DAMIR KRAJAC Cropix
‘NEKA CVJETA PUNO FINALA‘

HNS-ova odluka je skok u prošlo tisućljeće, finale hrvatskog Kupa igrat će se kao dio nogometne povijesti

Nema objašnjenja zašto HNS oživljava Uefina izbrisana pravila
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. svibanj 2024. 15:54

Dok u zagrijavanju za završnicu Hrvatskog kupa čita da put do Rabuzinova sunca vodi kroz vijugavi klanac od dvije finalne utakmice, pa još uz pravilo gola u gostima, prosječan nogometni fan mora biti ponosan na nepresušan smisao za humor naših nogometnih dužnosnika. To društvo iz vrha HNS-a možda nema pojma kako riješiti problem kriminalno slabog suđenja, ali se barem zna zdravo sprdati na račun ove fensi-šmensi nogometne postmoderne.

"Umoriše me, prijatelji, ova Uefina finala. Svake tri godine nekakav Road to Wembley, Road to Berlin, Road to Paris. Nemam više mjesta u mobitelu za novi selfi ispod Eiffelova tornja. Gospodo, zapamtite što ću vam reći: ako će nešto presuditi nogometu, to neće biti ni korupcija ni laptop treneri. Ubit će ga monotonija. Zijeva mi se čim se sjetim da na kraju sezone još jednom moram na Wembley", otvorio je ljetos Marijan Kustić sjednicu HNS-ova Odbora za istraživanje ruda, gubljenje vremena i apsurdnu reformu pravila.

image
JOSIP BANDIC Cropix

"Predsjedniče, ne govorim to zato što ste ovdje, ali apsolutno ste u pravu. Šaraj malo, brate, što bi rekao onaj lažni predsjednik, odnijele ga rijeke pravde", spremno je šefa podržao Tomislav Svetina.

"Točno tako. I zato smo u Hrvatskoj dužni na vrijeme objaviti rat monotoniji i dosadi! Ne želimo da nam hrvatski nogomet inficira slična boleština", zauzeo je borbeni stav Ante Vučemilović.

"Road to Rujevica slobodno zaboravite ako u finalu Hrvatskog kupa neće igrati Rijeka. Nikome više ne namjeravam biti domaćin. Pogotovo ne onim divljacima iz Torcide, lani su mi pokidali tisuću sjedalica", pocrvenio je od muke Damir Mišković čim se sjetio finala Hajduka i Šibenika.

Na sljedeću sjednicu poduzetno društvo nogometnih inovatora zaista se vratilo s akcijskim planom: promijenit će pravila u finalu Kupa. Jer objektivno, precijenjen je taj koncept da se o pobjedniku natjecanja odlučuje u jednom finalu od 90 minuta. Zašto se ne bi igrala dva finala? Otkad je ta ideja hereza koju valja zaobilaziti u širokom luku?

Skok u prošlo tisućljeće

"A što ćemo ako niti nakon 180 minuta ne bude pobjednika?" počešao se po tjemenu Božidar Šikić.

"Možda da igramo treće finale na neutralnom terenu?" potrčao mu je u pomoć Ante Kulušić.

"Riskiramo da nam se kalendar preklopi s početkom Eura. Zašto ne bismo jednostavno raspucavali jedanaesterce?" pitao je zbunjeni Nenad Črnko.

"Nemojte izmišljati toplu vodu kad je sve odavno napisano u pravilima. Pobjednika će odlučiti pravilo gola u gostima", zaključio je debatu autoritativni predsjednik.

famozni gol u gostima

Uefa je famozno pravilo gola u gostima uvelo 1965. godine, a onda ga je zauvijek ukinula u lipnju 2021. godine

I tako je hrvatski nogomet skoknuo natrag u europske devedesete, točnije u 1997. godinu, kada su Schalke 04 i Inter odigrali posljednji dvomeč u finalu Kupa UEFA. Ako je natjecanje kroz skupine osnovni filtar, ako kasnije nokaut-faza kroz domaćinstva i gostovanja nudi svakom sudioniku istu priliku, onda neka finale priče bude veliko finale. Tako su rezonirale sijede glave u Uefi kada su kao evolucijski višak prekrižile drugu utakmicu. Želeći ga pretvoriti u najglamurozniji događaj u kalendaru isti su mudraci poslije finale kitili raznim ukrasima poput zlatnog gola, ali od tih se eksperimenata srećom odustalo, kao što se odustalo i od pravila gola u gostima jer utakmica jednako vrijedi neovisno o tome je li završila rezultatom 1-1 ili 2-2.

Što ćemo još vratiti?

Izvori s vrha zagrebačkog Hiltona kažu da se HNS na ovaj anakronizam zapravo odlučio gledajući da se ne zamjeri ključnim akterima. Logičan rasplet sezone Kupa bio bi jedan meč u glavnom gradu, po uzoru velike nogometne nacije, ali s trulim i samo napola upotrebljivim Maksimirom to danas nije opcija. Ni načeti Poljud se ne osjeća najbolje, posebice u trenutku kada bi trebao ugostiti finale dva najljuća Hajdukova suparnika. Miškoviću je prošle godine prisjela organizacija finala Hajduk vs. Šibenik, a u Osijeku bi svoju stadionsku ljepoticu iz sličnih motiva radije poštedjeli sličnih muka. Tako se nakon devet sezona selidbe po Hrvatskoj, od Vinkovaca do Velike Gorice i Pule, vraćamo prastarom modelu.

"Otvoren sam za sugestije kad su u pitanju reforme za sljedeću sezonu", ispraća Kustić suradnike iz ureda.

"Predsjedniče, što mislite da vratimo pravilo o dvije zamjene?" javio se jedan.

Linker
15. svibanj 2024 15:54