Dinko Jeličić

 Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
BIZARAN GOL

Crni rekord nekadašnjeg hita HNL-a: Ovo nismo vidjeli u zadnjih 40 godina praćenja nogometa

U Osijeku je doživljen šesti uzastopni prvenstveni poraz, i to potopom u drugom poluvremenu ogleda
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. veljača 2024. 20:54

Baš kao i u veljači 2022. godine, Gorica je poslije najnovijih 0:3 u Osijeku spojila šest uzastopnih prvenstvenih poraza, čime je izjednačen negativni klupski rekord, kojeg sada zajedno potpisuju treneri Krunoslav Rendulić i Dinko Jeličić. Nimalo ugodan podatak za obojicu, ali obojica su imali sreće da u ligi u dotičnoj sezoni igraju dva kluba predodređena za ispadanje. Prije dvije godine to je bio Hrvatski dragovoljac, a ove je to Rudeš, tako da u Velikoj Gorici ni tad, ni sad nisu morali brinuti za ostanak u eliti 10 najboljih hrvatskih nogometnih klubova. To je i jedina dobra vijest u ovom trenutku iz turopoljskog kolektiva, a sve ostalo obavijeno je brojnim upitnicima i strepnjom što će se dalje događati.

Prije nedjeljnog odlaska u Osijek, trener Jeličić bio je vrlo realan u procjeni “da je Gorica izgubila identitet igre, te joj je narušena obrambena stabilnost”, ali se isto tako nadao kako će se u Opus Areni mnoge stvari vratiti na ranije postavke, a njegova momčad pokazati zašto je u prvom dijelu sezone bila na četvrtom mjestu i osvojila 27 bodova u 18 utakmica. I može se reći da je u prvom poluvremenu dosta toga bilo dobro, Osijek je imao inicijativu, ali uglavnom jalovu. Tek je jednom neumorni Ramon Mierez, koji protiv Velikogoričana uvijek ima posebnu inspiraciju, uspio glavom ciljati u vratnicu, ali isto tako čuvar mreže domaćih Malenica je čudesnom obranom zaustavio prizemni udarac Josipa Mitrovića i tako spriječio vodstvo Gorice.

Šest dodavanja glavom

S nekoliko mlađih igrača u početnoj postavi (Kapulica, Rukavina, Ilečić) djelovali su Velikogoričani kao momčad koja može parirati domaćinu bez da bude primorana na grčevitu obranu, ali u drugom poluvremenu sve se vrlo brzo raspalo i pretvorilo u novu noćnu moru. Tome je najviše kumovao još jedan bizarni i gotovo nevjerojatni pogodak primljen u 50. minuti. Nakon što im je nedavno Dinamo prodao kombinaciju u nekoliko poteza iz kornera, koju je Baturina završio vodećim pogotkom, u Osijeku je utakmicu usmjerio gol primljen nakon čak šest dodavanja glavom (!?) u šesnaestercu Gorice. Osobno nešto takvo nismo vidjeli u više od 40 godina intenzivnog praćenja nogometnih utakmica, ali kako se kaže - uvijek postoji prvi put.

Te vježbe glavometa rade se ponekad na treninzima, ali to izvesti na utakmici i još postići pogodak, zaista je malo remek-djelo na kojem igračima Osijek treba čestitati. Mierez je kod proslave i rukama pokazivao brojku 6, aludirajući da je njegov udarac s desetak metara bio šesti glavom, koji je i donio ono što se tražilo. Igrači Gorice mogli su se pak samo hvatati za glave i sebe pitati, pa je li moguće da se ovo baš nama dogodilo?

- Nije jednako igrati kad imaš pet pobjeda ili pet poraza u nizu - sjetili smo se riječi iskusnog Dine Štigleca prije puta u Osijek, a taj sad već golemi nedostatak samopouzdanja, vjerno su oslikali i dva preostala primljena pogotka, oba nakon niza pogrešaka i propusta u obrambenom segmentu igre Turopoljaca.

Teški dani

Najprije je Pušić ostavljen potpuno sam i nečuvan na visini šesnaesterca te je pogodio od grede, da bi u 72. minuti Almasi bio najspretniji poslije kornera, iako je oko njega bilo bar pet igrača gostiju, očito izgubljenih u prostoru i vremenu. Tako je utakmicu koja je u slučaju pozitivnog rezultata mogla označiti povratak u borbu za europsko mjesto, Gorica izgubila s uvjerljivih 3:0 i sada joj praktički jedina nada za Europu ostaje osvajanje Kupa, što bi bio pothvat veći od onog lanjskog ostanka u ligi nakon 11 bodova zaostatka za devetim mjestom u veljači 2023.

- Osječani su bolje reagirali u drugom dijelu, a naše slabe reakcije se ponavljaju, koliko god se igračima skreće pažnja na to i koliko god treninge usmjeravali u tom pravcu da ih eliminiramo. Ulazimo stalno u faze zamrzavanja, što nas izravno košta bodova. Pobjednika nije odlučila promjena Osijekove taktike i uvođenje drugog napadača, već naše slabosti - rezimirao je trener Jeličić, pred kojim su teški dani s mnogo analiza i razmišljanja kako promijeniti stvari i kako se izvući iz krize.

Zasad se pitanje njegovog statusa na klupi još ne problematizira kod čelnika kluba, ali tko zna što donose dani i tjedni pred nama? Slaven Belupo prvi je sljedeći suparnik u nedjelju, 25. veljače, a onda je na programu četvrtfinale Kupa kod Dinama u Maksimiru, 28. veljače. Totalno potonuće ili izlazak iz krize?

Rendulić pao poslije sedmog poraza u polufinalu Kupa

Ovo je već treća uzastopna sezona u kojoj Gorica upada u velike rezultatske crne rupe, a osim one prošle kada se čudesno spasila od ispadanja pod vodstvom Željka Sopića, u pretprošloj se pisao negativni rekord od sedam poraza zaredom.

Šest ih je trener Krunoslav Rendulić doživio u prvenstvu (Šibenik 2:3, Istra 1961 1:2, Hajduk 0:4, Dinamo 1:2, Slaven Belupo 0:3, Lokomotiva 0:2), a onda je 2. ožujka 2022. stigao na Poljud na polufinalnu utakmicu Hrvatskog kupa s Hajdukom. Završilo je 2:1 za Splićane, koje je vodio Valdas Dambrauskas, a Rendulić je na konferenciji za novinare na svoj račun kazao - “postao sam agent 007”.

Sljedećeg dana morao je otići s klupe Gorice, a naslijedio ga je Samir Toplak i u svom debiju u prvenstvenoj utakmici svladao Hrvatski dragovoljac s uvjerljivih 4:0. (tr)

Jeličićev crni niz

HRVATSKA LIGA 15/12/23.

Gorica - Varaždin 1:3

HRVATSKA LIGA 24/01/24.

Gorica - Rijeka 2:3

HRVATSKA LIGA 28/01/24.

Gorica - Lokomotiva 1:2

HRVATSKA LIGA 04/02/24.

Dinamo - Gorica 2:0

HRVATSKA LIGA 11/02/24.

Gorica - Rijeka 0:2

HRVATSKA LIGA 18/02/24.

Osijek - Gorica 3:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 14:05