DAMIR KRAJAC Cropix
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Taj Čačićev potez bio je malo taktičko remek-djelo! Ljubičić? Najbolja utakmica otkad je stigao u Dinamo

Ovom pobjedom počastio je klub s 2,8 mil. eura i osigurao si mjesto u legendi. A putovanje je tek počelo...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 07. rujan 2022. 18:18

Ako mu je njemačka pop zvijezda Nena još tamo u hladnoratovsko doba osigurala povlašteno mjesto u pop kulturi, broj 99 danas svoju popularnost duguje Mislavu Oršiću. U Neninim stihovima "99 Luftbalons" bješe drugo ime za paniku, neke su krute generalske glave jato balona zamijenile za NLO pa poslale u akciju borbene avione, dok u Oršićevu slučaju broj 99 na leđima već dobre četiri godine izaziva paniku kod Dinamovih europskih suparnika. U prvoj doticaju s Ligom prvaka Oršić se predstavio Europi hat-trickom Atalanti u Maksimiru, a onda se užoj specijalizaciji opredijelio za Engleze. Nakon hat-tricka Tottenhamu za 3-0 uslijedio je gol West Hamu za 1-0 i napokon pogodak Chelseaju za 1-0.

Plavi devet je od vremena Dražana Jerkovića i Slavena Zambate uživa kultni status u životu kluba, svaki od njih dvojice, a onda i Cico Kranjčar nakon njih, u nekom idealnom scenariju dobili bi tribinu novog stadiona, ali srećom novog stadiona još dugo neće biti na vidiku pa ne moramo razbijati glavu hipotetičkim pitanjima tko bi u tom mačevanju zaslužio pravo prvenstva i kako bi na većoj slici kotirao Mislav Oršić, najbolji klupski strijelac u novijoj povijesti, rekorder brojem golova u europskim dvobojima, ubojica dječjeg lica koji ne prestaje nadopunjavati opus spektakularnim točkama.

image
PIXSELL PHOTO & VIDEO AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pixsell Photo & Video Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Nagledali smo se svakakvih Oršićevih golova otkako je zagospodario Maksimirom, najviše onih iz "zone Del Piero" kada udarcima iz kuta šesnaesterca lansira projektile u suprotne rašlje, ali ne pamtimo ovakav poput sinoćnjeg Kepi Arrizabalagi. Najprostijom mogućom akcijom Ljubičić i Petković isporučili su loptu Oršiću na centru. Onda je on uključio turbo, možda i warp-ubrzanje jer s loptom u posjedu je poput ptice trkaćice pobjegao stoperima da bi na kraju, premda na izmaku snaga, elegantno, jedva kvrcnuvši loptu, matirao Kepu.

Minutu-dvije prije toga društvo oko nas dijagnosticiralo je da se Dinamo spustio u besmisleno nizak blok, praktično u krilo Dominiku Livakoviću. Neke lopte izbijene prema sredini vezni igrači nisu uspijevali zadržati pod kontrolom duže od pet sekundi. Prepuštali bi posjed i Chelsea bi se brzo vratio u aktivni mode. Onda je uslijedio mat u tri poteza i utakmica je pala na tjeme, sve se zarotiralo u sekundi.

image

Robert Ljubičić

RONALD GORSIC Cropix

Gol je stigao kao injekcija samopouzdanja i Dinamo je počeo čuvati loptu s više autoriteta. Kao sidro momčadi u tim je trenucima služio besprijekorni Josip Mišić, njemu su odlično sekundirali Arijan Ademi i Luka Ivanušec zbog čega su i bočni igrači sve sigurnije ulazili u igru. Vrlo dobar bio je Moharrami, a Ljubičić je odigrao baš impresivnu predstavu, najbolju otkako je ljetos sletio u plavo jato. Generalno hrabra partija u razdoblju inicijative odgurala je momčad na prag drugog pogotka. Stefan Ristovski je bombom sa 25 metara rastegnuo Chelseajeva vratara i natjerao ga na malu akrobatsku točku. Uz pomoć grede zadržao je suigrače na životu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dok je standardnu formaciju mijenjao u 3-5-2, činilo se da Ante Čačić u zrcalu gleda Chelsea i razmišlja isključivo o tome kako neutralizirati najjače suparničke adute. Ispalo je, međutim, da nas je Dinamov trener počastio malim taktičkim remek-djelom, jer nije samo isključio iz igre Sterlinga ili Mounta, nego je skicirao okvir u kojem se Dinamo do kraja razigrao i maksimalno iskoristio potencijale svih igrača na terenu.

Ako nisu ispraznili rezervoar s idejama i motivima, treneri u njegovim godinama (Čačić krajem rujna slavi 69. rođendan) uglavnom svoju sreću pronalaze u radu s mlađim kategorijama, ali Čačić je očito trenerski "late bloomer" koji nas za kraj namjerava počastiti s nekoliko remek-djela. Ovom pobjedom počastio je klub s 2,8 mil. eura i sebi osigurao mjesto u legendi. A najbolja sitnica u priči kaže - putovanje je tek započelo...

Linker
26. travanj 2024 05:33