Nenad Črnko

 DAMIR KRAJAC Cropix
REZOLUTNI GAZDA

‘Boljeg trenera ne mogu naći! Imamo igrača kojeg je htio Dinamo, a dovela Barca, evo i što sam zabranio‘

‘U sličnoj situaciji bili smo prije desetak godina, tada nas je spasio Ilija Lončarević‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 28. listopad 2022. 14:32

Imala je Gorica mogućnost da u zaostaloj utakmici protiv Hajduka napravi nešto za popravljanje bodovnog i psihološkog stanja, ali u srijedu na Poljudu su se ponovile stare boljke zbog kojih i čuči na zadnjem mjestu HNL-a sa samo šest bodova.

Neshvatljive pogreške u obrani, dva skrivljena kaznena udarca, crveni karton i u konačnici poraz 1:3. Nije pomoglo ni što je Marko Livaja jednom promašio s bijele točke. Ostao je sporan prvi jedanaesterac za Hajduk kod rezultata 1:1 u 55. minuti, duel Jovičića i Melnjaka sudac Jović najprije nije vidio kao prekršaj, ali VAR ga je pozvao na provjeru i odluka je opet bila kontra Gorice.

Sve smo doveli

Neki će reći da se samo nastavila serija sudačkih pogrešaka na štetu fenjeraša, ali komentara iz Turopolja ovaj put nema.

- Zabranio sam svima u klubu komentiranje sudačkih odluka - otkriva predsjednik Gorice Nenad Črnko, uz dodatak: - Postoje institucije koje se bave suđenjem i možemo samo pobrojati njihove zaključke. Na nama je da se bavimo sobom i jedino o čemu trebamo razmišljati jest kako pronaći način da se spasimo ispadanja iz lige!

Je li ovo najteži trenutak kluba na čijem ste čelu od srpnja 2009. kada je nestao Radnik, a stvorila se HNK Gorica, koja je krenula iz trećeg ranga natjecanja?

- Sličnu situaciju imali smo u sezoni 2012./2013. kao drugoligaši. Liga se smanjivala sa 16 na 12 klubova, a u zadnjih šest-sedam kola ušli smo sa samo teoretskim izgledima za spas. Dva trenera već su bila promijenjena, Damir Milinović i Samir Toplak, da bi nas izvukao treći - Ilija Lončarević. Imali smo i tada odličnu momčad, igrali su za nas Domagoj Abramović, Boris Bajto, Damir Milanović, Lovro Šćrbec i ostali, prije sezone pomišljali smo na prvo mjesto, a dogodila nam se teška borba za ostanak. Ispada da nam se 10 godina kasnije ponavlja isti scenarij, potajno smo se nadali borbi za Europu, a sad se moramo čupati s dna, iako treba reći da je ovo drugi svijet. Druga i prva liga su neusporedive.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Što je krenulo po zlu i gdje vidite najveći problem ove sezone? Prvobitni trener Toplak je smijenjen, a novi Igor Angelovski je od moguća 24 osvojio samo bod?

- Definitivno nisam očekivao ovako slabe rezultate, a ako krenemo od zadnje utakmice s Hajdukom, ima tu nekih stvari koje mnogi ne primijete. Recimo, mi neke igrače nismo vodili u Split zbog pravila o broju stranaca. Mogu igrati samo šestorica i trener je ograničen u izboru. Prijelazni rok smo odradili vrlo dobro, doveli smo Waguea, kojeg je 2018. želio Dinamo, a kupila Barcelona, Vojtko je kapetan mlade reprezentacije Slovačke, Ndockyta smo htjeli još na zimu, a nahvalio ga je i Lovrić, stigao je Deni Jurić iz Dinama. Sve što je Toplak tražio smo doveli, ali neki su došli zadnjeg dana prijelaznog roka i treba ih čekati da dođu u formu. Francoisa smo htjeli dovesti mjesec dana prije jer smo znali da uz Suka mora biti glavni u sredini terena nakon odlaska Babeca i Kalika, ali Fulham nam ga nije prije dao. Ako uz to pokoji igrač ne igra u skladu s kvalitetom, plus faktori sa strane, onda se dogodi borba za ostanak.

Psihološko dizanje

Kako se igrači nose s ovakvom situacijom, je li im pao moral?

- Ni slučajno, atmosfera je u svlačionici dobra i radi se na najvišem nivou, ali ima nešto u tom samopouzdanju, te sreći i nesreći. Usporedit ću situaciju s pretprošlom sezonom kada smo trebali biti treći, ali ipak nismo. Imali smo dva gostovanja u Varaždinu i Koprivnici, do 80. minute je bilo 1:1, da bismo onda dali četiri gola i slavili 5:1, dok smo protiv Slavena čak i gubili do 86. minute, a onda je Mudrinski dao dva gola za pobjedu 2:1. Nevjerojatno je koliko takve dvije pobjede psihološki podignu momčad i to je ono što je nama sad nužno potrebno.

Kakav je status trenera Angelovskog, koji je po novom i sportski direktor?

- Ja u ovom trenutku po kvaliteti ne mogu naći boljeg trenera, iako mi se nudi njih milijun i svakodnevno zovu.

Znači li to da mu nedjelja utakmica protiv Slavena Belupa nije biti ili ne biti?

- Što se mene tiče ne, njegov odlazak može se dogoditi samo ako da neopozivu ostavku! No, ja mislim da je neće dati...

Financijski spokojni

Može li dvoboj sa Slavenom biti ta toliko očekivana prekretnica, pobjeda koja bi pokrenula sve na bolje?

- Apsolutno sam uvjeren da će biti tako, štoviše, do kraja godine igramo još s Istrom i Varaždinom, te se možemo približiti glavnim konkurentima. Istra, Lokomotiva i Šibenik imat će na polusezoni između 14 i 17 bodova i ako mi u ove tri utakmice uzmemo najmanje sedam, a možda i svih devet bodova, nitko više neće govoriti da je Gorica jedini kandidat za ispadanje.

Zimski prijelazni rok mogao bi također biti važan?

- Gorica nikad prije nije imala bolju i stabilniju financijsku situaciju, što je vrlo važno u kontekstu toga da se možemo pojačati, ako budemo imali potrebe. Bitno je pritom da dovedemo igrače, koji će, uz kvalitetu, imati glad za uspjehom - zaključuje predsjednik Nenad Črnko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 22:22