GORAN SEBELIC Cropix
SLAVLJE U ISTRI

VIDEO: Dinamo teže od očekivanog izbacio četvrtoligaša, Modri izbjegli novu blamažu i konačno prekinuli crni niz

Prvak Hrvatske izborio je osminu finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa
Piše: Robert Matteoni, SNObjavljeno: 25. rujan 2024. 17:46

BANJOLE - DINAMO 1:3 (Kamenicki 34./Špikić 6., Kulenović 10., Ademi 86.)

BANJOLE: Tepšić - Kamenicki ⚽🟨 (od 76. Hrelja), Hoxha, Ćosić 🟨 (od 77. Luchesi), Vujica (od 76. Floridan 🟨) - Dadić, Ivanošić - Hairlahović 🟨 (od 82. Miškulin), Salihović, Antanasković (od 87. Vujičić) - Miljanić

DINAMO: Zagorac - Pierre-Gabriel 🟨, Ristovski 🟨, Torrente, Ogiwara - Pavić - Špikić ⚽🟨 (od 68. Mbuku), Kačavenda (od 79. Mišić), Stojković (od 46. Ademi ⚽), Hoxha (od 46. Cordoba) - Kulenović ⚽🟨 (od 79. Petković)

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE

Prelijepo vrijeme, prekrasna atmosfera, veliki Dinamo i nogometna (društvena) svetkovina za Banjole! Oko tisuću ljudi natiskalo se na sportskom centru Prematinka, gdje su domaćini, uz ogromne organizacijske napore, uspjeli pripremiti dostojan okvir šesnaestini finala kupa Hrvatske. Kada se radi puno, s entuzijazmom i za društveno-sportsku korist onda se i vrijeme smiluje. Pa je umjesto stidljivo najavljene kiše u Banjolama bilo sunčano i ugodno. Olakšalo je to smještaj svim gledateljima na razvedenim tribinama, od kojih su jednu (na jugu) zauzeli BBB-ovci.

Na suprotnoj strani uz mnoštvo uzvanika iz Banjola, Medulina, Pule i Istre, smjestila se i delegacija zagrebačkog kluba, među kojima je naravno najviše pogleda plijenio legenda Modrih, Velimir Zajec. Mnoge je zanimalo da li se Dinamo napokon odlučio za Jakirovićeva nasljednika, ali ovdašnji su gledatelji odveć pristojni da bi tako "smetali" gostima.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

Na travnjaku, koji je vrlo solidan za razine (donedavno 4., a sada 3. lige zapad) natjecanja u kojima nastupa Banjole. Novaci u regionalnoj ligi, unatoč svim "umorima" (zahtjevnije natjecanje, radne obveze, ozljede....) bili su vidljivo puni entuzijazma. No, Modri (danas žuti) su od prve minute, u light verziji postave Sandra Perkovića, htjeli pokazati veliku želju za barem simboličnim iskupljenjem nakon nekoliko debakla u Münchenu i Koprivnici. Dok se domaći riješili "impresioniranosti" gosti su već imali 2:0. Dinamo je očito imao jasne linije ofenzivnog kretanja, krila široko i onda razigravanja za njihovo jedan na jedan, ili ulazak u sredinu i otvaranje prostora bočnim igračima. Špikić je prvi pobjegao nakon okomice Kačavende i onda mirno poentirao sa desne strane. U drugoj akciji je on bio asistent, a Kulenović je povisio. Trebalo je domaćinima da se "srede" desetak minuta, i prvo su se spustili u logičniji niski blok te otežali gostima ulaske u 16 metara. Onda su u nekoliko navrata zaprijetili preko Antanaskovića, da bi na opće oduševljenje u 34. minuti Banjolci postigli pogodak. Hitri Antanasković je asistirao Alenu Kameničkom koji je preciznim udarcem svladao Zagorca. Klupko slavlja domaćih nogometaša sa svojom "klupom" bit će kadar za memorije domaćim igračima...

image
GORAN SEBELIC Cropix

Dinamo je kontinuirano imao inicijativu, ali je u nekoliko navrata propustio realizirati pogotke, dijelom zbog nepreciznosti a dijelom zbog odličnog domaćeg vratara Matka Tepšića. Iako je u opasnom sudaru sa Špikićem ostao ležati nekoliko minuta, oporavio se i pokazao hrabrost u intervencijama.

Za Dinamo je nakon prvog dijela bio "uzak" rezultat, i što je znakovito, ne može se reći da je Perkovićeva momčad imala nekvalitetan pristup. Štoviše, trudili su se, što onda odaje priznanje i domaćim igračima na učinku...

U drugom dijelu dinamike se nisu promijenile, ali su domaći igrači nastavili sa velikom borbom i u dosta su vremena dobro parirali favoriziranim gostima. Iako se očekivalo da će u nastavku domaćini pasti u fizičkom smislu, oni su bili na visini zadatka. To kao da je iznenadilo Dinamovce, koji nisu uspijevali stvoriti ozbiljnije prilike sve do finiša utakmice. Perković je na poluvremenu poslao na teren Ademija i Cordobu, umjesto jalovog Stojkovića i solidnog Hoxhe. Cordoba je svojom hitrinom unio više prodornosti, ali će njegov nastup biti obilježen raritetnim promašjem, kada je u 87.minuti prebacio prazan gol, nakon asistencije Petkovića.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

Dinamo je, naravno, izborio prolaz, ali u ukupnom dojmu to je možda jedina vrijedna stvar za ovog gostovanja. Vjerovalo se da će sudionik Lige prvaka, neovisno u kojoj postavi nastupi, uvjerljivo nadigrati suparnika koji se natječe u 4. razini, a do prije par mjeseci bio je na petoj razini HNL-a. Današnji nastup samo je još jedna potvrda da je Dinamo u tiltu te mu treba maksimalni reset u svlačionici. Dakako da je to prije svega zadaća novog trenera, koji će preuzeti momčad koja igra toliko besprizorno da to jasno ukazuje da nije u pitanju tehnička kvaliteta, nego sasvim drugi faktori. Primjer su nam i nastupi dva mlada igrača, Kačavende i Stojkovića. Njihov talent je neupitan, ali neovisno o razumijevanju tereta njihovih povrataka nakon dugih oporavaka, očekivalo bi se da u ovoj razini utakmice ipak pokazuju razliku u kvalitetu u odnosu na suparnike...

Za Banjole naposljetku sve sjajno. Dali smo njihovim igračima ocjenu više kolektivno, jer su osvjetlali obraz kluba. Ili kako je kazao jedan gledatelj po izlasku, ovo je ono kad izgubiš utakmicu a osjećaš se kao pobjednik...

Dinamo je dosta teže od očekivanog prošao u iduću fazu Kupa. Pogotke su dali Špikić, Kulenović i Ademi, dok je za domaćina precizan bio Kamenicki. Modri će u idućoj fazi, točnije osmini finala igrati protiv vodeće momčadi 2. NL, NK Bjelovar.

KRAJ UTAKMICE

90. 🕖

Igrat će se najmanje tri minute nadoknade.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

89. 🟨

Zaiskrilo je na terenu između momčadi, ali se brzo primirila situacija, žute kartone dobili su Floridan i Pierre-Gabriel.

87. Cordoba je promašio praznu mrežu!

Petković je ukrao loptu Tepšiću, dao ju Kolumbijcu koji s nekoliko metara prebacuje čitava vrata.

86. ⚽ GOOOL!

Ademi za 3:1!

Ubacio je Pierre-Gabriel s desne strane, a Dinamova legenda glavom pogodila za olakšanje.

81. Tek što je ušao, skoro je zabio!

Riječ je o Mišiću, koji je pucao sa 17 metara lijevom nogom, no udarac ide pored desne vratnice.

79.

Kulenović i Kačavenda izašli su umjesto već spomenutog dvojca.

78. Petković i Mišić uskoro će ući u igru....

image
GORAN SEBELIC Cropix

72. Što je sada promašio Kulenović...

Mbuku je ubacio s desne strane, Ademi primirio i proslijedio mu, ali je promašio cijeli gol...

68.

Nova promjena kod Dinama, izlazi Špikić, a ulazi Mbuku.

67. Dinamo je sada nešto više aktivan prema naprijed, traže treći pogodak.

61. Sada i Dinamo ima dobru priliku!

Cordoba je zaprijetio izravno iz slobodnog udarca, ali lopta ide malo pored desne vratnice.

60. Kod Dinama se zagrijavaju Petković i Mišić, što dovoljno govori o stanju na terenu...

Imali su domaćini nekoliko izleta prema naprijed, ali nisu ugrozili Zagorca.

image
GORAN SEBELIC Cropix

59. 🟨

Ristovski dobio žuti karton zbog prigovora.

53. 🟨

Kulenović je napravio prekršaj nad Ćosićem i zaradio žuti karton.

52. Špikić je primio loptu na desnoj strani, ušao u sredinu i pucao, ali ipak preko vrata Tepšića.

50. Evo i najvatrenijih navijača Dinama:

image

Bad Blue Boysi

GORAN SEBELIC Cropix

47. 🟨

Ćosić je dobio žuti karton nakon prekršaja na Špikiću.

46. 🕖

Počeo je drugi dio.

Mijenjao je Sandro Perković na poluvremenu, Cordoba i Ademi su ušli u igru. Stojković i Hoxha završili su sa svojim nastupom.

Na početku je sve izgledalo kao bajka za Dinamo, u prvih 10 minuta zabili su dva pogotka te su išli po treći. Ipak, domaćini su izjednačili u 34. i imali još neke prilike, tako da će Modri morati biti i više nego koncentrirani u drugom dijelu...

image
GORAN SEBELIC Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45+2. Hoxha je pobjegao i pucao, ali nema novog pogotka Dinama, šut s 10-ak metara s lijeve strane orišao je pored desne vratnice...

45. 🕖

Igrat će se minimalno dvije minute dodanog vremena.

41. Opet domaćin stvara probleme Dinamu...

Vujica je prošao po lijevoj strani i skoro ponovno izazvao paniku u redovima Modrih, ali ipak je bio u zaleđu...

38. Sjajno puca Stojković! Nadareni Dinamov veznjak pucao je s ruba kaznenog prostora u desni kut, "oršićevski", ali Tepšić fantastično brani!

Evo navijača koji su sigurno zadovoljni izdanjem domaćeg vratara:

image
GORAN SEBELIC Cropix

34. Dinamova obrana opet nije bila na razini, Dadić je glavom spustio loptu do neometanog Kamenickog koji pogađa za veliko oduševljenje tribina!

34. ⚽ GOOOL!

Banjole smanjuje na 1:2, Kamenički je strijelac.

image
GORAN SEBELIC Cropix

30. Umalo Dinamo zabija i treći!

Ogiwara je oduzeo loptu i poslao ju naprijed prema Kulenoviću koji se sjurio prema vratima, prvi put je pucao u Tepšića, a zatim pogodio vratnicu! Ostaje 0:2 u Istri...

28. 👍

Sve je u redu s domaćim vratarom.

Evo i svježi kadar s terena:

image
GORAN SEBELIC Cropix

25. Špikić je u pokušaju da dođe do lopte "pokosio" domaćeg vratara Tepšića, kojemu se sada ukazuje liječnička pomoć.

🟨 Zbog tog nasrtaja dobio je i žuti karton.

22.

Banjole su (vjerojatno) zabile! Iz slobodnog udarca sjajno su kombinirali domaćini i Dadić je ugurao loptu iza Zagorca, Kulenović je očistio iako je lopta možda i u potpunosti prešla crtu. ali prvi pomoćni sudio je zaleđe!

17. Imali su domaćini dobru situaciju iz kornera, ali udarac glavom brani Zagorac.

15. Puno zadovoljniji mogu biti navijači Dinama onime što vide na terenu nego u proteklih par tjedana...

image
GORAN SEBELIC Cropix

10. Još jedna akcija išla je po desnoj strani, Špikić je ovog puta bio asistent, poslao je prizemnu loptu koju je Kulenović zakucao u mrežu.

10. ⚽ GOOOL!

Kulenović za 2:0!

9. Stojković je pucao iz slobodnjaka s 18 metara, ali preko vrata.

6. Pavić je započeo akciju, proslijedio je loptu na desnu stranu gdje se Špikić sjurio prema vratima i s ruba kaznenog prostora pogodio u drugi kut.

6. ⚽ GOOOL!

Dinamo vodi, Špikić zabija!

5. Pierre-Gabriel ubacio je visoku loptu s desnog krila, ali Tepšić sigurno hvata.

2. Opasnost u kaznenom prostoru domaćina!

Hoxha je prošao po lijevom krilu i ubacio prizemnu loptu u peterac, ali Kačavenda nije dobro reagirao i obrana je očistila opasnost.

1. 🕖

Počeo je susret u Banjolama!

15.30 Ne treba previše naglašavati da se Dinamo mora izvući iz crne rupe u koju je upao. Teški porazi od Bayerna i Slaven Belupa ostavili su veliki trag na momčadi, a vidjet ćemo mogu li domaćini prirediti senzaciju upravo zbog svega navedenog.

15.15 Banjole su sada član 3. lige Zapad, gdje su u prva četiri kola ostvarili solidan učinak od jedne pobjede, remi i dva poraza. Logično je da se trebaju prilagoditi zahtjevnijem natjecanju, ali u tom smislu kvaliteta kadra, kao i rad trenera Dragana Tomića prilično su jaka garancija. Tomić je već petnaestak godina dio kluba i trenutno živi najbolje memorije karijere.

- Dolazi nam Dinamo i to je velika nagrada za sve što smo učinili u proteklom razdoblju, za puno truda koji su igrači uložili.

Opširnije o današnjem protivniku Modrih pročitajte OVDJE

14.50 Na današnjoj će utakmici kapetan Dinama biti Stefan Ristovski.

14.15 Stigli su sastavi za dvoboj Banjola i Dinama.

Perković je odlučio odmoriti Nevistića, Zagorac je dobio priliku ispred Filipovića, dok u zadnjoj liniji nema Mmaeea, Theophilea, kao ni Bernauera. Na stoperskoj poziciji uz Ristovskog igrat će Torrente. Pavić mijenja Mišića, na krilima su Špikić i Hoxha, dok će ispred Kačavende i Stojkovića biti Kulenović.

Na Bayern se lijepila etiketa "nagrade", Koprivnica se najavljivala kao "usputna stanica", a avantura u Istri - očekivanim slijedom događaja - trebala je biti svojevrsni "team-building". Ipak, ranjena "modra" vojska, nakon dva teška nokauta, putuje u malo turističko mjesto ispod Pule, a radnja izleta svodi se na naslov - "Iskupljenje u Banjolama".

Dok se praznovjerni Dinamovi navijači pribojavaju "kletve slova B" - na tragu redoslijeda utakmica protiv Bayerna, (Slaven) Belupa i Banjola - maksimirski klub želi odvezati pojas, napustiti turbulencije i nastaviti let prema ciljevima. Iako ih na stadionu Prematinka, u srijedu od 16 sati, čeka četvrtoligaš, "modrima" to mora biti novi početak i signalizacija "reseta", kojima će igrači, najjednostavnije rečeno, pokazati da su - Dinamo.

Oko 1200 ljudi natiskat će se na tribine simpatičnog zdanja na istarskoj obali, ali, ono što tradicionalno krasi Kup, mnoštvo zainteresiranih očekuje se i na kreativnim, improviziranim gledalištima. Povirivši na stranice lokalnih medija, za oko nam je zapeo podatak da na klupi niželigaša sjedi isti čovjek već 14 godina. Trener Dragan Tomić skupio je pozamašan staž, na kojemu bi mu zavidjeli brojni stratezi s prvoligaške pozornice. Upravo su kontinuitet i dugoročnost ključni filteri u Dinamovoj potrazi za novim šefom struke.

Sergej Jakirović dobio je "porciju" u Bavarskoj, ništa bolje se nije proveo niti Sandro Perković u Podravini, a iako se prstom može uprijeti u taktiku, zajednički nazivnik u oba posrtaja je i - momčad. Igrači ne bježe od odgovornosti za "tjedan iz horora" i upravo oni - povratkom na pobjednički kolosijek uz kvalitetne prezentacije - mogu vratiti mir. Ivan Nevistić jedino je ime koje je zaslužilo prolaznu ocjenu, a to jasno ilustrira što je pružio ostatak momčadi. Kada su slične krize kucale na maksimirska vrata, pogled bi se tradicionalno usmjeravao prema "senatorima", prema kralježnici momčadi, a jasno je da ta "garda" treba biti predvodnik povratka na stare staze.

Paljba je proteklih dana sasuta na adrese novopečenih akvizicija. Isturen u tim raspravama bio je Samy Mmaee, koji se na Allianz Areni prvi put u karijeri susreo s takvim, atomskim nogometom, a po njegovim se reakcijama nakon pogodaka vidjelo da je u šoku, što je, onda i u Koprivnici, utjecalo na pad samopouzdanja.

U slučaju Juana Córdobe, pak, ruku na srce, znalo se da će 21-godišnjaku iz Kolumbije trebati vremena za prilagodbu. Dosad je upisao sedam nastupa, skupio 294 minute i upisao dvije asistencije.

Naravno, oba igrača, kao i ostala pojačanja, daleko su od pravih izdanja, ali teško je očekivati da će oni "potegnuti" ako je i dugogodišnji kostur u "nokdaunu". Igrači nisu zaboravili igrati nogomet, ali su u München i Koprivnicu zaboravili ponijeti gard i stav. Uvjete bez kojih se ne može. Pogotovo u Dinamu. I upravo bi te odlike trebale biti aduti za uplovljavanje u mirnu luku.

Linker
25. rujan 2024 18:11