Može li Dinamo do slavlja nad Salzburgom?

 RONALD GORSIC Cropix
‘ŠANSE? 50:50‘

Ovo su aduti Dinama za novi spektakl u Ligi prvaka! ‘Modri imaju jednu veliku prednost...‘

Obje momčadi su protiv Chelseaja i Milana pokazale da se mogu nositi i s europskim velikanima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. listopad 2022. 12:44

Nikola Jurčević (56) bio je igrač i trener kluba iz Salzburga, još u vrijeme dok je austrijski klub imao drukčija imena, zvao se Casino Salzburg i Austria Salzburg. Jura je ostavio veliki trag u tom klubu, idealan je sugovornik pred Dinamove okršaje u Ligi prvaka, a prvi je na rasporedu već u srijedu.

"U vrijeme kad sam ja bio u Salzburgu, radilo se o vremenu romantičnog nogometa. Razdoblje u kojem su u klubu mogla igrati najviše tri stranca, u kojem u nogometu nisu bile silne korporacije i taj novac koji se danas vrti. Danas je Salzburg internacionalna momčad, na prste jedne ruke se mogu nabrojati domaći igrači, današnja priča je jedna sasvim druga dimenzija. Prije je to bio klub grada Salzburga, a sada je to klub kompletne Austrije koja je bila zahvaćena euforijom zbog europskih uspjeha", kaže nam u uvodu Jurčević.

Akademija na razini

Stavio je usporedbom Salzburg u hrvatske uvjete.

"Recimo, to bi bilo slično kao da recimo Rijeka postane godinama najbolji hrvatski klub te da u europskim natjecanjima dogura do njenih završnica. Teško je usporediti ondašnji i današnji Salzburg. Od trenutka kad je Dietmar Mateschitz kupio klub, starta novo razdoblje, jer su ušla neograničena financijska sredstva. Tu kreće uzlet kluba na neki drugi način. U organizacijskom i infrastrukturalnom smislu. Recimo, danas Salzburg ima super moderni stadion, imaju jedan od najmodernijih kampova u Europi. Dijele ga skupa s hokejaškim klubom. Njihova nogometna akademija je na visokoj međunarodnoj razini. Skauting igrača je vrhunski, sve se bazira na modernoj tehnologiji."

image

Nikola Jurčević je igrao i vodio oba kluba

DAMIR KRAJAC Cropix

Kaže da sve što se događalo u Salzburgu nije odmah krenulo od samog starta.

"Dolaskom Mateschitza promijenjena je kompletna struktura kluba, među njima sam bio i ja kao trener. Ideja kluba bila jest napraviti ga međunarodno zanimljivim. Dolazili su Giovanni Trapattoni, Lothar Matthäus, Huub Stevens. Dolazili su mnogi iskusni internacionalni igrači, među njima i Niko Kovač. Ali prije nekih osam-devet godina Salzburg se okrenuo drugoj strategiji, a to se oslanjanje na mlade i potentne igrače, te igranjem jednog specifičnog nogometa koju je u skladu s filozofijom Red Bulla. Red Bull je sponzor Formule 1, mnogih ekstremnih sportova, želi samo najviše, uspjehe. Na takav način se traže treneri i igrači. Nakon dugo godina posrtanja u europskim kvalifikacijama u zadnjih nekoliko godina su se etablirali kao jedan moderan i zanimljiv klub na međunarodnoj sceni. Inače, tu svakako treba spomenuti Otta Barića koji je osmislio tu priču i drago mi je da sam bio dio tog kluba."

Kakvu utakmicu predviđa u srijedu? Kako će se Dinamo nositi sa Salzburgom?

"Mislim da su šanse uglavnom izjednačene, dakle 50:50. Dinamo ima svoje adute, a naravno ima ih i Salzburg. To pokazuju njihovi rezultati, ne samo u Austriji, nego i u europskim natjecanjima. Salzburg je kao Dinamo dominantan u domaćem prvenstvu. Ove sezone s možda manjom razlikom, ali protiv Chelseaja i Milana su pokazali da se mogu nositi i s europskim velikanima."

image

Luka Sučić je veliki adut Salzburga

MATTHIEU MIRVILLE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Matthieu Mirville/Zuma Press/Profimedia

Uspješna filozofija

Kad su aduti Dinama u pitanju, Jurčević kaže.

"Dinamovi aduti su veliko samopouzdanje, okosnica momčadi je osjetila velike međunarodne okršaje. Takvo europsko iskustvo Salzburg nema. Oni su prošle godine izgubili tri igrača vrlo važna, koje su prodali za veliki novac. Prodavali su najbolje igrače i prethodnih godina. Ali meni je fascinantno na koji način u vatru bacaju mlade igrače. Gledajući njihov roster, prvi sastav, vidim da je nekih osam-devet igrača između 19 i 22 godine. Što govori o njihovom projektu. A ujedno i o tome kako imaju dobar skauting i kako pogađaju s dovođenjem mladih igrača. Recimo, ja nisam čuo za većinu tih igrača. A nakon godinu-dvije dana takvi igrači završavaju u velikim europskim klubovima. Ta njihova filozofija je nevjerojatno uspješna. Traže igrače koji odgovaraju današnjem modernom nogometu. Tu mislim na momčadi koje igraju dinamični nogomet. Kao recimo Liverpool i takve momčadi. Taj Salzburg ima neki DNK koji se odnosi na kompletni priču Red Bulla kakav je recimo i u Leipzigu. Salzburg ima prednost u mladosti i dinamici, tempu i ritmu."

Kaže da je to drukčiji stil igre od Dinama.

"Ali Dinamo s druge strane ima prednost u iskustvu igrača koji su osjetili velike europske pobjede. Očekuje nas zanimljiva i izjednačena utakmica u Salzburgu", zaključio je Jurčević.

Linker
25. travanj 2024 12:59