Željko Sopić

 RONALD GORSIC Cropix
ODLIČAN TRENER

Spasio tonući brod iz nemoguće situacije, a onda pokazao klasu. Statistika protiv Dinama ga najbolje opisuje

Ovoga tjedna test ogledi s Kurilovcem i Lokomotivom
Piše: Toni RoićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 21:25

Nakon svega što su prolazili prošle sezone, izborivši na kraju ostanak iako su u jednom trenutku imali i 11 bodova manje od devetog Šibenika, nogometaši Gorice krenuli su u novu sezonu s pet bodova u uvodna tri nastupa. Treba podsjetiti da su isto toliko imali i nakon četiri utakmice na početku prošle sezone, ali je problem što su u sljedećih 12 do kraja kalendarske 2022. osvojili još samo dva boda. To je bio taj nevjerojatni slom i pad na posljednje mjesto, a nakon smjene dva trenera Samira Toplaka i Igora Angelovskog, na kormilo tonućeg broda postavljen je Željko Sopić.

Malo tko je tada mogao slutiti da će on gubitnike pretvoriti u pobjednike, bilo mu je to prvo ozbiljno prvoligaško trenersko iskustvo i odmah situacija iz koje bi malo tko izvukao maksimum. Sopić je uspio, što ga je uz elokventne i bolno iskrene javne nastupe, koji se mnogima nekad i neće svidjeti, lansiralo u orbitu kao novu hrvatsku trenersku zvijezdu, a njegov rad možda se i najbolje oslikava na statistici ogleda protiv Dinama.

Do njegovog dolaska na klupu na početku prošle polusezone (siječanj 2023.), Gorica je protiv Dinama imala 16 ligaških poraza i samo jedan remi izboren 2020. na svom stadionu. Od tada igrane su nove četiri utakmice, a Gorica je čak triput ostala neporažena, te je izgubila samo revijalnu utakmicu u zadnjem kolu prošlog prvenstva (1:4). Dvaput je Sopić na Maksimiru odigrao 0:0, dok je u turopoljskoj prijestolnici u travnju ove godine bilo 1:1. Ne spada to već u slučajnost, promijenjen je mentalitet i pristup igrača Gorice, koji su ranije često protiv prvaka u glavama gubili i prije nego bi izašli na teren.

Prošlosubotnji ogled 3. kola Sopić je studiozno pripremio, kako taktički, tako i psihološki, imao je plan za svaku situaciju i uz odličnog vratara Ivana Banića osvojio je bod, koji može imati dalekosežni pozitivni značaj. Njegova nit vodilja je od dolaska na klupu bila da se Gorica nikoga ne smije bojati i da se svakoga može pobijediti, ako u to vjeruješ, ma koliko kvalitetom zaostajao. Da je Josip Mitrović imao svoj dan i pogodio barem jedan od dva zicera koje je imao, možda bi se Dinamo i lošije proveo u subotu, ali i bez toga Gorica ima pravo na veliki optimizam u nastavku sezone.

Kako je utakmica 4. kola s Rijekom odgođena, ovoga tjedna predviđene su dvije provjere. U srijedu će na Gradskom stadionu gostovati četvrtoligaš Kurilovec, a u petak ligaški suparnik Lokomotiva, kojoj je odgođen dvoboj s Dinamom. Obje utakmice počet će u 18.30.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 19:49