema što ulaziti na 10-15 minuta, tada ili igra za prvu momčad, ili ide dalje. Na posudbu ili u neki drugi klub. To što on u tom trenutku nije za Dinamo, ne znači da nije dobar igrač, možda je vrhunski. Ali, u tom trenutku nije za prvu momčad Dinama i onda je prirodno da ide dalje, da igra. Jer, nitko nije postao igrač sjedenjem na klupi.

To nam je često govorio sportski direktor Marko Marić. Što i jest logično, u današnjem modernom nogometu dobne granice više ne postoje. Sve ovo smo napisali zbog mladog Noe Mikića, desnog beka zg-kluba koji može po potrebi igrati i na krilnoj poziciji.

- Da se nije ozlijedio, Noa Mikić bi sigurno imao već nekoliko utakmica u HNL-u - rekao je pred kraj prošle sezone bivši trener Sergej Jakirović

Mikić je imao peh da je baš nakon tih priprema s prvom momčadi ozlijedio ruku, morao je tjednima pauzirati. Kad je preuzeo U-21 reprezentaciju, novi izbornik Ivica Olić pozvao je Mikića u prošlom ciklusu za utakmice s Farskim otocima i Portugalom.

- Bit će sigurno dosta polemike zašto sam zvao jako mladog Mikića. Ali, ono što sam vidio i čuo od trenera bilo je dovoljno. Želim ga u ovoj U21 vrsti. S obzirom na deficitarnu poziciju desnog bočnog, važno je da se na vrijeme prepozna talent i da se takvom talentu omogući razvoj, da što prije adekvatno uđe u seniorski nogomet. Svi kažu da je Mikić na toj poziciji najveći talent. Ima sjajne kapacitete, zato ne vidim razlog da se njegov razvoj ne bi ubrzao. Mene baš veseli da ću ga imati u momčadi - rekao nam je Olić pred prošlo okupljanje reprezentacije.

Međutim, za ovo okupljanje, za sudare s Andorom i Grčkom Mikića nije bilo na njegovom popisu. Mikić je preselio u U-19 reprezentaciju koju vodi Siniša Oreščanin i koja je jučer na međunarodnom turniru u Poreču igrala protiv Republike Irske. U prvoj utakmici u kojoj je ta selekcija remizirala s Meksikom Mikić nije bio u udarnom sastavu, ušao je nakon sat vremena igre. Prednost je dobio Dorian Migalić koji igra za U-19 momčad Stuttgarta.

S obzirom da u Hrvatskoj zaista postoji deficit na pozicije desnog bočnog, Noa Mikić se nikako ne bi smio zaboraviti. Jako nas zanima kako će se prema tom mladom igraču postaviti Nenad Bjelica, stari/novi trener Dinama. Hoće li Mikić dobiti minute kod Bjelice, barem one o kojima nam je pričao Marko Marić? Ove sezone u SHNL-u je igrao šest minuta kod Jakirovića protiv Gorice... Jer sasvim je logično, ako neće participirati u nekoj minutaži u seniorskoj momčadi Dinama, neće ga moći pozivati niti Ivica Olić u U-21 vrstu, što se vidjelo kod ovog okupljanja. Takvog talenta na deficitarnoj poziciji desnog beka ne smije se izgubiti negdje po putu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. listopad 2024 19:42