Igrači Gorice

 VOJKO BASIC Cropix
KORAK UNAZAD

Krizi SHNL kluba nema kraja. Šok-terapija nije pomogla, momčad pati, a novi trener shvatio je što ga čeka

"Teško je reći koji su stvarni dometi ove momčadi, ali moramo podignuti agresivnost", kaže Mario Carević
Piše: Toni RoićObjavljeno: 22. listopad 2024. 08:12

Ako su u Gorici smatrali da će promjenom trenera riješiti pitanje krize igre i rezultata, prvi korak na tom putu bio je - unazad. Mario Carević je na premijeri doživio poraz 1:2 u Varaždinu i time nastavio crni niz na gostovanjima ove sezone, pet utakmica, pet puta nula na bodovnom kontu.

I po pitanju igre i dojma ništa novog i boljeg nije viđeno. Početak u formaciji s tri stopera, povlačenje u krilo vrataru Ivanu Baniću, rano primljeni gol i nemogućnost kreiranja bilo kakve ozbiljne prijetnje za suparničkog vratara. Poslije prvog poluvremena Varaždin 12 udaraca, a Gorica jedan, a i taj je bio blokiran.

Pad na deveto mjesto

Odmah na startu drugog dijela Carević vadi centralnog braniča Matthewa Steenvoordena i mijenja formaciju težeći ofenzivi, ali dok su se njegovi igrači snašli, već im je Mamić u 51. minuti i drugu loptu smjestio u mrežu. Bilo je to čak blizu autogola jer lopta je išla Baniću u noge i odbila se u kut mreže. Iskusni čuvar mreže bio je na klupi sve dok se u Splitu nije ozlijedio Božidar Radošević, čak ga i tada nije zamijenio, već je prvi start imao protiv Slavena Belupa, te je još branio u porazu od Lokomotive u 9. kolu. Sva ta događanja evidentno su ostavila trag na Baniću, vidi se da nije u pravoj formi, ali i cijela momčad pati od nedostatka samopouzdanja.

Jedini svijetli trenutak za Velikogoričane u Varaždinu bila je akcija iz 55. minute kada su postigli pogodak. Na lijevoj strani kombinirali su Adrion Pajaziti i Dino Štiglec, a na ubačenu Štiglecovu loptu na peterac odlično je reagirao Marko Kolar i desnicom zabio. Kolar je reakcijom podsjetio na poznatu tezu legendarnog trenera Ante Biće Mladinića, koji je uvijek govorio “da se premije osvajaju na prvoj stativi, a na drugoj se samo čekaju”. Tako je i napadač Gorice pravovremeno ušao u prostor i reagirao prije braniča, koji mu je bio na leđima.

image

Mario Carević

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Poslije tog pogotka Turopoljci su počeli biti poduzetniji, domaći su izgubili ritam i kontrolu u napadu, ali su ipak ostali dovoljno čvrsti i koncentrirani da gostima više ne dozvole ni približno sličnu akciju. Tako se utakmica odvrtjela do kraja bez da je Gorica došla u priliku izjednačiti i ovim posrtajem pala je na deveto mjesto. Posljednji Slaven Belupo ima još uvijek tri boda manje, ali sve to može se promijeniti u samo jednom kolu.

- U nogometu nitko nema vremena, moramo se prilagoditi trenutku i napraviti sve da krenemo u drugom smjeru. To je jedina prava istina - realan je bio Carević poslije poraza u svom trenerskom debiju na klupi Velikogoričana, za koji nije tražio alibi, ali ipak je spomenuo i nekoliko otežavajućih okolnosti koje su ga pratile.

- Mnogo nam je nedostajao Jurica Pršir, koji je bio odsutan zbog tri žuta kartona. Krizmanić je bio bolestan cijeli tjedan, a prije utakmice je zbog ozljede otpao i Čaić - pojasnio je.

"Moramo biti bezobrazniji"

Bila je to baš neobična i neočekivana situacija kada se Vito Čaić ozlijedio na zagrijavanju, pa je startao Merveil Ndockyt, koji je 10 dana bio u Africi na okupljanju i utakmicama reprezentacije Konga, a onda je imao dug i naporan put do Hrvatske. Zato je i bilo predviđeno da bude na klupi i uđe u drugom poluvremenu, ali ovako je morao krenuti od prve minute i ubrzo se uvidjelo da mu nedostaje energije. Veći je ipak problem što nije bio jedini s takvim deficitom.

- Teško je reći koji su stvarni dometi ove momčadi, ali moramo podignuti agresivnost jer često izgleda da ne možemo ući u duel, niti napraviti prekršaj. Imamo vrhunske play-makere, imamo igrače koji mogu nametnuti svoju igru, ali nam nedostaje profil igrača dobrih u destrukciji, a samo s njima se može dobiti balans u momčadi. Radit ćemo na tome da budemo konkretniji, dobar je bio dojam u drugom poluvremenu, ali opet broj udaraca nije bio pravi. Moramo biti bezobrazniji i konkretniji u zadnjoj trećini - detektirao je Carević što bi trebalo popraviti, a prva prilika bit će protiv Istre 1961 sljedeće nedjelje u Velikoj Gorici.

- Protiv Puljana sam nedavno igrao sa Šibenikom i sve je prštalo od duela jer igrači Istre su jaki fizikalci. Morat ćemo se dobro pripremiti da bismo im parirali i izborili pozitivan rezultat kojem se svi nadamo - zaključio je novi strateg Velikogoričana, svjestan koliko ga napornog posla očekuje u sljedećim danima i tjednima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. listopad 2024 08:13