Mario Brkljača i Lenny Ilečić

 FOTO: NENAD ČRNKO
MLADI TALENTI

Svježa lica Gorice u novoj sezoni: ‘Vjerujemo da je Lenny jako dobar izbor, podsjeća na Antu Rebića‘

Sportski direktor Mario Brkljača trenutačno ne očekuje značajnije novosti u kadru
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. srpanj 2023. 18:25

Gorica je odličnom završnicom prošle sezone izbjegla potonuće u drugi rang, a svi u klubu sada priželjkuju da se toliko stresa i drhtanja ne ponovi. Pribjegli su tada i nepopularnom medijskom zatvaranju, ali izborenim ostankom sve se vratilo u normalu.

Gorica je opet jedan od rijetkih klubova u ligi čiji trening se može pogledati uz ogradu pomoćnog igrališta, a igrači i treneri će prije njega uredno pozdraviti i predstavnike medija. Prvi je to stiskom ruke napravio trener Željko Sopić, potom i kapetan Jurica Pršir, a kasnije i svi ostali koji su prolazili. Bio je to duh nekih starih vremena, kada su ljudi bili mnogo pristupačniji i veseliji, a umjesto takozvanim pametnim telefonima, koji su zarobili moderne generacije u okove i otuđenost virtualnog svijeta, komuniciralo se izravno, oči u oči, o lijepim i manje lijepim stvarima, svejedno...

image

Mario Brkljača i Željko Sopić

RONALD GORSIC Cropix

Sjećamo se prije 19 godina kada je sadašnji sportski direktor Gorice Mario Brkljača imao 19 godina i bio izlazni junior NK Zagreb. Trener seniora je bio Mile Petković i već u svojoj prvoj sezoni 2004/2005. postao je Brkljača standardni prvotimac. I nije bio sam, nadirali su iz njegove generacije Labudović, Čunčić, Mišković, Fuček... Imao je Zagreb tada jaku omladinsku školu, dok danas kao petoligaš nema ništa, iako je primjerice već spomenuti Pršir počeo igrati nogomet u tom klubu, pa preko Dinama i Hajduka došao u Goricu.

Može li Gorica u sezoni koja dolazi izgurati nekog mladog talenta da bude standardni prvotimac, pitamo Brkljaču, nakon što smo se prisjetili davnih i lijepih dana iz Kranjčevićeve?

- Nama je to svakako cilj da uz stariju jezgru izguramo bar jednog ili dvojicu mladih igrača, koji mogu postati nositelji igre. Zato smo i desetak juniora, čak i kadete kao što su Josić i vratar Cundeković priključili ovim pripremama, radili su s prvom momčadi i nastojali se nametnuti. Kako god se stvari razvijale kroz sezonu, za njih je to izuzetno važno iskustvo u tom složenom prijelazu u seniorsku konkurenciju - kaže Brkljača.

image

Sportski direktor Mario Brkljača

DAMIR KRAJAC Cropix

Dojam je da se prije 10 i više godina mnogo lakše iz juniora ulazilo u prvu momčad?

- Imam prijatelja u nizozemskom De Graafschapu, koji je drugoligaš, ali daje u mlađim selekcijama po pet-šest reprezentativaca već godinama. Kada sam ga pitao za tajnu rada s mladima spomenuo mi je izraz "street mentality". Taj ulični mentalitet je ono što se nekad učilo igrajući cijeli dan nogomet po kvartovskim igralištima i seoskim livadama. Tu se naučiš improvizirati i snaći u svakoj situaciji, a u eri taktičkog i šabloniziranog nogometa, to može donijeti prevagu i baš se veže za ove naše krajeve. Cijene nas stranci, ali niti se više igra nogomet po ulicama, niti naši mladi igrači dolaze dovoljno obučeni za seniorske zahtjeve. Mile Petković je imao izraz "što ti vrijedi da učenik nosi torbu od osam kilograma, ako nije naučio čitati i pisati".

image

Lenny Ilečić

NENAD CRNKO

Tko bi ipak mogao iskočiti u Gorici?

- Luka Kapulica je tu iz prošle sezone, doveli smo Marka Soldu iz Dinama jer smo tražili takav profil zadnjeg veznog, vjerujemo da je i Lenny Ilečić jako dobar izbor, podsjeća na Antu Rebića. Iz naše škole tu su Nezorović i Đekić, vjerujemo i još ponetko.

Što će biti s ostalima, vratar Karlo Žiger minutažu će potražiti u drugoligašu Sesvetama...

- Za sve ćemo pokušati pronaći klubove gdje će igrati, minutaža je najvažnija za razvoj mladih igrača.

Dolazi li toliko spominjani danski desni bek?

- Pregovaramo već danima jer ima važeći ugovor. Nije lako udovoljiti zahtjevima u ovoj ranoj fazi prijelaznog roka. Zasad ne očekujem velike novosti oko kadra, ali već u kolovozu mogli bismo još nekog dovesti, ali i prodati - podvukao je sportski direktor Gorice Mario Brkljača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 20:49