Sergej Jakirović i Silvijo Čabraja

 RONALD GORSIC Cropix
Dražen Krušelj
OKRŠAJ PROTIV LOKOSA

Znači li ovo da će Dinamo proljetnu kampanju otvoriti novom pobjedom? Svoj novac ne bih stavio na takav ishod...

Rezervoar s talentima na Kajzerici ne oskudijeva, neki novi klinci rado će iskoristiti priliku
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. siječanj 2024. 16:01

Dinamo je zakoračio na prag trećeg uzastopnog poraza, a Sergej Jakirović zaplesao na rubu otkaza, kada su Martin Baturina i Takuro Kaneko u sudačkoj nadoknadi naglavce okrenuli utakmicu s Lokomotivom. Dogodilo se krajem listopada da su "plavi" povezali dva poraza (Gorica, Plzen) i zatim zaglavili u rezultatskom minusu (0-1) sve do sudačke nadoknade dvoboja s "lokosima". U 4. minuti produžetka Baturina je prvo zabio spektakularan gol za izjednačenje, a Kaneko već u sljedećem napadu pogodio za pobjedu. Na mišiće, uz malo galame, Dinamo je na kraju sestricu ipak pospremio u krpe.

Čabraja je trenerski fajter

Igrom slučaja, gradivo utvrđujem dok na Netflixu gledam drugu sezonu Yellowstonea, "kuma u kaubojkama", sage o jednoj duboko disfunkcionalnoj obitelji, koja u nekoj rančerskoj nedođiji Montane pokušava zamrznuti vrijeme braneći svoje bogatstvo. Svi tamo reže prema ocu frustrirani njegovim čeličnim autoritetom, ali na koncu se uvijek podvrgnu tatinoj volji i uhvate za istu zastavu. Tako otprilike i Lokomotiva reži prema bratu s kojim je do jučer dijelila mail adresu i brdo igrača - pogotovo otkako je krimi-tata manirom animiranog Krezumice uzviknuo "kidam nalijevo" i zapalio preko granice - prije nego što se u sudačkoj nadoknadi ipak slomi i kapitulira.

Dokazi? Sva četiri posljednja mačevanja u našoj disfunkcionalnoj nogometnoj obitelji protjecala su u dramatičnim okolnostima, i svaki je put Dinamo pobijedio 2-1. Govorimo o prvenstvenim utakmicama, ali niti onaj peti sudar, u okviru hrvatskog Kupa, nije odudarao od narativa, jer Dinamo je prošao u sljedeću rundu tek nakon produžetaka.

Bilo bi pretenciozno kazati da se Lokomotiva otrgnula iz bratova zagrljaja i do kraja emancipirala. Ona je samo odrasla i više ne pristaje na bullying, što ne znači da više nema osjećaje prema bratu. Dinamo i dalje na Kajzericu šalje igrače na posudbe, ili ih barem prepušta Lokomotivi, uz zadržano pravo prvokupa (Živković, Čavlina). Dinamo i dalje podmazuje Lokomotivine mehanizme dok velikodušno otkupljuje njezine talente (od Brozovića, Majera i Ivanušeca do Stojkovića i Kačavende).

Dinamo se već predbilježio na buduće bisere iz Loksine tvornice talenata (Šotiček). Znači li to da će Dinamo u utorak proljetnu kampanju otvoriti novom pobjedom protiv Lokomotive? I pored svega nabrojanog, svoj novac zbog barem dva razloga ne bih stavio na takav ishod. Prvi je Silvijo Čabraja, trenerski fajter, koji je u lipnju 2021. kao "no name stručnjak" sletio na klupu kako bi konsolidirao projekt zapeo u razvoju, a danas je najdugovječniji prvoligaški trener s prepoznatljivim rukopisom. Drugi razlog je činjenica da je Dinamo pod Jakirovićem i dalje mini-gradilište. S pripremnih utakmica dolazili su proteklih tjedana ohrabrujući signali, ali pripreme su nepouzdan lakmus, i tek ćemo sljedećih tjedana vidjeti kako u praksi funkcioniraju Jakirovićeve korekcije.

Površinski dojam

Utakmicu s početka ove najave Takuro Kaneko iskoristio je da iskorači iz anonimnosti. Tri mjeseca je prethodno Japanac trčkarao na treninzima, često "iza gola", praktično otpisan kao tehnološki višak, da bi onda, zahvaljujući ozljedama konkurenata, napokon dočekao priliku i kroz sljedećih mjesec dana izrastao u nezamjenjivog igrača. Njegov utjecaj na terenu i samurajski mentalitet, u nastavku priče ponukali su odgovorne u Maksmiru da angažiraju i njegova sunarodnjaka Ogiwaru.

Valjda će i nama svanuti ako pojačanja tražimo u Zemlji Izlazećeg Sunca, kao da su rezonirali Jakirović i suradnici. Na drugoj strani, Lokomotivi je financijski svanulo jer je u ovom prijelaznom roku za pristojan novac (milijun eura i bonusi) prepustila praškoj Slaviji svojeg najboljeg napadača Indrita Tucija. Na papiru, Lokomotiva u Maksimir zbog toga stiže oslabljena, no to je površinski dojam. Čabraja je krajem prošle godine u izboru portala Transferroom proglašen jednim od najboljih europskih trenera u kategoriji razvoja mladih igrača. Rezervoar s talentima na Kajzerici ne oskudijeva, neki novi klinci rado će iskoristiti priliku...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 17:58