Toby Alderweireld tuguje, igrači Šahtara slave

 TOM GOYVAERTS/AFP/PROFIMEDIA Tom Goyvaerts/afp/profimedia
IZNENAĐENJE ZA MODRE

VIDEO: Ovaj promašaj jedanaesterca Dinamo bi mogao stajati preko 40 milijuna eura, pogledajte čudesni preokret

Da je Antwerpen pogodio za 3:3 u 97. minuti, Dinamove šanse za plasman u LP bile bi znatno veće
Piše: SN, HINAObjavljeno: 04. listopad 2023. 20:55

ANTWERP - ŠAHTAR 2:3 (Muja 3., Balikwisha 33./ Sikan 48., 76., Rakitskij 71.)

ANTWERP Bosuilstadion. Gledatelja: 17 540. Sudac: Rade Obrenovič (Srbija).

ANTWERP (4-3-3): Butez- Bataille, Alderweireld, Coulibaly, Wijndal (od 83. Ilenikhena)- Ekkelenkamp (od 74. Valencia), Vermeeren, Keita (od 83. Yusuf)- Muja (od 87. Van Den Bosch), Janssen, Balikwisha.

ŠAHTAR: Riznyk- Konoplya, Rakitskyi, Matviienko, Azarovi - Stepanenko- Zubkov, Nazaryna, Sudakov, Kryskiv- Sikan (od 87. Shved).

Nogometaši Šahtara na gostovanju u Belgiji kod Royal Antwerpena pobijedili su 3:2 u susretu 2. kola Lige prvaka. To je, u načelu, loša vijest za Dinamo u svojstvu plasmana u Ligu prvaka sljedeće sezone. Postane li Dinamo opet prvak Hrvatske, lako bi se moglo dogoditi da izravno, kao klub s najvećim koeficijentom koji bi igrao kvalifikacije LP uđe izravno u skupinu. No, na tom im putu stoji upravo Šahtar. Prvak Ukrajine, zemlje koja poput Hrvatske nema izravno mjesto u skupinama ima znatno veći koeficijent od Dinama.

Šahtar je trenutno na UEFA-inom koeficijentu od 57.000, dok je Dinamo tek na 43.000. To u prijevodu znači da Dinamo mora navijati za to da Šahtar izgubi što više utakmica (po mogućnosti sve), te tako kao posljednjeplasirana momčad skupine ispadne iz Europe već u jesenskom dijelu sezone. Istovremeno, za dostizanje Šahtara Modrima treba svih šest pobjeda u grupnoj fazi i barem četvrtfinale Konferencijske lige kako bi s Ukrajincima bili "tu negdje".

S obzirom na to da je Šahtar dobio u Belgiji, njihove šanse za to da ostanu klub s najvećim koeficijentom iz zemalja bez izravnog mjesta u LP značajno su porasle. Iako su u prvom kolu izgubili doma od Porta, sada su taj poraz preobratili u svoju korist. Čini se da će pobjeda nad Antwerpenom biti ključna za njihov opstanak u Europi, jer i trećeplasirana momčad iz skupine nastavlja europsku priču u Europskoj ligi, odakle se također mogu skupiti vrijedni bodovi za koeficijent. Pritom treba naglasiti da Dinamova pobjeda u prvom kolu nad Astanom hrvatskom prvaku u smislu koeficijenta ne znači ništa, jer Dinamo prvo treba nadoknaditi bonus od 2.500 bodova koliko je dobio za plasman u grupnu fazu tog natjecanja.

Podsjetimo, klubove koji se plasiraju u grupnu fazu nove, redizajnirane Lige prvaka čeka preko 40 milijuna eura iz bogatog UEFA-inog fonda nagrada.

A priliku za to ostvariti bez kvalifikacija, Dinamo je možda izgubio ove večeri, kada je Šahtar u gostima preokrenuo vodstvo Belgijaca od 2:0. Antwerpen je poveo golovima Muja i Balikwishe do 33. minute, a Šahtarov preokret započeo je u 48. minuti kada je zabio Sikan. U 71. zabio je Rakickij za izjednačenje, dok je za 2:3 pogodio Sikan u 76. minuti. Antwerp je imao kazneni udarac u sedmoj minuti sudačke nadoknade, no čitava vrata promašio je Toby Alderweireld.

>>> PROMAŠAJ ALDERWEIRELDA POGLEDAJTE OVDJE <<<

>>> SVE GOLOVE S DVOBOJA POGLEDAJTE OVDJE <<<


ATLETICO MADRID - FEYENOORD 3:2 (Morata 12., 47, Griezmann 45+4./Hermoso 7.-ag, Hancko 34.)

MADRID Stadion Metropolitano. Gledatelja: 48 250. Sudac: François Letexier (Francuska).

ATLETICO: Oblak- Molina (od 79. Riquelme), Azpilicueta, Witsel, Hermoso, Lino (od 62. Galan)- de Paul (od 46. Llorente), Koke, Niguez- Morata (od 94. Kostis), Grizmann (od 79. Correa)

FEYENOORD: Wellenreuther- Geerrtruida, Trauner (od 74. Nieuwkoop), Hancko, Hartman- Wieffer (od 74. Lingr), Zerrouki (od 78. Jahanbakhsh), Timber- Stengs, Ueda (od 60. Minteh), Igor Paixao

VELIKI PREOKRET U MADRIDU POGLEDAJTE OVDJE

Feyenoord je u Madridu vodio 1-0 i 2-1, ali se Atletico oba puta vratio, a potom u drugom dijelu okrenuo rezultat. S druge strane Šahtar je nadoknadio 0-2.

Počelo je sjajno za nizozemskog prvaka. Već u sedmoj minuti gosti su stigli do vodstva nakon autogola Marija Hermosa. No, samo pet minuta kasnije izjednačio je Alvaro Morata.

Feyenoord je do nove prednosti stigao u 34. minuti preko Davida Hancka, no domaćin se još jednom vratio. U posljednjim trenucima prvog dijela izjednačio je Antoine Griezmann.

Španjolski sastav je u 47. minuti okrenuo rezultat drugim Moratinim golom na utakmici. U nastavku susreta gosti iz Rotterdama su mogli do izjednačenja, no Jan Oblak se istaknuo s nekoliko sjajnih obrana.

Ivo Grbić nije branio za Atletico, dok je Luka Ivanušec na nizozemskoj strani i dalje izvan stroja zbog ozljede. U drugom susretu iz ove skupine večeras se sastaju Celtic i Lazio.

Na ljestvici vodi Atletico sa četiri boda, Feyenord ima tri, Lazio bod, a Celtic je na nuli.

Linker
16. travanj 2024 06:00