Bruno Petković i Gabriel Vidović

 GORAN MEHKEK Cropix
TIHE NAJAVE NA MAKSIMIRU

‘Sin vjetra‘ je nedodirljiv, dragulj Dinama još se mora dokazati, a jednom igraču najbolje odgovara posudba

Uskoro će neke glasine dobiti potvrde, a neke ‘bombe‘ neće ‘ekslpodirati‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. siječanj 2024. 08:13

U Hrvatskoj će zimski prijelazni rok početi 7. siječnja i trajat će do 6. veljače 2024. godine. Pregovara se, lagano se “otvaraju karte” i uskoro će glasine o nekim transferima dobiti svoje potvrde, a neke će “bombe” ostati “neeksplodirane”.

Dinamov će prijelazni rok, sudeći prema tihim najavama, biti vrlo zanimljiv. Zasad vlada zatišje, u blagdanskoj se sjeni razgovara o željama, a sve bi trebalo dobiti ozbiljnije konture i naznake realizacije sljedećeg tjedna. Bit će i dolazaka i odlazaka, svlačionica će biti “proluftana”, a maksimirski je imperativ dovesti pojačanja. Dakle, igrače koji će odmah biti starteri, koji su sposobni raditi razliku na travnjaku. E, sad, za takve klasne nogometaše potrebno je zavući ruku u blagajnu, vidjet ćemo u kojoj će to mjeri Dinamo (moći) učiniti...

Neizvjestan rasplet

Zasad se, na popisu želja, najviše spominjalo ime napadača Slavena Belupa, Arbera Hoxhe (25), koji je jasno rekao da ga zanima samo transfer u Maksimir. I Dinamo ga želi, međutim, prijepor je nastao oko potraživanja Slavena Belupa, koji zasad ne želi ići ispod odštetnoga zahtjeva od otprilike dva milijuna eura. A to je svakako previsoka cijena, koju Dinamo ni u svojim najbogatijim danima ne bi baš tako lako platio. Štoviše...

image

Arber Hoxha

GORAN MEHKEK Cropix

Vidjet ćemo kako će se sve rasplitati, baš kao i možebitni transfer Josipa Brekala, koji želi otići iz Fiorentine. Dinamo ga želi dovesti na posudbu, talijanskom se klubu ta opcija baš i ne sviđa, nakanili su prodati Brekala, koji se jesenas i nije naigrao, tako da je i u svezi tog transfera sve moguće.

Dodajmo samo da je Hoxhin dolazak usko povezan s možebitnim povratkom Brekala. Dođe li jedan, nema potrebe za dovođenjem drugoga jer Plavi ionako imaju suficit igrača na krilnim pozicijama. Istina, nema više klase Oršića ili Ivanušeca, no tu su Kaneko, Vidović, Špikić, Marin, Emreli, Menalo i Rukavina. Jedino je japanski “sin vjetra” nedodirljiv, svi ostali su neke prilike iskoristili, a neke nisu. I što će biti s njima? Neki od njih sigurno odlaze i potražit će se model sporazumnog raskida ugovora, a neki će ići na posudbu.

Taj bi odlazak na posudbu trenutačno najviše odgovarao Gabrielu Rukavini (16. siječnja navršit će 20 godina), koji jednostavno mora igrati u proljetnom dijelu sezone. O njegovu su talentu ispisane stranice i stranice tekstova, međutim, ta nadarenost zbog raznih razloga nije dobila svoju potvrdu.

Zvoni poput alarma

Mučio se Rukavina dugo s ozljedama, to je svakako usporilo njegov razvoj, a podatak da je jesenas odigrao samo 92 minute na ukupno pet utakmica zvoni poput alarma i nudi posljednje upozorenje da je vrijeme za promjenu razmišljanja i odlazak u neku novu sredinu na posudbu, na dokazivanje. Jer, izgubi li i proljetni dio sezone, Rukavina će biti na trnovitom putu nestanka s popisa nadarenih igrača na kojima bi Dinamo trebao temeljiti svoju budućnost.

image

Gabriel Rukavina

DAMIR KRAJAC Cropix

U godinama je u kojima jednostavno mora igrati, a mali su izgledi da će na proljeće dobiti željenu prigodu u situaciji kad je pred Plavima neizvjesna utrka za naslov.

Drugi je važan upit vezan uz Gabriela Vidovića, igrača na posudbi iz Bayerna. Plavi bi ga mogli na kraju sezone otkupiti za 3,5 milijuna eura, što je u ovome trenutku, nakon prosječne i oscilacijama nabijene Vidovićeve igračke jeseni, svakako preveliki novac.

Bolje partije

Postigao je Vidović četiri pogotka na 19 utakmica u svim natjecanjima, dodao je i dvije asistencije i statistika mu je svakako bolja od dojma. Vidović definitivno nije krilo, to smo napisali odmah nakon njegove premijerne utakmice za Plave, koju je okrunio lijepim pogotkom (Slaven Belupo, 3:0).

Iako su mnogi nakon tog dvoboja, kao i onoga tjedan dana kasnije s Rudešom, kad se Vidović opet upisao u strijelce (5:1), zazivali “automatski otkup ugovora”, uslijedile su lošije Vidovićeve partije, upoznali smo i njegove mane, pa se na novi pogodak čekalo puna dva mjeseca (Osijek, 2:1), a pet dana kasnije zabio je i u Astani (2:0).

Uglavnom, Vidović će na proljeće morati igrati znatno bolje nego jesenas želi li izboriti ostanak u Dinamu. Jer, 3,5 milijuna eura je velik novac, a doznat ćemo i na kojoj poziciji Jakirović vidi Vidovića, na krilu ili u veznom redu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 18:08