Igor Pamić

 ROBERT FAJT Cropix
VELIKI TJEDAN ZA MODRE

‘Petković za Dinamo ima važnost Messija, ali nije mi jasno što se događa s veznjakom Modrih‘

"Situacija je poprilično jednostavna: Prvak će postati klub koji bolje odradi zimski prijelazni rok"
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 12. prosinac 2023. 19:48

Mnogo je stručnih analiza i žučnih rasprava utrošeno ove sezone na srozavanje kvalitete igre Dinamove momčadi, na devalvaciju statusa favorita u hrvatskom nogometu i sve promašaje na europskoj razini. No, unatoč lošim recenzijama "modrih" prezentacija, Dinamovu će sezonu definirati dvije posljednje utakmice ove godine: sraz protiv kosovskog Ballkanija (četvrtak) u Konferencijskoj ligi te dvoboj s Hajdukom (nedjelja).

- Dinamo je godinama dominirao hrvatskim nogometom i svoje navijače držao podalje od stresa. No, sada su suočeni s nekim novim realnostima. Što se tiče Konferencijske lige, očekujem da će Dinamo osvojiti barem bod protiv Ballkanija i nastaviti natjecanje. Sve izvan toga bila bi prvorazredna senzacija. No, u susretu s predstavnikom Kosova Dinamo mora biti racionalan, nikako bahat. A glede nedjeljne utakmice protiv Hajduka, teško mi je odrediti tko je uopće favorit. Splićani su odigrali dvije dobre utakmice (protiv Istre 1961 i Gorice) da bismo s Lokomotivom opet gledali neki stari, nedefinirani Hajduk. Čini mi se da karta bolje ide Dinamo, a faktor sreće u ovakvim situacijama ponekad može biti presudan - smatra Igor Pamić, nekadašnji napadač Dinama i hrvatske reprezentacije.

image
ROBERT FAJT/CROPIX

Posljednje izdanje "modrih" (poglavito prvo poluvrijeme) protiv Rudeša nije, međutim, zalog optimizmu maksimirskih navijača...

- Mislim da je pozitivna stvar da Dinamo nikako ne može izgledati onako loše kao u prvih 45 minuta protiv Rudeša. Čak bih izuzeo trenera Jakirovića iz te priče. Svaki igrač Dinama mora se individualno pripremiti za utakmicu. Pa i protiv suparnika, poput Rudeša, koji objektivno ne pripada elitnom društvu hrvatskog nogometa. Ali, uvjerenja sam da ono što smo vidjeli u utakmici s Rudešom neće imati nikakvih poveznica s predstojećim derbijem protiv Hajduka. Očekujem da će Dinamova momčad u srazu s liderom HNL-a biti na najvišoj razini.

Najbolje igrali protiv AEK-a

Međutim, "ono" protiv Rudeša nije usamljen slučaj, Dinamo cijelu sezonu igra ispod renomea hrvatskog prvaka, ali i kluba koji je prije samo godinu dana igrao Ligu prvaka!? U analizama (opskurnije) učinkovitosti maksimirskog kluba, kao glavni razlog spominje se upitna dosljednost sportske politike i nerezonska prodaja trojice igrača (Livaković, J. Šutalo i Ivanušec), za koje Dinamo nije dobio ni adekvatnu odštetu (osim za Šutala) niti je našao alternativna kadrovska rješenja. Je li diskutabilna transferna politika najveći problem aktualnog trenutka maksimirskog kluba?

- Sigurno da je prodaja trojice iznimno bitnih igrača uzročnik problema. Ali, nije jedini. Ne treba zaboraviti i ozljedu Petkovića. Za ovu Dinamovu momčad on na terenu ima važnost Messija. Također, nije mi jasno što se događa s Ademijem? Dinamo je ove sezone najbolje izgledao u dvije utakmice s AEK-om. "Modri" su ispali od Grka na prilično mučan način. Ni novi trener još nije sve stvari posložio glede momčadi.

image
RONALD GORSIC Cropix

Jakirović je do sada uvijek napravio iskorak s momčadima u kojima je radio (Gorica, Zrinski, Rijeka), ali pod pritiskom Dinamovih ambicija još nije opravdao očekivanja. On je trener koji voli tranziciju, ali prevladava dojam kako još nije "ulovio" momčad ni ona njega. Svaki trener ima neku svoju ideju igre, a opravdanje je Jakiroviću što ima momčad koju nije osobno "posložio". Ali, koliko ga poznajem, on će prvi priznati da je sve to trebalo izgledati bolje. Jakirović je trener koji posjeduje potrebni gard, ali mora zadobiti i povjerenje svih ljudi u klubu.

Kakav rasplet u HNL-u možemo očekivati u proljetnom dijelu natjecanja? Može li "oporba" dokinuti dugogodišnju dominaciju Dinama?

- Kako ja gledam na stvar, situacija je poprilično jednostavna. Prvak će postati klub koji bolje odradi zimski prijelazni rok! Stoga mislim da će o pobjedniku HNL-a odlučivati ponajprije Dinamo i Hajduk. Rijeka ima posloženu momčad, odličnog sportskog direktora, stožer i predsjednika kluba, ali financijski teško može parirati Dinamu i Hajduku - zaključio je Pamić.

BORBA ZA VLAST

Dominantno ishodište maksimirske krize frakcionaška je podvojenost između nekoliko utjecajnih pojedinaca i skupina koje nastoje zagospodariti klubom. Kaotično razdoblje, koje se evidentno očituje na svim razinama organizacije kluba, traje već godinu dana. Koliko besramna borba za vlast u Dinamu utječe na stanje u svlačionici?

- Očigledno puno. Fokus koncentracije i pozornosti igrača i stručnog stožera svakako je usmjeren na događanja u klubu, o kojima vjerojatno imaju saznanja jedino posredstvom medija. To dakako ne može biti opravdanje za njihove igre i zbivanja na terenu, ali svi oni žive od Dinama i prate situaciju, na koju de facto ne mogu utjecati - razmišljanje je Igora Pamića.

Linker
02. svibanj 2024 01:07