Mario Carević

 DUJE KLARIC Cropix
PRIHVATIO NOVI IZAZOV

Mario Carević je 10. trener Gorice otkako je ušla u elitni rang, evo zašto je pristao doći u Turopolje

Nakon samo četvrtine od devet odigranih kola pola lige je već promijenilo trenera
Piše: Toni RoićObjavljeno: 15. listopad 2024. 21:29

Mario Carević jubilarni je deseti trener Gorice otkako je ljeta 2018. zakoračila u elitni rang hrvatskog nogometa i ovo joj je sedma sezona u njemu. Za 42-godišnjeg Makaranina klub iz Velike Gorice je peta trenerska postaja u karijeri, a ranije je vodio Rudeš, Varaždin, slovensku Krku iz Novog Mesta, te donedavno Šibenik, s kojim je prošle sezone bio prvak u drugom rangu izborivši plasman u SHNL.

Nakon prošlotjednog razlaza sa Šibenčanima odmah je stupio u pregovore s Goričinim predsjednikom Nenadom Črnkom, koji je tražio nasljednika Rajka Vidovića, da bi jučer sve konačno bilo i formalizirano, a Carević je popodne odradio i prvi trening s novim igračima koje će voditi. Prethodnik mu je ostavio osam bodova iz devet utakmica prve četvrtine prvenstva i osmo mjesto, a Carević će debitirati u nedjelju, 20. listopada, na gostovanju kod Varaždina. To je u sezoni 2021./2022. bio i njegov klub, vodio ga je šest utakmica u drugom rangu.

Upoznavanje igrača

Carević je s Goricom potpisao ugovor do ljeta 2026. godine, a s njim u stručni stožer Gorice dolaze i pomoćni trener Denis Mojstrovič i analitičar Ivan Matovina.

- Zahvaljujem predsjedniku Nenadu Črnku na ukazanom povjerenju. Kada mi je predstavio dugoročni plan kluba, odmah sam prihvatio jer mi se sviđa način na koji razmišlja. Svjestan sam da nas čeka puno posla, a do zimske pauze moramo biti stabilni i skupiti što više bodova kako bismo izbjegli opasnu zonu. Vjerujem u ovu momčad i jedva čekam započeti s radom i dobro upoznati igrače i karakterno - naglasio je Mario Carević, a klub će ga javnosti predstaviti na konferenciji za novinare u četvrtak.

S obzirom na to da odlično poznaje ligu, a ranije je bio i televizijski analitičar, za Carevića ne bi trebalo biti većih nepoznanica na novom odredištu. U prilog mu ide i to što je Velika Gorica poznata kao sredina koja svakoga prima topla srca i omogućuje mu miran rad u težnji ispunjavanja zacrtanih planova.

- Ne mislim na početku svog angažmana raditi revoluciju, niti nešto drastično mijenjati jer za tako što treba puno više vremena. Najbitnije je da izvučemo maksimum iz svakog pojedinca i uklopimo to u kolektiv. Nadam se da ćemo osvajati bodove - nada se novi strateg Turopoljaca, koji je imao prilike igrati protiv svog novog kluba i sa Šibenikom je ovdje doživio poraz rezultatom 1:2 u petom kolu aktualne ligaške sezone, odnosno 34. prvenstva Hrvatske u nogometu.

- Gorica je iskoristila svoje šanse u toj utakmici, a drugo poluvrijeme su se jako dobro branili i to mi se sviđa. Također, iskoristio bih priliku zahvaliti se i svom prethodniku Rajku Vidoviću na svemu što je napravio ranije. Znamo se osobno i riječ je o vrhunskoj osobi i treneru - kazao je Carević, koji je baš nakon te utakmice krajem kolovoza emitirao određeno nezadovoljstvo kako stvari funkcioniraju u Šibeniku, ali teško da je netko mogao zamisliti da će mjesec i pol dana kasnije on sjesti na klupu Velikogoričana.

Stepenica više u karijeri

Doista čudne priče nudi hrvatski nogomet jer je nakon samo četvrtine od devet odigranih kola pola lige već promijenilo trenera (Dinamo, Rijeka, Slaven Belupo, Šibenik, Gorica). Što se Carevića tiče, on je očito procijenio kako je dolazak u Goricu stepenica više u njegovoj karijeri, a možda je najbolji putokaz podatak koga su sve vodili njegovi prethodnici nakon odlaska iz Turopolja.

Valdas Dambrauskas trenirao je Hajduk, Ludogorec i OFI s Krete, a sada je u ciparskoj Omoniji, Sergej Jakirović je bio strateg Zrinjskog, Maribora, Rijeke i Dinama, Željko Sopić na klupi Rijeke, a Krunoslav Rendulić je aktualni trener azerbajdžanskog Sabaha, dok je ranije mostarski Zrinjski odveo prvi put u europsko natjecanje po skupinama Konferencijske lige. Svi oni dokazali su se u velikogoričkom klubu i napredovali, pa zasigurno i Carević ima ista očekivanja.

Već su rezultati u Šibeniku naznačili njegov trenerski potencijal, počela su i propitkivanja je li on kao bivši igrač splitskog kluba kapacitet za klupu Hajduka u budućnosti, a sada je na njemu da pokaže pozitivni rezultatski kontinuitet. Sezona će biti neizvjesna i teška, svaka utakmica veliki izazov, a svaki bod važan, ako ne i presudan. Teže je bilo samo Željku Sopiću kada je na zimu 2022./2023. preuzimao klupu, a Gorica bila uvjerljivo zadnja, te kasnije imala i dvoznamenkasti zaostatak za devetim mjestom, ali je u konačnici napravila pothvat i ostala u elitnom rangu.

Treneri Gorice u elitnom rangu

(kalendarski i broj vođenih utakmica)

Sergej Jakirović (2018. - 2020.) 63

Valdas Dambrauskas (2020. - 2021.) 30

Siniša Oreščanin (2021.) 24

Krunoslav Rendulić (2021. - 2022.) 29

Samir Toplak (2022.) 17

Igor Angelovski (2022.) 11

Željko Sopić (2023.) 24

Dinko Jeličić (2023. - 2024.) 24

Rajko Vidović (2024.) 19

Najuspješniji Dambrauskas, najdugovječniji Jakirović

Devet trenera promijenila je Gorica u sedam prvoligaških sezona do dolaska Marija Carevića, a bodovno je najuspješniji Litavac Valdas Dambrauskas, koji je na prosjeku od 1,87 osvojenih bodova. Pamti se prvi dio sezone 2020./2021. kad je Gorica bila uvjerljivo treća, ali onda je Dambrauskas otišao u bugarski Ludogorec, a u drugom dijelu pod vodstvom Siniše Oreščanina izgubljen je europski plasman u posljednjem kolu porazom od Rijeke. Tu sezonu navijači turopoljskog kluba nikada neće prežaliti, iako je i ona prva u eliti 2018./2019. također zamalo donijela Europu, nedostajala su Sergeju Jakiroviću kao debitantskom treneru samo tri boda.

On je i rekorder po broju vođenih utakmica, pripremao ih je 63 (ne 62 kako uporno laže Transfermarkt, slučaj trenerove suspenzije na dvije utakmice) u ukupno 603 dana na klupi. Najmanje se na njoj zadržao Makedonac Igor Angelovski, koji je u 10 ligaških utakmica u jesen 2022. imao osam poraza i dva remija, a jedinu pobjedu ostvario u Kupu protiv Dubrave. Željko Sopić uspio je sve upropašteno popraviti, a njegov nasljednik Dinko Jeličić ostat će upamćen kao prvi strateg Gorice, koji je u prvenstvu pobijedio Dinamo, kojeg je tog 21. listopada 2023. vodio Jakirović. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. listopad 2024 21:30