Može li Gorica iznenadit

 DAMIR KRAJAC Cropix
TKO ĆE SLAVITI?

Jedan klub je na putu šampionskih snova dvojici bivših trenera. Može li vjenčani kum zagorčati sezonu Jakiroviću?

U sljedeća dva kola Gorica igra protuv Dinama i Rijeke, a te utakmice mogu igrati veliku ulogu u borbi za naslov prvaka
Piše: Toni RoićObjavljeno: 10. travanj 2024. 15:29

U sljedeća dva prvenstvena kola, redom 30. i 31. u 33. prvenstvu Hrvatske u nogometu, šestoplasirana Gorica bit će u fokusu zanimanja jer igra protiv dva preostala kandidata za naslov prvaka, Dinama i Rijeke. Da ima nešto manji zaostatak za četvrtim mjestom i Osijekom od aktualnih sedam bodova, bili bi to i pravi europski derbiji, ali i ovako to su utakmice golemog i presudnog uloga jer izravno odlučuju projiciranu “mrtvu trku” Zagrepčana i Riječana za prvo mjesto u preostalih sedam kola.

Svaki uspjeh Gorice može pokopati ambicije nekog iz vodećeg dvojca (osim ako ne budu identični ishodi u obje utakmice), a ono što je iz velikogoričkog kuta posebno zanimljivo je da će na kraju prvak biti njihov bivši trener. Štoviše, bude li to Željko Sopić s trenutačno vodećom Rijekom, onda će se poklopiti situacija da je u prve četiri utakmice ove sezone vodio Goricu (osvojio pet bodova), a potom odlaskom na Rujevicu krajem kolovoza prošle godine tamo u konačnici ostvario šampionski pothvat. Istovremeno, trener Dinama Sergej Jakirović napustio je Rijeku, koju je u stvarnosti selekcionirao i posložio za Sopića, pa će ne bude li prvi sa zagrebačkim klubom, ispasti najveći gubitnik u ovom “začaranom” krugu, koji će definitivno ostati raritetni primjer u povjesnici HNL-a.

Trajna uspomena

Jakirović ove subote od 19 sati stiže u Veliku Goricu na mjesto gdje je lipnja 2018. započela njegova ozbiljna i prvoligaška trenerska karijera. Prije toga vodio je trećeligaša Dugo Selo i drugoligaša Sesvete, a onda je dobio poziv debitanta u elitnom rangu, koji je iznenada ostao bez trenera Ivana Preleca s kojim je sezonu ranije pokorio drugi rang. Malo tko je tada vjerovao da će Jakirović u prvoj sezoni s Goricom (2018./2019.) do zadnjeg kola biti u igri za europsko mjesto, a uz malo sreće i pravde, trebao je i biti četvrti, a ne peti. Izdvojiti se može niz Gorice od šest uzastopnih pobjeda u gostima, što je doseg kojeg su u povijesti lige ostvarili još samo Dinamo i Hajduk. Da ne bude i sedam, Velikogoričane je tada zaustavio Dinamo na čijoj klupi je sjedio Nenad Bjelica.

image

Rajko Vidović

DAMIR KRAJAC Cropix

Kako god, ta prvoligaška sezona ostala je u trajnoj uspomeni svih u nogometnoj Velikoj Gorici, koja od ispadanja Radnika 1994. nije 24 godine imala klub u najvišem rangu. Jakirović je morao s klupe otići u veljači 2020. nakon poraza 0:6 na Poljudu od Hajduka, a vratio se u Turopolje prošlog travnja s Rijekom kada ga je Sopić pobijedio 1:0 u velikoj i na kraju uspješnoj bitci Gorice za ostanak.

Jeličićev potpis

I drugi dolazak u Turopolje, ali kao trener Dinama, također je za njega bio koban jer Gorica je 21. listopada 2023. preokretom slavila 2:1 i tako prvi put u povijesti u službenoj utakmici svladala Dinamo. Taj uspjeh potpisao je trener Dinko Jeličić, ali on neće biti u prilici reprizirati ga jer je kao nekad Jakirović, također smijenjen poslije poraza od Hajduka u ožujku ove godine (0:3).

Deveti trener Velikogoričana od 2018. ubrzo je postao 49-godišnji Rajko Vidović, koji je u prva dva vođenja ostvario pobjedu nad Varaždinom (4:2) i remi protiv Lokomotive (1:1), a u subotu mu predstoji debi na svom stadionu. Bit će u njemu mnogo simbolike jer Vidović je vjenčani kum Jakiroviću, pamte se i njihovi zajednički dani u dresu tada prvoligaškog Zagreba, a obojica žive u Sesvetama. Jakirović nakon dva turopoljska poraza ovaj put mora pobijediti da bi ostao u utrci s Rijekom, dok Vidović nakon vrlo dobrog starta obećava i najavljuje “kako će Gorica svima biti težak suparnik do kraja prvenstva”. Matematički gledano, Turopoljci su još uvijek i u kombinaciji za europsko četvrto mjesto i premda su im izgledi mali, svakako predstavljaju motiv.

Osim kumovskog obračuna s klupa, bit će i igračkog na terenu. U dresu Gorice kao posuđeni igrači iz Dinama trenutačno nastupaju Marko Soldo (otpočetka sezone) i Gabrijel Rukavina (stigao na zimu), dok Dinamo dva jaka napadačka aduta ima u bivšim igračima Gorice Dariju Špikiću (on i živi u Velikoj Gorici) i Franu Brodiću. Svi oni imaju golemu želju za dokazivanjem baš u ovoj utakmici i ne bi iznenadilo da budu među najboljima na terenu...

Mrzljak se vraća, Matavž još uvijek ne

Gorica je u prošlom kolu protiv Lokomotive morala nastupiti bez kapetana Filipa Mrzljaka i najboljeg strijelca Tima Matavža, koji su bili ozlijeđeni, a ovoga tjedna stanje je takvo da se Mrzljak oporavio i vratio treninzima, dok Matavž ide na terapije. Iskusni Slovenac ima rupturu zadnje lože i neće kandidirati za subotnji dvoboj protiv Dinama, kojeg će morati propustiti i Valentino Majstorović. On je u dvoboju s Lokomotivom bio isključen zbog dva žuta kartona i dobio je utakmicu suspenzije.

Stadion će biti rasprodan

Ulaznice za dvoboj Gorica - Dinamo u prodaji su već tri dana, ali sve ih je manje i stadion će sigurno biti rasprodan i prije subote. Fan shop Gorice mjesto je gdje se mogu kupiti ulaznice fizičkim dolaskom, dok je na internetu vrlo brzo nestalo onih za zapadnu tribinu. Ona istočna rezervirana je isključivo za navijače Dinama. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:10