Fabio Fagiolini/zuma Press/profimedia
NESUĐENI ‘AGÜERO‘

Urugvajca koji je blizu Dinama htjeli su Englezi, ali s 19 je bio veća zvijezda nego danas

Prema navodima ugledne Gazzette dello Sport uskoro bi se trebao zaputiti u Zagreb
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 03. srpanj 2023. 22:47

U potrazi za novim napadačem, Dinamo Zagreb bio je najbliže Monsefu Bakraru (otišao u FC New York City), a najglasniji navodi unazad mjesec dana u vezu s Maksimirom dovodili su imena poput Žana Vipotnika (Maribor) i Matije Frigana (Rijeka), ranije se "usputno" spominjao i Ramon Mierez (Osijek). Kako stvari stoje, barem privremeno rješenje nalazi se nešto dalje od SuperSport HNL-a i našeg susjedstva. Točnije, u Italiji, u redovima milanskog Intera.

Kako smo pisali i ranije, pouzdana La Gazzetta dello Sport tvrdi da je Martin Satriano blizu potpisa za Dinamo u vidu jednogodišnje posudbe s pravom otkupa. Stoga, tko je mladi napadač (22) koji bi u nadolazećoj sezoni mogao zaigrati u modrom dresu te, u najboljem slučaju po Igora Bišćana, biti pravo rješenje na poziciji koju u maksimirskom domu već duže vrijeme žele podebljati novim imenom?

Htjeli ga u Londonu

Sadašnji igrač Intera je do prije tri godine, dok je imao nepunih 19, bio mnogo veća zvijezda nego što je danas. U siječnju 2020. još uvijek je stanovao na adresi urugvajskog Nacionala, a tamošnja kritika stilom igre uspoređivala ga je s argentinskim majstorom Sergijom Aguerom, ujedno i legendarnim centarforom Manchester Cityja. Inter je bio jedan od mnogobrojnih zainteresiranih klubova za Sartianove usluge - Daily Mail piše da su premierligaši Arsenal i Chelsea uvelike razmišljali o urugvajskom napadaču, što je svojedobno potvrdio i sam Satriano.

image

Satriano u dresu Intera

Lapresse/ddp Usa/profimedia

- Interes iz Premier lige uvijek godi igračima, to je znak da si na pravom putu. Nastojim iskoristiti to kao poticaj da nastavim raditi i dodatni rasti iz dana u dan - poručio je tada za Sportsmail.

U konačnici, Inter je najbrže isposlovao transfer i za 2,4 milijuna eura doveo Sartiana posljednjeg dana siječnja 2020. godine. Urugvajci su oduševljeno pozdravili perspektivnog mladića, s vjerom da će poprimiti obrise velebne karijere Diega Forlana, Luisa Suareza ili Edisona Cavanija... Oduvijek su urugvajski centarfori imali nešto posebno, Sartiano je, tvrdili su, jedan od njih.

- Moj prelazak u Inter je nezaboravan trenutak. Cijeli mjesec smo razgovarali o selidbi u Europu, a tek posljednjeg dana završili smo dogovore. Kada mi je moj agent Nick Maytum kazao da idemo u Milano, nisam mogao vjerovati - prisjetio se Satriano u intervjuu za već spomenuti medij.

Gužva u 16-ercu

No, u Interu nije sve prošlo u skladu s najvišim očekivanjima. Satriano se do današnjeg dana nije uspio izboriti za nastup u dresu prve momčadi Nerazzurra. U trenutku njegova dolaska čak sedam centarfora boravilo je na Giuseppe Meazzi, pritom vrijedi istaknuti Lautara Martineza, Edina Džeku i Alexisa Sancheza, a kasnije će se momčadi pridružiti i Romelu Lukaku.

image

Satriano u dresu Empolija

Fabio Fagiolini/livemedia/shutterstock Editorial/profimedia

Gužva u 16-ercu lansirala je Satriana u Primiveru, odnosno mladu momčad Intera u kojoj je zabilježio impresivne brojke - 16 golova i 10 asistencija u 37 nastupa. Iako je redovno nastupao za Primaveru, Satriano je treninge odrađivao s prvom momčadi. S Ivanom Perišićem, Marcelom Brozovićem i društvom...

- Trening s prvotimcima mi je jako pomogao. Visoki intenzitet i sjajni igrači... Dijeliti teren s imenima poput Lautara ili Lukakua lijepa je stvar za mladog ofenzivca, danas su to jedni od najboljih napadača svijeta. Uvijek ih pokušavam gledati i slušati, fokusiram se na sve dobro što rade na terenu - rekao je 22-godišnjak tijekom prve sezone u Interu.

Engleski mediji tada su ga nazivali igračem "kojeg vrijedi držati na oku", s odličnom tehnikom tijekom zračnih duela (visok 1,87 centimetara), dobru kontrolu lopte i udarac iz prvog kontakta.

image
Independent Photo Agency Srl/alamy/profimedia

"Pokazuje da može postati vrhunski moderni napadač", zaključili su analitičari Daily Maila. Ipak, Satriano na posudbama dosad nije ostavljao dojam tako dobrog igrača kakvim ga se najavljivalo. U Brestu, gdje je boravio od siječnja do lipnja prošle godine, postigao je četiri gola u 16 utakmica. Solidna je to brojka za špicu iz ekipe sa središnjeg dijela ljestvice Ligue 1, ali nedovoljno dobra da bi se moglo govoriti o sljedećem Suarezu, Cavaniju, Forlanu... Kako bilo, Brest je očito zadovoljan njegovim uslugama, jer ponovno ga želi posuditi, ali "Dinamo je najbliže", kazala je La Gazzetta dello Sport.

Povratak na ‘tračnice‘ u HNL-u?

Potom je Satriano otišao u Empoli, Interu je bilo logičnije zadržati ga u granicama Serie A, gdje je i proveo posljednju sezonu. S Empolijem je ostao u ligi bez većih neizvjesnosti, brzo je zaradio poziciju startera, ali tek dvaput u 31 ligaškom nastupu uspio je zatresti mrežu (Monzi i Salernitani), a asistirao je i za pobjedu nad Sassuolom.

Dakle, Satrianu se u trenutku prekooceanskog putovanja predviđala nešto sretnija budućnost. Možda su se analitičari ipak malo zaletjeli s prognozama, znamo da to nije tako rijedak slučaj...

To, dakako, ne znači da se Satriano ne bi mogao snaći i u Dinamu. Do 22. godine izgradio je zamjetan nogometni životopis i baš bi se u SuperSport HNL-u ovaj sedam milijuna vrijedni centarfor mogao "vratiti na tračnice". Naravno, dođe li uopće do sklapanja ovog posla, vidjeli smo da se u modrom domu stvari mogu poremetiti čak i kada je sve praktički dogovoreno, a u slučaju transfera Martina Satriana još uvijek nema potvrde transfera ili bilo kakvog navoda izvan talijanskih medija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 06:02