Petković i Budimir

 ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia
TKO ĆE BITI PRVI?

Utrka za hrvatsku zlatnu kopačku: Petković favorit, Budimira usporila ozljeda, prijeti im bivši igrač Osijeka

Marko Livaja neće i treću godinu zaredom biti najbolji hrvatski strijelac
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. travanj 2024. 13:16

Marko Livaja predat će žezlo koje je u njegovom vlasništvu bilo u posljednje dvije sezone, 30-godišnji napadač Hajduka, po svemu sudeći, neće i treću godinu zaredom biti najbolji hrvatski strijelac iz klubova koji nastupaju u najvišim nogometnim rangovima diljem svijeta.

Livaja je u sezoni 2021./22. postigao 32 pogotka u svim natjecanjima, 12 više od Diona Drene Belje i Mislava Oršića, a u sezoni 2022./23. hrvatska zlatna kopačka pripala mu je s 21 postignutim pogotkom. Trenutačno ozlijeđena desetka splitskog kluba ove je sezone postigla 12 golova, što ga svrstava na diobu četvrtog mjesta najboljih hrvatskih klupskih strijelaca, no konkurenti na vrhu daleko su ispred.

Drugi strijelac Mađarske

Vodeći na ljestvici najboljih hrvatskih topnika su, kako i priliči, dvojica hrvatskih reprezentativaca. Bruno Petković igra svoju najefikasniju sezonu u karijeri, u 39 nastupa, počevši s utakmicom Superkupa, za Dinamo je zabio 17 golova. Isti učinak ima i Ante Budimir, napadač Osasune, kojem su za taj doseg trebale tri utakmice manje. No Petković je u ovom dvoboju favorit za pobjednika. Budimira je zaustavila ozljeda i na travnjaku bismo ga opet mogli gledati tek u sam smiraj sezone. Pred njegovom je momčadi još šest utakmica, Granada, Betis, Athletic, Mallorca i Atletico Madrid u prvenstvu, ali pitanje je kome će Budimir uopće i moći zaprijetiti s obzirom na oporavak od slomljenih rebara.

Dinamo će odigrati jednu utakmicu više od Osasune, osim Varaždina, Rijeke, Osijeka, Slavena Belupa i Rudeša u prvenstvu, čekaju ga još dva finalna dvoboja Hrvatskog kupa s Riječanima. Sasvim dovoljno da se Petković odlijepi od Budimira i po prvi put u karijeri sezonu okonča kao najbolji hrvatski strijelac.

No nije knjiga spala samo na dva slova, tu je, naime, i treće. Ni 60 kilometara sjeverno od hrvatske granice, za kruh zarađuje Antonio Mance. Početkom 2023. iz Osijeka ga je doveo Debrecen, koji ga je potkraj ljetnog prijelaznog roka prepustio ZTE Zalaegerszegu. Za 28-godišnjeg napadača to je bio pun pogodak, jer je u 23 ligaška nastupa za novi klub zabio čak 15 pogodaka i sedam puta asistirao. Drugi je na ljestvici strijelaca prvenstva Mađarske, samo je Barnabas Varga, domaći reprezentativac iz Ferencvarosa, zabio više, 19 golova. Uz to, u Mađarskom kupu je Mance jednom poentirao i s ukupno 16 golova ulazi u završnicu sezone. Njegov je, pak, hendikep što su pred ZTE-om još samo četiri utakmice.

Šimić može i s 36

Gledajući samo 2024. godinu, Mance je vodeći hrvatski strijelac s devet pogodaka, Budimir ih je zabio osam, kao i hit-igrač slovenskog prvenstva, 25-godišnji napadač Rogaške, Patrik Mijić. Četvorica igrača zabila su po sedam pogodaka. Marko Šimić i dalje, s 36 na leđima, briljira u Indoneziji, za tamošnjeg prvoligaša Persiju postigao je sedam golova u devet utakmica. Na istom su učinku i dvije godine mlađi član zagrebačke Lokomotive, Duje Čop, kao i, prije jučerašnje utakmice sa Sarajevom, Mario Ćuže iz Zrinjskog. S njima je u društvu i Petković, kojeg slijede klupski suigrači iz Dinama, Sandro Kulenović i Fran Brodić, sa šest, odnosno pet golova...

Utrka za hrvatsku zlatnu kopačku 2023./24.

17 golova

Ante Budimir (Osasuna, 36), Bruno Petković (Dinamo, 39)

16 golova

Antonio Mance (Debrecen, ZTE, 29)

12 golova

Fran Brodić (Varaždin, Dinamo, 22), Franjo Ivanović (Rijeka, 34), Marko Livaja (Hajduk, 30)

11 golova

Andrej Kramarić (Hoffenheim, 27), Patrik Mijić (Zlate Moravce, Rogaška, 33), Marko Tolić (Slovan Bratislava, 33)

10 golova

Mario Ćuže (Zrinjski, 41), Niko Janković (Rijeka, 35), Tomislav Kiš (Zrinjski, 40), Sandro Kulenović (Lokomotiva, Dinamo, 32), Marin Ljubičić (LASK, 36), Marko Šimić (Persija, 25)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 13:16