GORAN MEHKEK Cropix
Božidar Šikić za JL

Tek je stigao u Dinamo, a već mu prijeti najlošiji scenarij: ‘Nisam siguran koliko razumiju tu problematiku‘

‘Dinamo se za napad na titulu pojačao igračima iz Lokomotive i Slaven Belupa!? To zvuči kao neslana šala‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. siječanj 2024. 14:07

Utakmici Dinama i Lokomotive nazočilo je oko tri tisuće ljudi. Primarno se radi o navijačima "modrih", koji su ponukani medijskim napisima o "sjajno odrađenim pripremama" došli vidjeti i pozdraviti "šampione". Također, i trener maksimirske momčadi Sergej Jakirović obećao im je da će ubuduće gledati "brži i okomitiji Dinamo"...

- S razlogom se navijači Dinama osjećaju prevarenima. Medijska priča o sjajnim pripremama je iracionalna. Ne možeš na temelju neke trening utakmice, koju si odigrao u tri poluvremena po trideset minuta s tri različite momčadi donijeti nekakve relevantne zaključke. A Dinamo se za napad na titulu pojačao igračima iz Lokomotive i Slaven Belupa!? To zvuči kao neslana šala - konstatira direktor Lokomotive, Božidar Šikić.

Nakon utakmice, u kojoj je njegova momčad ponizila Dinamo (3:0), trener Lokomotive Silvijo Čabraja je konstatirao: "bilo bi bolje da je Živković ostao kod nas"! Istu tezu zastupa i Šikić. Dugo je trebalo ljudima iz Dinama da ga "slome" i vrate Živkovića (s posudbe) - u Maksimir. S kim je uopće razgovarao kada Dinamo i nadalje nema sportskog direktora?

- Lokomotiva i Dinamo imali su za Živkovića postignut dogovor i potpisani ugovor. Nisam uopće htio razgovarati o raskidu ugovora, jer sam smatrao da je za sve strane uvjerljivo najbolja solucija da dečko ostane do kraja sezone kod nas. Više se i ne sjećam tko mi se sve obratio u svezi Živkovića. No, kako bih nekoga odbio tako bi se pojavio neki novi sugovornik iz Maksimira. Na koncu me nekoliko puta zvala i Vlatka Peras, uvjeravajući me kako trener Jakirović inzistira na dolasku Živkovića. Naposljetku sam ga pustio, ali mišljenje nisam promijenio.

Kaljenje karaktera

Moreno Živković u srazu Dinama i Lokomotive odigrao je slabo prvih 45 minuta i odlukom maksimirskog stožera u nastavku se nije niti pojavio. Sada bi se mogao ostvariti, po 19-godišnjeg stopera, najlošiji scenarij. Povratkom Perića, Živković bi mogao izgubiti mjesto u momčadi!?

- Kada osjetim da je igrač prerastao Lokomotivu, ja sam prvi koji će mu sugerirati da ode u veći klub. Ali, sa Živkovićem to nije slučaj. Odigrao je dobro pet utakmica za Lokomotivu, ali nije prošao krizna razdoblja. Nije isto igrati kod nas ili u Dinamu i Hajduku. Sada su i Živković i Dinamo suočeni s problemom. No, nisam siguran koliko u Maksimiru uopće razumiju tu problematiku.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Neočekivano bolni poraz od Lokomotive iznova je prouzročio "tektonske poremećaje" u Dinamu. U kakofoniji različitih mišljenja sve je učestalije i ono, koje sugerira - smjenu trenera. Kao potencijalno rješenje spominje se - Silvijo Čabraja!? Strahujete li da biste mogli ostati bez trenera usred sezone?

- Ne strahujem! Nemam s tim problema. Svatko tko želi otići iz Lokomotive, može to učiniti. Mi ćemo i dalje funkcionirati na isti način - kao najveći proizvođači kvalitetnih kadrova u hrvatskom nogometu.

Za ilustraciju: Lokomotiva ima najkvalitetnije juniore u državi, ali ne igraju u svom uzrastu. Poslali smo ih na posudbu u druge klubove da igraju seniorski nogomet i da procijenimo njihove karaktere. Luka Modrić sam priznaje da vjerojatno nikada ne bi postao igračem kakav je danas da nije u Zrinjskom prošao "kaljenje karaktera".

Dva lijeva krila? Halo?

Na društvenim mrežama gnjevni navijači vrijeđaju čelnike maksimirskog kluba i zazivaju - Zdravka Mamića!? Je li ovo doista početak pada maksimirskog kluba?

- Dinamo je u velikim problemima, ali ljudi koji ga vode toga nisu niti svjesni. Primjerice, u ovom su prijelaznom roku dovodili dva lijeva krila!? Halo? Tko će igrati - Hoxha ili Brekalo? (op.ur., nakon ovog razgovora se pojavila informacija da je propao transfer Josipa Brekala). Očigledno nedostaje vizije, ali konzistentne politike. Ne može trener voditi sportsku politiku kluba. U Maksimiru se već dvije godine bore tko će biti na vlasti, a nitko se ne bavi sportskim segmentom. To je početak i kraj priče.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 13:02