Bruno Petković

 VLADO KOS Cropix
ZAMJENA VRIJEDNA POBJEDE

Od Petkovića do Petkovića: ‘Ledeni čovjek‘ posebna je priča, ali preokret je potpisao i ‘džoker zovi‘

Dinamo će na kraju ljetne tržnice krenuti u "last minute shopping", tražiti preokret i van terena
Piše: Andro PolićObjavljeno: 04. rujan 2023. 22:44

Nije normalan, lud je, ne bih se čudio da je izveo „Panenku“ i kod drugog penala, govorio je jedan od glasova u našoj blizini u osječkom fotofinišu, čudeći se lucidnosti i odvažnosti Brune Petkovića. Ipak, pogledamo li u retrovizor prije drame na Opus Areni i uzmemo li u obzir "opus" njegovih promašaja s bijele točke u nešto više od protekla tri mjeseca, ono što je izveo u završnici nedjeljnog derbija dobiva novu dimenziju „hladnoće“ i pozitivnog, sportskog bezobrazluka.

U odjavnoj špici HNL-a prošle sezone, u zadnjem kolu protiv Gorice, Božidar Radošević „plavom devet“ uhvatio je „živu loptu“ nakon udarca s 11 metara. Samo 20-ak dana kasnije, u raspucavanjima na finalu Lige nacija protiv Španjolske, Unai Simón zaustavio je njegov pokušaj, pred očima široke nogometne javnosti. Zaključno, itekako bitan trenutak odvio se na otvaranju tekuće prvenstvene sezone. Ivan Lučić pročitao je udarac napadača „modrih“ i trasirao Hajduku put prema preokretu i velikoj pobjedi u prvom kolu.

Upravo je potonji trenutak označio i svojevrstan početak maksimirske krize, na koju su se kasnije nadovezao i sterilni remi protiv Gorice, a zatim i posrtaji „sa zvukom sirene“ protiv AEK-a, odnosno praške Sparte. Međutim, pobjeda u Osijeku, uz režiranje preokreta za pamćenje, može se transformirati u zamašnjak. Pogotovo uoči reprezentativne stanke. Stoga se prvi kadrovi sezone za hrvatskog prvaka mogu svesti na radni naslov - "Od Petkovića (s bijele točke) do Petkovića (ponovno s bijele točke)".

Ujedno, iz neutralnih leća, nakon prve šestine prvenstva (Dinamo ima utakmicu manje), dobili smo i intrigantan uvodni čin. Naravno, „velika četvorka“ zauzela je najbolja mjesta na "gridu", a uvertira upućuje na dinamičnu utrku do kraja svibnja.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dok bi pojedini napadači zagazili u krizu, vjerojatno i u „overthinking“ uoči stresnih, prijelomnih trenutaka susreta, koji su bili praćeni zaglušujućim zvižducima i raznoraznim povicima, kapetan Modrih odjenuo je ruho "icemana", ledenog čovjeka i "spustio temperaturu" na stadionu. Kako smo i pisali prije dva mjeseca, u moru odlazaka prvih violina, najveće Dinamovo pojačanje bio bi - ostanak Petkovića. Što je i potvrđeno.

Ipak, uz hladnog realizatora dva udarca s bijele točke, treba posebno izdvojiti još jedno ime. U prethodnih sedam utakmica, uoči odlaska u grad na Dravi, Sadegh Moharrami bio je neizostavan član udarne postave. No, u vatru je u Osijeku uskočio tek potkraj prvog poluvremena. Silom prilika, zbog ozljede Stefana Ristovskog. Osim što je teledirigiranim ubačajem pronašao Mahira Emrelija za smanjenje osječke prednosti, Iranac je duž čitavog drugog poluvremena radio dar-mar na lijevoj strani domaće obrane. Uputio je niz opasnih lopti pred vrata, od kojih je jedna bila „modrićevska“, vanjskim dijelom kopačke, a zatim postao i nepogrješiv "džoker zovi", sa spremnim točnim odgovorom.

image

Sadegh Moharrami

RONALD GORSIC Cropix

Preokret je stigao u „pet do 12“, a upravo ovakve triler-pobjede znaju biti svojevrsna prekretnica. Ipak, za potpunu revitalizaciju, Dinamo će preokrete morati režirati i van terena. Dok je veći dio prijelaznog roka odrađen za zaborav, uz tri igrača koja su se kristalizirala tek u etiketu "prinova" (Mihajličenko, Kaneko, Bernauer) i dva dragulja na čije se usluge ne može računati duže vrijeme (Stojković, Kačavenda), u Maksimiru će u finalu ljetne tržnice krenuti u "last minute shopping".

U ponoć ističe rok za prijavu igrača za Europu, dok se prijelazni rok za HNL zatvara 8. rujna. No, uzevši u obzir Dinamove suparnike u grupnoj fazi, ruku na srce, nacionalno prvenstvo čini se kao trenutačno i važnije „bojno polje“. Naročito ako se u obzir uzme i trenutačno bodovno stanje na ljestvici, ali i ako priložimo klišeiziran primjer Transfermarkta, odnosno vrijednosti momčadi Viktorije Plzen (29,2 milijuna eura), Astane (14,2 milijuna) i Ballkanija (5,5 milijuna), koje su slične ili znatno manje vrijednostima Dinamovih glavnih konkurenata iz HNL-a: Hajduk (47,3 milijuna), Rijeka (26,2 milijuna) i Osijek (19,8 milijuna)...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 01:14