Mirko Barišić i Vlatka Peras

 RONALD GORSIC Cropix
NISU TO MOGLI GLEDATI

Vlatka Peras i društvo otišli s utakmice, pa donijeli važnu odluku: Ništa od nove smjene na Maksimiru!

Nakon poraza od Viktorije, četvrtog u posljednjih pet utakmica, čelnici kluba nisu se odlučili za smjenu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. listopad 2023. 16:22

Evo jedne simbolike vezane uz još jedan težak posrtaj Dinama. Pogodak iz jedanaesterca koji je donio pobjedu Viktoriji u Maksimiru postigao je - Chory. U prijevodu s češkog na hrvatski jezik, njegovo prezime je - Bolesni. Da se malo našalimo, tako je eto i "bolesni" uspio srušiti očito još bolesniji zg-klub.

No, šalu na stranu, nije se za šaliti kad je Dinamo u pitanju, situacija u maksimirskom klubu je iznimno ozbiljna, jedna od najtežih u posljednjih dvadesetak godina, ima nekih poveznica s onom godinom kad je Dinamo u HNL-u ispao u "ligu za bedaka". Dan nakon poraza od češkog kluba mnogi su čekali glavnu priču iz maksimirske šume, ciljali da bi možda klupska vrhuška mogla posegnuti za smjenom Sergeja Jakirovića. Jer još dok je trajala utakmica, tamo negdje pred kraj još jedne "plave golgote" neki članovi Izvršnog odbora i predsjednica Vlatka Peras digli su se sa svojih stolica i otišli kućama. Nisu mogli gledati ono što se događa na maksimirskom travnjaku. Međutim, jutro nakon nije se dogodilo ništa, Jakirović je ostao trener Modrih, odradio je trening, pripremao momčad za nedjeljni okršaj s Lokomotivom. Koliko će još izdržati? To nitko ne zna... Već nam je pomalo glupo pisati da mu je svaka iduća utakmica kvalifikacijska.

image

Sergej Jakirović

RONALD GORSIC Cropix

Dinamo je definitivno "u banani", u depresiji. Rezultati i igra zaslužuju samo dvije riječi - zlo i naopako. Na oronulim maksimirskim tribinama je sve manje ljudi, uskoro će ih biti manje nego u pučkoj kuhinji, oni koji dođu počeli su zvižducima ispraćati igrače s terena, simbioza s navijačima se izgubila. Kad smo već kod trenera Jakirovića, došao je u najteže Dinamovo doba, kad se izgubila pozlata nekih prošlih uspješnih vremena.

Dinamo kao - Gorica

Da vas podsjetimo gdje je Dinamo bio u ovo vrijeme prošle sezone? Trener je bio Ante Čačić, igrao je skupinu Lige prvaka i bio na prvom mjestu HNL-a, odigrao je 26 utakmica u svim natjecanjima, ostvario 17 pobjeda, 4 neriješena i 5 poraza. Gol razlika je bila 58:31. Gdje je danas? Ispao je iz dva natjecanja, Lige prvaka i Europske lige. Na ljestvici nacionalnog prvenstva je na trećem mjestu s 19 osvojenih bodova u 10 utakmica, s jednom utakmicom manje od Rijeke, Hajduka i Osijeka. Isti broj bodova ima Gorica. Ti rezultati su ostvareni pod dva trenera, Igorom Bišćanom i Sergejom Jakirovićem. Bišćan je smijenjen, Jakirović se još drži. Od njega se očekuje da vrati nogomet u Maksimir. Hoće li uspjeti? U ovom trenutku to izgleda kao nemoguća misija... Jer momčad izgleda jako, jako loše.

Sergej Jakirović doveden je za trenera 21. kolovoza ove godine i u svojem dosadašnjem mandatu vodio je Dinamo na 13 utakmica, od čega je u 8 pobijedio i pet izgubio. Gol-razlika u tim utakmicama je 26:16. Do sada je Dinamo u listopadu odigrao pet utakmica, pobijedio je Istru 1961, a izgubio od Hajduka, Ballkanija, Gorice i Viktorije. I zabio manje od jednog gola po utakmici.

Tko je kriv?

Tko je krivac za trenutačno stanje plavih trupa? Ima ih više, ali jasno jest da potpise na rezultate i igre daju - treneri. U ovom slučaju već spomenuti Bišćan i Jakirović. Dinamo je u njihovim mandatima gubio već dobivene utakmice ili je kiksao zbog početničkih grešaka. I bez obzira na sve njihove napore, nije uspio uspostaviti neku prepoznatljivu igru. Obojica su lutali u izboru igrača, lutanju u odabiru njihovih pozicija, modra momčad danas uopće nema logične automatizme u igri, ponekad izgleda da se sve svodi na neku nemuštu improvizaciju. S tim da je Jakirović bio u mnogo težoj situaciji nego Bišćan, on je ostao bez kralježnice momčadi, Livakovića, Josipa Šutala i Ivanušeca, usput mu se ozlijedio i Bruno Petković.

Međutim, iako je kvaliteta rostera igračkog kadra slabija nego prijašnjih sezona, još je uvijek dovoljna da bi se trebale pobjeđivati momčadi koje su i za takav osiromašeni sastav razina ili mnogo razina ispod. Pogledajte s kakvim momčadima Dinamo igra u skupini Konferencijske lige. U konkurenciji je Viktorijom Plzen (74. na rang listi UEFA-e), Astanom (110. na rang listi UEFA-e) i Ballkanijem (334. na rang listi UEFA-e). Dinamo je, kao što je znano, na bazi pet godišnjeg koeficijenta 29. klub na UEFA-inoj rang listi. Da biste bolje razumjeli s kakvim se nogometnim suparnicima sudara, treba reći da Dinamo prema Transfermarktu vrijedi 80,30 milijuna eura, dok preostala tri kluba zajedno vrijede 48,96 milijuna eura. A nakon tri kola ima u skupini jednu pobjedu i dva poraza.

Kad smo već kod kvalitete kadra, evo još jednog zanimljivog podatka. U porazu protiv Viktorije igrala su osmorica igrača koja su bila na travnjaku u onoj veličanstvenoj pobjedi na Chelseajom od 1:0 prošle sezone u Ligi prvaka. To su bili Ljubičić, Ristovski, Moharrami, Perić i Mišić koji su tada startali u udarnoj postavi, a kasnije su ušli Baturina, Špikić i nakratko Drmić. Dakle, takav kadar bi trebao biti dovoljno jak da se pobjednički obračuna sa svim protivnicima u Konferencijskoj ligi, te da bude na prvom mjestu HNL-a. A takav Dinamo je u samo godinu dana pao u treći razred europskog nogometa i, simbolično ili ne, na treće mjesto nacionalnog prvenstva. I sad kad se sjetimo one priče da je kao bolje za Dinamo igrati Konferencijsku ligu, popraviti europski koeficijent, pa možda je čak i osvojiti... Sami sebi se smijemo.

Veliku ulogu u tom strmoglavom padu imaju i klupski dužnosnici. To su predsjednik kluba Mirko Barišić, Izvršni odbor kluba i Uprava na čelu s Vlatkom Peras jer su prodali tri reprezentativca, a uz pomoć stručne procjene Darija Šimića doveli Bernauera, Kaneka, Sosu, Mihajličenka... Igrače koji se nisu pokazali kao dobre investicije. A usput su dozvolili da odu Bočkaj, Tolić, Janković ili Ćuže... Oni su smijenili Čačića, doveli Bišćana pa maknuli njega i doveli Jakirovića. Vrijeme je da i oni preuzmu odgovornost i da podastru račune. A ne da se bave samim sobom i svojim sinekurama. Ili da za početak barem netko od njih izađe u javnost, da kaže Dinamovim navijačima i svima onima koji vole plavi klub kako izaći iz ove agonije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 07:46