RONALD GORSIC Cropix
NEVIĐENI UŽAS U MÜNCHENU

VIDEO: Dinamo doživio najteži poraz u povijesti kluba. Modri primili devet golova

Bayern je pregazio hrvatskog prvaka s 9:2 u prvom kolu nove sezone Lige prvaka
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 17. rujan 2024. 23:05

Bayern - Dinamo 9:2 (Kane 19. - 11 m, 57., 73. - 11 m, 78. - 11 m, Guerreiro 33., Olise 38., 61., Sane 85., Goretzka 90.+2./Petković 49., Ogiwara 50.)

BAYERN: Neuer (od 46. Ulreich) - Kimmich, Upamecano, Kim (od 68. Dier), Davies - Pavlović, Guerreiro ⚽ (od 81. Goretzka ⚽) - Olise ⚽⚽ (od 68. Sane ⚽), Musiala (od 68. Müller), Gnabry - Kane ⚽⚽⚽⚽

DINAMO: Nevistić - Ristovski 🟨, Theophile, Mmaee - Pierre-Gabriel (od 73. Špikić), Mišić, Baturina (od 78. Ademi), Rog (od 46. Stojković), Ogiwara ⚽ (od 73. Hoxha) - Petković ⚽, Pjaca (od 62. Kulenović)

MÜNCHEN - Allianz Arena. Gledatelja: 75.000. Sudac: Juan Martínez Munuera (Španjolska).

GOL ZA 1:0 (Kane)

GOL ZA 2:0 (Guerreiro)

GOL ZA 3:0 (Olise)

GOL ZA 3:1 (Petković)

GOL ZA 3:2 (Ogiwara)

GOL ZA 4:2 (Kane)

GOL ZA 5:2 (Olise)

GOL ZA 6:2 (Kane)

GOL ZA 7:2 (Kane)

GOL ZA 8:2 (Sane)

GOL ZA 9:2 (Goretzka)


image

Detaljnija statistika: SofaScore

SOFASCORE

Izgleda jako ružno ovaj poraz Dinama! Baš ono strašno, bolno. Kad se primi devet komada, onda stvarno ne izgleda lijepo, Jakirovićeva momčad je rezultatski devastirana, nikad Dinamo u Europi nije primio devet pogodaka. Ispalo je kao da se u Allianz Areni igrao futsal. Da nije bilo raspoloženog Nevistića, mogao je Bayern zabiti i dvocifrenu brojku.

Ali, osim visokog poraza, pamtit ćemo i desetak minuta drugog poluvremena. Bilo je to čudo u Allianz Areni, dokaz da Dinamo može u nekim trenucima, barem nekoliko minuta igrati Ligu prvaka i protiv najjačih, europskih giganata. Uživali smo u tim trenucima, kad su Modri golovima Petkovića i Ogiware smanjili na 3:2, a Pjaca je imao šansu poravnati na 3:3. Da, onda više nije išlo, uslijedio je pravi potop.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dobro, neki će kazati da je Jakirovićeva momčad s tim golovima na otvaranju druge dionice zapravo naljutila domaćina, koji ih je onda kaznio s porcijom golova. Realno, Bayern je ipak neki drugi nogometni planet za Dinamo, neki daleki svijet, koji je Modre gurnuo u katastrofu. Zapravo, nije se dogodilo ništa neočekivano, sve se negdje moglo predvidjeti. Osim onih početnih desetak minuta drugog dijela kad su Modri zabijali...

Kane zabio četiri gola

Startalo je žestoko sa strane Bayerna, stisnuli su domaći, Musiala je opalio jako s nekih osamnaest metara, ravno u Nevistića. Nekoliko minuta nakon toga Musiala je pogodio mrežu, ali nije vrijedilo, bilo je očito zaleđe. Nisu Modri dugo izdržali jaki pritisak, Bayern je zabio iz jedanaesterca nakon prekršaja Pierre-Gabriela nad Pavlovićem. U prvom trenutku je nakon tog starta RPG-a sudac rukama mahnuo da se igra dalje, nakon toga je zabio Gnabry...

image

x

RONALD GORSIC Cropix

Međutim, taj pogodak Gnabryja nije priznat, očito je bilo zaleđe. Ali, iz VAR sobe su pozvali španjolskog suca da pogleda u ekran kraj terena, a nakon gledanja je Munuera pokazao na bijelu točku. U prvi trenutak je sve bilo pomalo zbunjujuće jer se mislilo da sudac provjerava moguće zaleđe Gnabryja, a zapravo je provjeravao potencijalni jedanaesterac koji je na kraju dosuđen, a Kane ga je sigurno pretvorio u pogodak.

Čak tri gola s 11 metara

Utakmica je uglavnom bila jednosmjerna ulica, ali bilo je to očekivano. Modri su se branili čistom “bunkericom”, sve svoje kapacitete i fokus posvetili su obrani. Rijetko su u prvom poluvremenu prelazili centar, a kad se to i dogodilo i nekoliko navrata, brzo su izgubili loptu. Nakon nešto više od pola sata, Bayern je zabio i drugi pogodak, taj je bio spektakularan, Musiala je prsima spustio Guerreiru koji od prve, sjajnim udarcem zabija loptu u mrežu. Nakratko se i u ovom slučaju provjeravalo u VAR sobi je li asistent Musiala bio u zaleđu, provjera je pokazala da nije. Uskoro je i treći puta Nevistić morao po loptu u mrežu, zabio je Olise glavom nakon centaršuta Kimmicha. Modri se jednostavno nisu mogli boriti protiv mnogo jačeg suparnika, bila je to klasična igra mačke i miša, ponekad se činilo da Bayern može zabiti kad god poželi.

image
EDUARD MARTIN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Međutim, onda je stiglo to drugo poluvrijeme, njegove početne minute opisane u uvodu, minute koje su “zapalile” sve poklonike plave boje na tribinama. Nakon toga je uslijedila kanonada Bayerna, ljutih Bavaraca, koji su trpali, trpali, trpali, trpali, trpali, trpali... Dva puta iz jedanaesteraca koje je zabio Kane, zabio je Harry i iz igre, nadodali su se Olise i Sane i Goretzka. Jedanaesterce u drugom poluvremenu skrivili su Mišić i Ristovski. Na koncu protiv Modrih su u Allianz Areni dosuđena čak tri jedanaesterca. Stvarno je užasan, ali bit će i suparnika koji nisu tako jaki kao Bayern.

image
RONALD GORSIC Cropix

Usprkos rezultatskoj katastrofi, navijači Dinama i dalje su glasni. Na Allianz Areni pjevaju "Igrači odlaze, uprave prolaze" te "U dobru i zlu, sjever je uvijek tu".

Utučeni igrači su u svlačionicu ispraćeni pljeskom i pjesmom "Volim Dinamo jer je život moj".

Pala je i bakljada.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dinamo je upravo upisao najteži poraz u povijesti kluba. Dosadašnji rekord bio je poraz od Lyona (1:7) u Maksimiru 2011., no Modri su ga katastrofom u Münchenu uspjeli nadmašiti.

Jakirović će na press konferenciji morati odgovoriti na puno teških pitanja, a ako sam još večeras ne podnese ostavku, vrlo je izvjesno da će o tome razgovarati njegovi nadređeni.

Neće biti lako ni igračima koje već u subotu čeka gostovanje u Koprivnici. "Šamar" protiv Hajduka, kako ga je opisao Jakirović, očito je bio šok koji je pokrenuo domino-efekt.

KRAJ UTAKMICE!

Čak devet golova primili su igrači Dinama i to je najteži poraz u povijesti zagrebačkoga kluba. Ne samo u Ligi prvaka, nego općenito.

90.+5. Harry Kane je zamalo upisao i peti gol. Ovo je prošlo iznad grede. Noć za zaborav.

90.+2.GOL!

Na Kimmichev ubačaj glavom zabija Leon Goretzka. Deveti gol u mreži Dinama. Fijasko, blamaža, debakl, katastrofa...? Procijenite sami.

90.+4. Igrat će se četiri minute sučeva dodatka.

90. Nevistić zaustavlja Gnabryjev udarac.

Dok Dinamo ispisuje crne stranice povijesti, Harry Kane postavio je zanimljiv rekord. Prvi je igrač u povijesti Lige prvaka koji je zabio tri gola iz penala na jednoj utakmici.

85.GOL!

Leroy Sane postiže osmi gol Bayerna za najteži Dinamov poraz u Ligi prvaka, ali i u povijesti kluba. Što više reći nakon toga...

Primi li Dinamo još jedan pogodak, bit će mu to najteži službeni poraz u povijesti. Rekord drži utakmica protiv Lyona (1:7) na Maksimiru iz 2011. godine.

81. ⇔ Leon Goretzka mijenja strijelca Guerreira.

78. ⇔ Ušao je Arijan Ademi umjesto Martina Baturine.

78.GOL!

Harryju Kaneu su jedanaesterci 'mačji kašalj', sada je već 7:2. Ovo je katastrofa Dinama na Allianz Areni.

77.NOVI JEDANAESTERAC ZA BAYERN!

Theophile-Catherine je nagazio Daviesa u pokušaju da očisti ispred gola.

🟨 Pritom je Ristovski dobio žuti karton zbog prigovora.

73. ⇔ U igru će Dario Špikić i Arber Hoxha, izlaze Pierre-Gabriel i Ogiwara.

Dok navijači Bayerna zadovoljno odgovaraju spikeru koji čita strijelca, Dinamovi su se potpuno stišali.

Još jedno gostovanje koje im neće ostati u lijepom sjećanju...

image
RONALD GORSIC Cropix

73.GOL!

Nevistić je pogodio stranu, ali Kaneov je udarac jak i precizan. Hat-trick Harryja Kanea za 6:2.

72.JEDANAESTERAC ZA BAYERN!

Sudac Munuera je procijenio da je Mišićeva ruka bila u neprirodnom položaju.

70.PROVJERAVA SE JEDANAESTERAC ZA BAYERN.

Čini se da je Mišić, okrenut leđima, nehotice igrao rukom. Odlazi španjolski sudac samostalno pogledati snimku.

68. ⇔ Ulaze Eric Dier, Thomas Müller i Leroy Sane umjesto Kima, Musiale i Olisea.

🗣️ Ulazimo u zadnjih 20 minuta, vrijeme je za komentare.

"Nakon 3:2 Dinamova obrana je nestala, ostavili Nevestića na streljani." (Stjepan Raguž)

"Dobro je, u drugom poluvremenu je još uvijek 2:2." (Nenad Heček)

"Još je sedam utakmica u igri, ima mjesta gdje se mogu skupljati bodovi." (Ivan Remeta)

image
RONALD GORSIC Cropix

68. Nevistić brani Kaneov udarac iz blizine! Dinamov je vratar primio pet golova, ali ipak treba istaknuti i sve ove obrane koje je u međuvremenu upisao. Bilo bi golova još i više u njegovoj mreži...

67. Sjajno je Stojković povukao novu kontru i pronašao Petkovića u šesnaestercu, no Dinamov kapetan radi potez previše i sustižu ga Bavarci...

66. Novi Kaneov pokušaj srećom prolazi pored gola.

⇔ Prethodno je ušao Sandro Kulenović umjesto Marka Pjace.

61.GOL!

Olise zabija svoj drugi gol.

Teško je i opisati kako je došlo do ovoga... Ispremiješali su Bavarci obranu Modrih, pobjegao je Musiala i uposlio Olisea kojemu nije bilo teško ugurati loptu u praznu mrežu. Potpuni raspad Dinamove momčadi nakon kratko pružene nade.

60. GOL!

Hat-trick Harryja Kanea ipak neće biti upisan jer je prethodno Gnabry bio u zaleđu... Kakva infarktna utakmica u Münchenu!

57.GOL!

Harry Kane upisuje drugi pogodak.

Kimmichov udarac sjajno brani Nevistić, ali lopta se odbija do Kanea pokraj ukopane Dinamove obrane i Englez se ponovno upisuje u strijelce...

Nevjerojatan početak drugog poluvremena. Kao da su iz svlačionice izašli drugi igrači u plavim dresovima. Petković i Ogiwara su s dva gola u dvije minute potpuno zaprepastili igrače Bayerna, koji se pokušavaju resetirati. I dalje imaju prednost, ali scenarij utakmice izgleda potpuno drugačije od onog na kraju prvih 45 minuta.

Tko zna što je Sergej Jakirović rekao svojim igračima...

image
ALEXANDRA BEIER Afp

53. Pjaaacaaaaa!!! Kako je malo nedostajalo... Šutirao je Pjaca iskosa, a Ulreich jedva nekako refleksno obranio!

53. Musialin udarac blokira Dinamova obrana.

51.GOOOL!

Ogiwara je šokirao Bavarce!

Mišić je napravio pola posla, sjajno je gurnuo Japanca u prostor koji koristi tu loptu i gura kroz noge Ulreichu!

Pierre-Gabriel je centrirao, Pjaca prebacio, a Petković se našao na pravome mjestu i pogodio suprotan kut za smanjenje vodstva!

49. ⚽ GOOOOL!

Pogađa Bruno Petković!

48. Kaneov udarac lakoćom sada hvata Nevistić.

46. 🕖 Vraćamo se na Allianz Arenu.

⇔ Jakirović je u svlačionici ostavio Marka Roga, zamijenit će ga Luka Stojković. Kod Bayerna je ušao vratar Sven Ulreich umjesto Manuela Neuera.

Bayernov rekorder Thomas Müller je prije utakmice dobio kipić - samog sebe. Malo nas podsjeća na situaciju kad je Ante Kostelić primio nagradu Ante Kostelića za životno djelo.

🗣️ Vaši komentari nakon prvih 45 minuta mogu se opisati kao mješavina humora i gorčine...

"Ovako na prvu rekao bih da je Bayern za nijansu bolji." (Dubravko Terzić)

"Bayern je ove sezone opet moćan, većina protivnika će proći poput Dinama. Samo da u nastavku ne potonu i ne prime 6, 7 golova." (Stjepan Raguž)

"Kao da igraju rukomet. Kruže oko zone i stalno imaju igrača više." (Goran Đurđević)

"Idem ja spavati, laku noć vam želim." (Darijo Galić)

Mi ne idemo još, ispratit ćemo i drugi dio i nadamo se da će se Modri trgnuti iz ove anestezije...

image
RONALD GORSIC Cropix

🥅 Zanimljivo je i na ostalim travnjacima. Liverpool je u uzbudljivom dvoboju preokrenuo protiv Milana, a Stuttgart djeluje vrlo opasno protiv Reala. Više o tome pročitajte OVDJE.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Potop u Münchenu već u prvih 45 minuta. Apsolutna dominacija Bavaraca trajala je tijekom čitave prve dionice, a defanzivnu taktiku Modrih kaznili su Kane, Guerreiro i Olise. Jakirović zasad nema adekvatnih rješenja za iznimno raspoloženi Bayern i morat će pronaći način kako zaustaviti ovu potencijalnu katastrofu zagrebačkih Plavih.

Jedina dobra vijest samo su Dinamovi navijači koji su poprilično nadglasali pristalice Bayerna usred Allianz Arene.

image
RONALD GORSIC Cropix

45.+4. Prvi pravi pokušaj Dinama! Pjacin dobar šut s vrha šesnaesterca prošao je malo iznad grede...

BBB-i su povratak na europska gostovanja obilježili velikom koreografijom, a više o tome pročitajte OVDJE.

45.+2. Theophile je sada odlučio stimulirati suigrače te je poveo jednu kontru koju su ipak neutralizirali Bayernovi braniči. Svejedno, Francuz je pokazao da nema straha i da se mora ići agresivnije.

Ovako je izgledalo slavlje Bayernovih igrača nakon drugog pogotka.

image
RONALD GORSIC Cropix

45. 🕖 Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

42. Nažalost, nema dobrih vijesti iz Münchena. Bavarci prijete u naletima, a dinamovci se još nisu 'sastali' s loptom. I dalje traje bunker u Nevistićevu šesnaestercu.

40. Napokon su i Modri iskombinirali jednu suvislu akciju. Završila je Ogiwarinim ubačajem koji lakoćom hvata Neuer.

38.GOL!

Kimmichov udarac koristi Olise i glavom iz blizine pogađa za 3:0 Bayerna. Težak je ovo udarac za Dinamo.

36. Nastradao je mišić Josipa Mišića u jednom duelu, zaista bolno djeluju ožiljci na nozi. Kratko je izašao kraj terena, no srećom brzo se vratio.

33.GOL!

Još jedan naivno primljen gol Dinama. Musiala je prsima primirio loptu i uposlio Guerreira čiji je udarac proparao mrežu...

Španjolski su suci prvo sudili zaleđe Musiale, no promijenili su mišljenje nakon VAR sugestije. I čini se da je sve čisto, Musiala nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

32. Musiala radi pomutnju u Dinamovu šesnaestercu, ali Nevistić se ne da iznenaditi.

🗣️ Prošlo je pola sata, da čujemo i vaše prve dojmove.

"Znam da je u pitanju Bayern, ali opet, ne možeš ovako stajati na terenu. Ovo je baš sramota." (Mate Pašić)

"Nek ubace ovi s klupe još jednu loptu, da se i Dinamo malo igra." (Matija Jurajić)

"Strašno za gledati. Bunker s desetoricom u obrani i jednim na centru. Posjed lopte valjda 90:10 za Bayern."

Zapravo je 77% za Bayern u ovom trenutku, ali niste daleko od istine...

30. Posjed lopte je 77 % - 23 % u korist Bayerna. Naravno, nešto će se tu pitati i Modre, piše se samo krajnji rezultat.

Reakcija Brune Petkovića nakon primljenog pogotka.

image
RONALD GORSIC Cropix

28. Još jedna kontra Dinama, povukao ju je Pierre-Gabriel i uposlio Petkovića. Kapetan Modrih pao je nakon očiglednog faula, no španjolski sudac iz nekog je razloga ostao nijem...

24. Sijevnuo je Guerreirov udarac, srećom pored gola. Bayern i dalje dominira terenom, nisu Bavarci usporili tempo nakon što su došli do vodstva. Modri nikako da dođu do daha.

Vincent Kompany zadovoljno prati zbivanja na travnjaku.

image
ALEXANDRA BEIER Afp

19.GOL!

Precizan je Harry Kane s bijele točke, Nevistić tu nije imao šanse.

Ovo je 50. Kaneov pogodak u 50. nastupu otkad je iz Tottenhama prešao u Bayern.

18.JEDANAESTERAC ZA BAYERN!

Pierre-Gabriel je srušio Pavlovića i premda je to na prvu španjolski sudac previdio, VAR soba pozvala ga je da samostalno pregleda snimku.

Poništio se Gnabryjev gol zbog zaleđa, ali bit će ovo penal za Bavarce.

Ispala je, dosta naivno, Dinamova obrana i Gnabry je precizno naciljao suprotan kut. Provjerava se VAR snimka zbog mogućeg zaleđa, a i zbog potencijalnog kaznenog udarca koji je prethodio golu.

Ništa od gola!

16.GOL!

Strijelac je Serge Gnabry.

15. Rog je prešao pola terena i povukao kontru, na kraju ga sustiže obrana Bayerna.

Pogled na tribinu na kojoj se nalaze navijači Dinama.

image
RONALD GORSIC Cropix

13. Šutiraju Davies i Musiala, oba su njihova udarca blokirana. Dinamovci zasad 'dišu na škrge' i disciplinirano odbijaju napade Bavaraca.

10. Minhenskim tribinama odzvanja: 'Dinamo Zagreb! Dinamo Zagreb!' Dojam je da su zagrebački navijači višestruko nadglasali domaće, dok se Jakirovićevi momci hrabro nose s Bayernovim zvijezdama.

9.GOL!

Musiala je pobjegao Dinamovoj obrani i poslao loptu pored Nevistića u mrežu. Međutim, odmah je bilo označeno zaleđe što je i brza VAR provjera potvrdila.

🗣️ Dok je utakmica još u povojima, evo nekoliko vaših očekivanja...

"Mislim da nam ne gine taktika spašavanja." (Anđelko Barčan)

Moj Jakiroviću, nadam se da ćeš Japanca nositi na ramenima iza utakmice." (Krešimir Vojtkuf)

"Uh. Satrat će nas." (Bernard Matić)

"Samo jedna riječ: Mmaeeeeee! Imamo ih!" (Sergio Santulin)

8. Riskantno Upamecanovo vraćanje glavom nažalost nije stigao kazniti Pjaca, brži je ispred njega bio Neuer.

Momčad Dinama koja je istrčala na Allianz Areni.

image
RONALD GORSIC Cropix

4. Uhh, gadno je ovo izgledalo... Neuer je nakon visokog skoka pao preko Petkovićevih leđa. Srećom, brzo se pridigao njemački vratar i nije predugo trajao prekid.

3. Evo opet Musiale, njegov opasan udarac s vrha šesnaesterca hvata Nevistić.

1. Nakon samo dvadesetak sekundi opasnost su stvorili Musiala i Guerreiro, očistio je to Theophile.

1. 🕖 Dinamo je krenuo u susret protiv Bayerna. Sretno, Modri!

20.58 Uoči početka utakmice, navijači Bayerna izvjesili su prosvjednu poruku protiv novog formata Lige prvaka.

"Previše je dobra, hoćemo povratak korijenima. Poništite novu Ligu prvaka", njihova je poruka.

image
SLAVEN KNEŽEVIĆ

20.57 Izvedena je (modernizirana) himna Lige prvaka, momčadi su istrčale na Allianz Arenu i sve je spremno za početak!

Navijači Dinama spremni su poderati glasnice. U Münchenu ih prema zadnjim procjenama ima više od 3500.

image
RONALD GORSIC Cropix

Španjolac José Luis Munuera dijelit će pravdu na dvoboju Bayerna i Dinama. 42-godišnjeg suca prošle je sezone kritizirao Real Madrid, a više o tome pročitajte OVDJE.

20.50 Kladionice daju veliku prednost bavarskom gigantu:

Pobjeda Bayerna: 1,15

Neriješeno: 11

Pobjeda Dinama: 26

20.47 U Münchenu je večeras prohladno, s time da će temperatura tijekom utakmice pasti za još stupanj ili dva.

image
YR.NO

Marko Pjaca na zagrijavanju. Dinamovci jučer nisu smjeli trenirati na Allianz Areni pa su tek sad isprobali teren na kojem će tražiti senzaciju.

image
RONALD GORSIC Cropix

20.26 Josip Stanišić gledat će iz lože minhenskoga stadiona utakmicu svojega Bayerna i Dinama. Hrvatski reprezentativac itekako nedostaje treneru Kompanyju, koji ga je vidio kao prvu opciju na desnom braniču, a sad nema ni drugu jer ozlijedio se i Sacha Boey.

Što su nam Josip i njegov otac otkrili uoči utakmice, pročitajte OVDJE.

Pogled s tribine na kojoj su smješteni Dinamovi navijači.

image
SLAVEN KNEŽEVIĆ

20.10 Treba vidjeti u kojoj će formaciji zaigrati Jakirovićeve trupe.

U prvom sastavu se, pomalo neočekivano, našao Japanac Takuya Ogiwara, što otvara niz mogućnosti.

Očekuje se da će on zaigrati na poziciji lijevog krilnog beka, što bi značilo da će Dinamo imati tri stopera (Ristovski, Theophile, Mmaee).

Doduše, postoji mogućnost u kojoj bi Japanac imao nešto ofenzivniju ulogu i našao se na krilu, što bi značilo da će Modri igrati s četvoricom u posljednjoj liniji.

image
GORAN MEHKEK Cropix

19.55 Dinamo je ostao bez važne karike uoči utakmice.

Petar Sučić ima virozu i neće nastupiti, nema ga ni na klupi. Njegovu poziciju u veznom redu zauzet će Marko Rog.

Navijači koji se na Allianz Areni večeras požele počastiti kobasicom i pivom morat će za to izdvojiti ukupno 10,50 eura.

Hot-dog košta 5 eura, a pivo 5,50.

image
SN

19.40 - Jasno je da će Dinamo biti u podređenom položaju, tada je koncentracija na obranu jako bitna. Međutim, Dinamo ima i dovoljno kvalitete da ugrozi Bayern iz kontre. Recept je poznat, koncentrirati se na izlaske i igrati kao inače u Europi - rekao nam je u svojoj analizi bivši kapetan Modrih. Više pročitajte OVDJE.

19.30 Za sat i pol nogometaši Dinama i Bayerna zaigrat će na prekrasnoj Allianz Areni.

Ovako je izgledala naslovnica Sportskih novosti 14. ožujka 1963., dan nakon što je Dinamo usred Münchena svladao Bayern sa 4:1 i jednom nogom zakoračio u finale Kupa velesajamskih gradova.

Kakva li nas naslovnica čeka sutra ujutro? 🤔

18.27 Do početka utakmice ostalo je dva i pol sata, a naš fotoreporter Ronald Goršić šalje nam još malo atmosfere s minhenskih ulica.

image
RONALD GORSIC Cropix

image
RONALD GORSIC Cropix

image
RONALD GORSIC Cropix

image
RONALD GORSIC Cropix

Najviše navijača, kao i uvijek, skupilo se na Marienplatzu, glavnom gradskom trgu. Ispričao nam je jedan od njih da je njegova ekipa provela na benzinskoj pumpi više od sat zbog kontrola i pretresa, nakon što je policija kod jednog navijača našla naljepnice s oznakama BBB-a.

Reportažu Davorina Olivarija pročitajte OVDJE.

image
RONALD GORSIC Cropix

17.07 Navijači Dinama od ranog jutra zagrijavaju glasnice u Münchenu. Naši novinari donose nam djelić atmosfere iz srca Bavarske.

Najavu piše: Andro Polić

Stisak ruke, razmjena simboličnih, klupskih zastavica i (opcionalno) kratka pošalica sa sudačkim društvom prije prvog zvižduka. Dok bi taj nogometni ritual, u srcu Allianz Arene, u utorak trebali ispoštovati Manuel Neuer i Bruno Petković (čitaj: kapetani momčadi), taj su običaj - na istom mjestu - prije devet godina njegovali Philipp Lahm i Domagoj Antolić. U predvečerje novog spektakla u Bavarskoj između istih klubova, bivši kapetan "modrih", a danas "desetka" Lokomotive, bio je idealan sugovornik uoči premijerne epizode redizajnirane Lige prvaka.

- Prva asocijacija na tu utakmicu? Nažalost, visok poraz (5-0 za Bayern nap.a.), dosta upečatljivo. Iako je tada u Bayernu bio Pep Guardiola, uz ostale velike igračke zvijezde, uvijek ostaje žal da se moglo bolje odigrati. Međutim, dosta rano smo primili prvi pogodak, njima se otvorilo, i onda je krenulo… U München smo došli nakon pobjede protiv Arsenala na Maksimiru u prvom kolu, tu utakmicu ću posebno pamtiti, a nakon takvog slavlja išli smo "gore" sa samopouzdanjem, vjerovali smo da nešto možemo uzeti, ali bili su prejaki. S kim sam se mijenjao za dres? Thomas Müller, ako se ne varam ha, ha, ali nisam siguran je li to bilo u prvoj ili drugoj utakmici - kaže nam Antolić, koji se krajem kolovoza, s 34 godine na leđima, vratio u rodni Zagreb.

I površni poznavatelji nogometne taktike lako će detektirati ključne Dinamove oslonce u lovu na iznenađenje u dvorištu giganta: žestok otpor u fazi obrane, maksimalna koncentracija i pokušaj ranjavanja suparnika iz munjevitih udara.

- Naravno, bitno je da se što dulje drži "nula", da se Bayernovi igrači uvedu u nervozu. Mi smo tada loše otvorili, primili smo jeftin pogodak, a onda je poslije teško. Jasno je da će Dinamo biti u podređenom položaju, tada je koncentracija na obranu jako bitna. Međutim, Dinamo ima i dovoljno kvalitete da ugrozi Bayern iz kontre. Recept je poznat, koncentrirati se na izlaske i igrati kao inače u Europi.

Dok su vezni red, uz Antolića, tada držali još Ademi i Machado, među vratnicama je stajao Eduardo, obrambene kule čuvali su Matel, Benković, Taravel i Pivarić, a napadački tercet činili su Soudani, Pjaca i Fernándes. Na naše pitanje o usporedbi "njegovog" Dinama sa sadašnjim "modrim" trupama, kod aktualnog sastava istaknuo je prednost...

- Igračka kvaliteta je uvijek prisutna. I tada, i sada. Međutim, velika je razlika što sada većina igrača ima veliko iskustvo u europskim utakmicama. Tu su Petković, Mišić, Ristovski, Ademi, Rog, Pjaca… Imaju puno takvih dvoboja u nogama.

Iako će dio javnosti utakmicu na Allianz Arenu gledati kroz prizmu "nagrade" i "uživanja" za "modre", nakon brojnih turbulencija u prošloj sezoni, hrvatski prvak takve doživljaje mora ostaviti u svlačionici, slaže se i naš sugovornik.

- To je bila greška u naše vrijeme. Nama je bio cilj ući u Europu, a onda što god da se napravi, dobro je. Tada je to još sve bilo u stvaranju, ali sada su ovi dečki prolazili skupine, pobjeđivali u velikim utakmicama, i nema razloga da se na ovaj dvoboj gleda kao "nagradu". Naravno, treba spustiti loptu na zemlju, kako ne bi ispalo da smo bahati, ali izgledi uvijek postoje.

Dok su Douglas Costa, Mario Götze i Robert Lewandowski (triput) do vrha napunili Dinamovu mrežu u dvoboju iz 2015., taj je dvoboj ostao upamćen i po jakoj podršci za gostujuću momčad, a s tribina Allianz Arene odzvanjalo je - "Kako je dobro vidjeti te opet".

- Je, zaista je bilo jako puno naših. Bilo je predivno igrati, vrhunska atmosfera, a izostao je jedino rezultat. Naravno, svi se nadamo sada drugačijem ishodu. Oko kluba je velika pozitiva, a iako je derbi izgubljen, to ne bi smjelo poremetiti dobar Dinamov ulazak u sezonu, možda će taj poraz zaista biti kao pljuska, kako bi se vratili na tvorničke postavke - zaključio je Antolić, koji je Dinamov dres nosio u 172 utakmice, u kojima je isporučio deset pogodaka i 28 asistencija.

Gotovo besprijekorna prezentacija u obrani, uz lucidnost na suparničkoj polovici, jasni su preduvjeti za dobar posao u Njemačkoj. Naravno, u formulu treba ubaciti i malo "fakinstva", a respekt prema Bavarcima, ipak, zadržati u pristojnim granicama.

Linker
17. rujan 2024 23:57