DAMIR KRAJAC Cropix
REAKCIJE IZ SUSJEDSTVA

Šok u Srbiji zbog velike promjene: ‘Dinamo nam ‘krade‘ mjesto u Ligi prvaka, mijenjaju se pravila‘

Objavljene informacije iznenadile su srpsku nogometnu javnost koja u prvi plan ističe zagrebački klub
Piše: Ivan AlaupovicObjavljeno: 17. listopad 2022. 16:43

UEFA je pripremila nova pravila za Ligu prvaka koja će na snagu stupiti u sezoni 2024./25., a jedno od njih itekako bi moglo koristiti aktualnom hrvatskom prvaku Dinamu. Međutim, upravo bi isti taj model, kojime bi mogla profitirati zagrebačka momčad, mogao naštetiti srpskim klubovima koji bi mogli izgubiti direktan plasman u grupnu fazu natjecanja. Evo o čemu se radi.

Kako smo ranije pisali, prema trenutnoj situaciji onaj klub koji osvoji Ligu prvaka, automatski se kvalificira za novo izdanje natjecanja osim ako tu ulaznicu ne ostvari plasmanom u svom državnom prvenstvu, a kako je najčešće slučaj da upravo klub koji osvoji naslov Lige prvaka ponovi sličan uspjeh u domaćoj ligi (visok plasman), tim klubovima neće biti potrebna ta usluga UEFA-e, pa bi se mjesto trebalo otvoriti upravo za klub poput Dinama pod uvjetom da Modri sezonu prije uvođenja novog formata budu prvaci Hrvatske.

Najveća promjena odnosi se na uključivanje još četiri kluba u natjecanje, pa će tako umjesto tradicionalnih 32, novo izdanje brojati 36 klubova. Jedno od tih četiri mjesta popunit će petoplasirana momčad one europske nogometne lige koja će u tom trenutku držati treće mjesto po UEFA-inom koeficijentu. Preostala mjesta popunit će najbolji u konkurenciji klubova koji se nalaze u kvalifikacijama. Tu će odlučivati koeficijent kluba, a ne koeficijent lige prema UEFA-inom rangu, a to svemu smo dodatno pisali OVDJE.

Upravo je ta informacija šokirala srpsku nogometnu javnost čiji su najugledniji tabloidi danas u prvom planu imali reakcije na tu temu. Kako Dinamo trenutno ima 55.000 bodova, po koeficijentu je bolje plasiran od Crvene Zvezde koja ima 41.000 odnosno Partizana 23.500 bodova, strahuju da bi upravo zbog hrvatskog prvaka mogli izgubiti izravan plasman. I kako je po trenutnom pravilniku Srbija na 11. mjestu UEFA-ina ranga tako će prvak države iduće sezone imati izravan plasman u grupnu fazu natjecanja dok će doprvak mjesto u Ligi prvaka tražiti putem kvalifikacija.

Srpski Mondo prenosi kako će odmah nakon premijernog izdanja u sezoni 2023./24. Srbija biti u strahu od gubitka izravnog mjesta jer trenutno zaostaju čak osam mjesta za hrvatskim prvakom prema koeficijentu. Kurir prenosi kako je u svakom slučaju, za srpski nogomet važno ostati na 11. mjestu na UEFA rang listi kako bi se zadržalo pravo na dvije ekipe u kvalifikacijama za Ligu prvaka i na ukupno pet predstavnika u europskim natjecanjima.

NASLOVI U SRPSKIM MEDIJIMA

"AUUU, KAKAV ŠOK! Srbija gubi DIREKTNO MESTO U LIGI ŠAMPIONA, Dinamo Zagreb upada u elitu umesto srpskih klubova?!" - naslov je na Kuriru.

"ŠOK! DINAMO ‘KRADE‘ SRBIJI MJESTO U LIGI PRVAKA: UEFA mijenja pravila, Zvezda i Partizan u problemu" - stoji na Mondo.rs portalu.

"Srbija gubi mjesto u LP – Dinamo ispred Zvezde i Partizana" - glavna je naslovnica na B92.

"Srbija gubi direktno mjesto u Ligi prvaka" - piše na srpskom Telegrafu.

"Srbija gubi direktno mjesto u LP, najbliži mu Dinamo" - prenosi MozzartSport.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:07