Fran Topić i Moreno Živković

 FOTO: Cropix, Profimedia ILUSTRACIJA: SN
BUDUĆNOST PLAVOG KLUBA

Predstavljamo dva nova lica Bišćanove svlačionice, iza njih je trenutak koji će pamtiti cijeli svoj život

‘Ostvarili su se naši snovi‘, jasna je poruka dvojice tinejdžera koji su pravo osvježenje u plavom taboru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. travanj 2023. 13:06

Fran Topić (19) i Moreno Živković (18) nova su lica Dinamove seniorske svlačionice. Dolazak Igora Bišćana za njih je značio ostvarenje snova, zaigrali su HNL, Topić je dobio priliku na dvije utakmice, protiv Lokomotive i Slaven Belupa, Živković također protiv Farmaceuta.

Topić je počeo sa šest godina u Sesvetama, a u Dinamo došao u veljači 2022. godine. Trenutačno je prvi strijelac juniorske HNL s 18 postignutih pogodaka. Pokriva gotovo sve ofenzivne pozicije, od desnoga krila, polušpice do napadača, član je hrvatske U-19 reprezentacije. Jesenas je u grupnoj fazi UEFA Youth League postigao pogotke u pobjedama protiv Chelseaja 4:2 i Salzburga s 2:1. Protiv Chelseaja je asistirao petom za 1:0, a kasnije i sam zabio za vodstvo 4:1. Ljetos je, pak, sudjelovao na tradicionalnom međunarodnom juniorskom turniru Mladen Ramljak, gdje su Plavi pobijedili i Real Madrid s 1:0. Topiću je glavna pozicija desno krilo, a može igrati i špicu.

Pod Prelecom sa 16 godina

Živković je, pak, u Dinamu 14 godina, također je član hrvatske U-19 reprezentacije, sin je nekadašnjeg kapetana Vatrenih Borisa Živkovića. U seniorskom nogometu prvi put je zaigrao u prosincu 2020. godine kad je nastupio za Dinamo 2 u Drugoj HNL, dakle, još kao 16-godišnjak. U sastav ga je uvrstio trener Ivan Prelec. Još je kao predškolsko dijete odjenuo Dinamov dres, prvo trenirao u Otvorenoj školi da bi ubrzo potom, u ljeto 2011. godine, prešao u redovitu natjecateljsku kategoriju klupske akademije.

U kompletnom aktualnom Dinamovom sustavu Živković je igrač s najduljim stažem. Pritom računamo svih 250 registriranih igrača i u školi i u prvoj momčadi, bio je kapetan u gotovo svim uzrastima u Dinamu, i u zagićima, limačima, pionirima, kadetima... Jedino je “preskočio” juniore. U veljači prošle godine već je upisao i premijerni nastup za seniorsku Dinamovu momčad. Bilo je to u prijateljskom dvoboju protiv slovenske Rogaške kad je zamijenio Bartola Franjića, a Plave je s klupe predvodio trener Željko Kopić. Njegova pozicija je stoperska. Porazgovarali smo s dvojicom velikih Dinamovih nada...

image

Fran Topić

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Iznenadni poziv

Tko ih je dosad trenirao i tko je utjecao na njihov dosadašnji razvoj?

TOPIĆ: Jozo Bandić i Ivan Senzen, odlični treneri koji su mi doista pomogli u razvoju otkad sam stigao u plavu svlačionicu. No, moram se osvrnuti i na svoj period u Sesvetama i izdvojiti trenere Salatovića i Marina Jukića, koji je također odigrao veliku ulogu u mom razvoju.

ŽIVKOVIĆ: Moj prvi trener je bio Marčetić, najviše sam bio kod trenera Davidovića, oko 6 godina, naravno, tu su još bili treneri Bandić, Mijac i Senzen. Svakako moram spomenuti i Dalibora Poldrugača koji mi je puno pomogao savjetima i s individualnim treninzima u Dinamu.

Kako su se osjećali kad su odigrali prve seniorske minute u HNL-u? Jesu li bili iznenađeni kad ih je Igor Bišćan priključio prvoj momčadi?

TOPIĆ: Osjećaj, je teško opisati riječima. Debi mi je bio u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive, no moram priznati da je još ljepše bilo sljedećeg vikenda zaigrati na Maksimiru za prvu momčad u dvoboju protiv Slaven Belupa. To su dvije utakmice koje ću vječno pamtiti. Poprilično me zatekla informacija da sam priključen prvoj momčadi. U petak sam odradio trening s juniorskom momčadi i trebao otputovati kod svoje obitelji u Posušje i s njima provesti Uskrs, međutim, iza podne sam dobio poziv da ostanem na treningu prve momčadi, gdje sam i dobio vijest da ću biti u kadru za utakmicu s Lokomotivom. Nestvarno, ostvario mi se san.

ŽIVKOVIĆ: To je trenutak koji ću pamtiti cijeli svoj život. Od svoje pete godine treniram i radim za ovo. Mogu reći da sam ostvario svoje snove. U zadnje vrijeme sam bio dosta blizu prve momčadi, odradio neke treninge i, evo, dobio priliku da budem na klupi i na kraju da debitiram. Zahvalan sam klubu, suigračima i treneru na svoj potpori koju si mi dali kao i svojoj obitelji koja je iza mene od prvog dana. Hvala i svim navijačima na porukama podrške koje sam dobio nakon utakmice. Sretan sam, ali najbitnije je da smo pobijedili i da nastavim dobro raditi kako bih dobio još minuta. Već nekoliko puta sam bio priključen prvoj momčadi, a ovaj poziv trenera Bišćana stigao je baš za Uskrs i bio sam jako iznenađen, naravno pozitivno. Hvala treneru na prilici i povjerenju, a na meni je da dalje nastavim raditi i opravdati to povjerenje.

image

Moreno Živković

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Zajedno s Gvardiolom

Tko su im najveći nogometni uzori?

TOPIĆ: Što se tiče Dinama, najviše mi se sviđa igra Brune Petkovića, a oduševio me i Oršić svime što je napravio za naš klub. Što se svjetske scene tiče, tu mi je Luka Modrić broj 1. To što on radi na nogometnim travnjacima, koliko dugo traje, to je nešto što se neće tako brzo ponoviti.

ŽIVKOVIĆ: Put koji je napravio Josip Šutalo može biti primjer svima, ali ne mogu spomenuti samo njega. Perić igra fantastično, kao i Boško, koji je odličan igrač i žao mi je da je imao taj peh s ozljedama, ali vjerujem da će biti spreman za novu sezonu i sjajno pojačanje za nas. Uzor mi je još jedan dinamovac, a to je Joško Gvardiol. Imao sam čak i priliku da igramo zajedno na nekim turnirima i također u kadetima. Pamtim već od tada da je bio odličan dečko i strašan igrač.

Ponosne obitelji i mudri savjeti

Je li Fran Topić znao da će protiv Lokomotive debitirati za prvu momčad?

- Nisam! Zagrijavao sam se uz rub terena u drugom poluvremenu i u jednom trenutku su mi rekli da sjednem na klupu, a nedugo nakon toga mi je trener Bišćan priopćio da ulazim. Srce mi je zalupalo kao ludo, već za minutu sam bio spreman u opremi uz rub terena - kaže Topić juz dodatak:

- Neprocjenjiv trenutak!

Morena Živkovića smo pitali daje li mu tata kakve savjete?

- Ma, jasno, jer ima veliko iskustvo, ali me iskreno više pušta da sam naučim i sam iskusim taj nogometni put uz svoje trenere. Naravno da su svi ponosni i sretni zbog mene. Poseban je osjećaj kad nekog voziš svaki dan na trening i onda dođeš na Maksimir i vidiš svoje dijete da igra sa svim tim profesionalcima. Sretan sam da sam došao do ovdje i što je obitelj ponosna na mene - ne skriva Živković.

A kako su premijeru za Dinamo doživjeli Franovi roditelji?

- Roditelji su, naravno, bili presretni, ali imali su sjajan pristup. Čuo sam pohvale, istaknuli su mi koliko su ponosni, ali su me i upozorili da se ne umislim, da ne poletim previsoko. Sve su okarakterizirali kao situaciju koja bi mi trebala dati dodatni poticaj i motivirati me na dodatni rad - kaže Topić.

Uz nogomet i tenis, košarka, padel, UFC...

Fran je završio srednju tehničku školu, nakon toga je upisao Prometni fakultet, a Moreno pohađa četvrti razred jezične gimnazije i uskoro ima maturu. Kad su drugi sportovi u pitanju, Fran voli s prijateljima igrati košarku, a zaljubljenik je također u tenis i padel. Moreno voli, pak, gledati borbe u UFC-u.

U planovima lige Petice i Barcelona

Koji su daljnji nogometni snovi dvojice velikih Dinamovih talenata? Topić govori...

- Jedan sam već ispunio, debitirao sam za prvu momčad Dinama, velika je to stvar! A kao klinac sam uvijek volio gledati Barcelonu i diviti joj se. Eto, taj klub bi možda bio neki sljedeći san, no ne bih još previše o tome pričao. U ovom trenutku mi je Dinamo sve! Znam da još nisam spreman biti prvotimac i da je ispred mene još puno rada, ali uz mnogo truda i volje smatram da je sve moguće i da ću svojim igrama opravdati povjerenje trenera.

Živković se nadovezao...

- Jedan san je definitivno ostvaren, a to je, naravno, zaigrati za prvu momčad Dinama. Ostaje mi sad da se dalje dokazujem ovdje i da možda jednog dana zaigram u jednoj od liga Petice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 17:25