Anthony Kalik (lijevo)

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POZADINA SLUČAJA

Otkrivamo detalje afere koja trese HR nogomet: Kalik suspendiran, Gorica može prijaviti Hajduk FIFA-i!

U ovakvim situacijama, klub koji se žali mora i dokazati da je igrač zaista i pregovarao s nekim drugim
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 00:01

Anthony Kalik nije jučer igrao za Goricu na gostovanju u Koprivnici uz obrazloženje trenera Samira Toplaka da "psihički nije spreman za utakmice". To je jedino što se službeno moglo čuti iz redova velikogoričkog kluba, koji je ogorčen na igračeve pregovore o odlasku u Hajduk. Ipak, predsjednik Nenad Črnko kroz tjedan nije želio potencirati taj slučaj, tek se potiho govorilo o ozljedi zbog koje je Kalik upitan za nastup u Koprivnici, ali se ipak pokazalo da je igrač udaljen iz kadra, odnosno suspendiran.

Sličan slučaj dogodio se početkom ove godine, kada je "na ledu" bio Matar Dieye, ali tada je razlog bio posve oprečan. Senegalac tada nije tražio odlazak iz kluba kao sada Kalik, već je odbio transfer kojeg je klub bio dogovorio.

Australčevo pregovaranje s Hajdukom nakon što je klub odbio Hajdukovu ponudu za njega, procijenivši je financijski nedostatnom, zadire već u mnogo dublji problem, koji može završiti i na disciplinskim organima HNS-a i FIFA-e!

Naime, Gorica poslije igračeve suspenzije može prijaviti i Hajduk zbog kršenja pravilnika FIFA-e, koji kaže da klubovi smiju ostvarivati samostalni kontakt s igračima pod ugovorom, tek kada dotični igrač uđe u posljednjih šest mjeseci ugovora s dotadašnjim klubom. U slučaju Kalika taj uvjet nije ispunjen jer njegov ugovor s Goricom završava 31. svibnja 2023. godine, pa samim tim igrač i njegov zastupnik ne mogu samoinicijativno pregovarati s drugim klubom, u ovom slučaju Hajdukom.

Naravno, u ovakvim situacijama, klub koji se žali mora i dokazati da je igrač zaista i pregovarao s nekim drugim, u ovom slučaju Hajdukom, što opet ne mora biti jednostavan proces, ali ostaje vidjeti hoće li Gorica i njezin predsjednik Črnko zaista i pokrenuti postupak. Ako bi se to dogodilo, jedna od kazni za Hajduk mogla bi biti zabrana transfera na rok od godine dana.

Zakuhalo se definitivno na relaciji Gorica - Hajduk, prijeti otvaranje "slučaja Kalik", ali dok se predsjednik Črnko i javno ne oglasi o svojim namjerama, sve je još u domeni špekulacija...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 16:57