Dino Štiglec

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
BEK U ODLIČNOJ FORMI

Ima maksimalnu minutažu i možda je već odlučio borbu za titulu u HNL-u: ‘Iz prikrajka vrebamo Europu‘

"Definitivno bih želio ostati u sportu i nakon aktivne karijere", kaže Goričin Dino Štiglec (33)
Piše: Toni RoićObjavljeno: 06. listopad 2023. 16:52

Gorica će u nedjelju kod Lokomotive u Kranjčevićevoj braniti aktualno četvrto mjesto, a ako netko taj stadion poznaje u dušu, to je - Dino Štiglec.

Od najmlađih dana, pa onda više od 15 godina, bio je član Zagreba i tko bi i pobrojao koliko je treninga i utakmica odradio u ulici pjesnika, a ove sezone već je u dvoboju s Rudešom pokazao inspiraciju povratka na staro mjesto kad je dao teledirigirani centaršut za pogodak glavom Valentina Majstorovića.

"Igrat ću dok god mogu"

Na potpuno isti način njih dvojica su isproducirali i pobjednički gol protiv Istre 1961 u Puli, a Štiglecov pogodak za 1:1 protiv Hajduka možda u konačnici odluči i prvenstvo, plus onaj Jurićev za pobjedu 2:1 nad aktualnim liderom Hrvatske nogometne lige.

U utorak, 3. listopada, proslavio je 33. rođendan (popularno se to zovu Isusove godine), pa smo razgovor pomalo neobično započeli pitanjima o osobnim planovima nakon nogometne karijere.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

- Kada dođeš do 33, onda se može ići samo godinu za godinu, pogotovo u vremenima kada u nogometu golema većina klubova želi dovesti samo mlade igrače i što brže ih potom prodati. U mlađim danima imao sam problema s ozljedama, ali poslije ne, pogotovo u zadnjih 12 godina koliko surađujem s kondicijskim trenerom Hrvojem Božičkovićem, koji je sada u ljubljanskoj Olimpiji. Igrat ću dok budem mogao i dok me budu tražili - kaže lijevi bek nogometaša Gorice.

Pritom otkriva...

- Da se malo pohvalim, nakon devet godina studiranja sam završio Ekonomski fakultet, a sada ispitujem mogućnosti oko upisa trenerske akademije. Još nisam odlučio u kojoj funkciji, ali definitivno bih želio ostati u sportu i nakon aktivne nogometaške karijere.

Namirisali šansu

Eto, dva diplomirana ekonomista Ivan Banić i Dino Štiglec, jedini su za Goricu odigrali svih 810 minuta, a 15 bodova iz devet utakmica zvuče sjajno nakon prošlosezonske borbe za ostanak.

- Super smo krenuli u sezonu, pogotovo u kontekstu prevelike razlike između borbe za ostanak i utrke za visoke pozicije jer nije lako promijeniti mentalitet, kada se boriš za dva različita cilja. Mi smo sada namirisali da možemo pomrsititi račune i najboljim klubovima lige, pokazali smo to igrama i rezultatima, te razmišljanja i očekivanja idu prema gore - pojašnjava Štiglec.

Kao da vas je ta uspješna borba za ostanak očeličila i učinila mnogo boljima?

- S pozicije kluba deveto mjesto nije uspjeh, ali za svakog pojedinca je golema satisfakcija jer smo pokazali da se možemo dići iz najdubljeg ponora. Veliki je to plus za sve i potvrda kvalitete koju imamo. Nemjerljivo je manji pritisak loviti europsku poziciju, a unatoč promjenama u momčadi i odlascima nekih važnih igrača, mi smo kao cjelina jako dobri i homogeni i naš najveći forte je - momčad.

Imate gol-razliku 9:6, drugu najbolju obranu lige, ali bolja efikasnost bila bi poželjna?

- Stabilnost igre kreće od obrane i meni osobno draža je pobjeda 1:0, nego 3:2. No, kada se pogledaju naše utakmice, mi smo u svima stvorili barem dvije-tri izrazite prilike, a posebno me veseli što nema raspada poslije primljenog gola ili pada u zaostatak. Dobar gard i sadržaj kojeg nudimo na terenu moraju donijeti rezultat, a s njim dolazi i samopouzdanje da možemo ravnopravno igrati sa svakim. Odgovara nam i ta pozicija da iz prikrajka vrebamo Europu...

Nakon nesretnog poraza u Varaždinu, seriju od tri gostovanja zaključujete nadmetanjem protiv Lokomotive?

- U odnosu na prvu utakmicu kada smo ih doma pobijedili, Lokomotiva se značajno digla u formi. Mladi su, brzi i nezgodni prema naprijed, Šotiček, Goričan i Tuci opasne prijetnje, uz iskusne Mudražiju i Bartoleca. Čeka nas teška utakmica, sve je moguće, ali mi ćemo učiniti sve da rezultat ode na našu stranu - zaključio je razgovor iskusni Dino Štiglec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 15:27