DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
RASPRODAJA U TUROPOLJU

Takva je sudbina hrvatskih klubova - od ‘dream-teama‘ u samo godinu dana izgubljena čitava udarna postava

Odlasci glavnih igrača jedan je od glavnih uzroka aktualne rezultatske krize u Velikoj Gorici
Piše: Toni RoićObjavljeno: 21. veljača 2022. 21:53

S pet uzastopnih prvenstvenih poraza Gorica proživljava najtežu rezultatsku krizu u četiri prvoligaške sezone, razloga je više, ali najveći je u odlascima ključnih igrača.

U samo godinu dana klub iz Turopolja napustilo je dvadesetak igrača, a većina njih iz one momčadi koja je prošle sezone u 14 kola osvojila 29 bodova i čvrsto držala treće mjesto na zimskoj pauzi. Tek sad se vidi kakav je “dream team” imao na raspolaganju tadašnji trener Valdas Dambrauskas, a njegovim odlaskom započela je i silazna putanja “turopoljskih topnika”.

- Da nisu otišli trener Dambrauskas i kapetan Kristijan Kahlina, mi bismo se prošle sezone bili prošetali do Europe - čuvena je izjava predsjednika Nenada Črnka, kojom je sve objasnio, ali sudbina Gorice i ostalih hrvatskih klubova je prodaja igračke supstance i kvalitete jer se drugačije ne može opstati u elitnom rangu.

image

Nenad Črnko

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Zgodno je spomenuti da je Gorica određenu novčanu odštetu zaradila i na puštanju trenera Dambrauskasa u bugarski Ludogorec u siječnju prošle godine, ali tada je glavni posao napravljen prodajom Marijana Čabraje i Darija Špikića u Dinamo. Uspio je Črnko tada uprihoditi skoro dva milijuna eura, a još je Špikić do kraja prošle sezone bio na posudbi u Gorici. No, nije pomoglo, u onom nevjerojatnom proljetnom scenariju, izgubljeno je čak 15 bodova prednosti pred Hajdukom i Rijekom, koje je tadašnji trener Siniša Oreščanin imao sredinom prošlog ožujka (rivali su imali i zaostalih utakmica).

Poslije neulaska u pretkolo Konferencijske lige, Oreščanin je dobio otkaz, a novi trener Krunoslav Rendulić suočio se i s novom klupskom politikom - pomlađivanja kadra. Prošlog ljeta otišli su Jiloan Hamad, Ognjen Mudrinski, Nasiru Moro i Silvanus Nimely, a glavne prinove došle su iz 2. HNL (Toni Fruk, Fran Brodić, Martin Šroler).

I s tim kadrom Rendulić je bilježio dobre rezultate (u prve dvije četvrtine ostvario plan predsjednika Črnka o 13 bodova u devet dvoboja), veliki napredak iskazala su tri igrača (Pršir, Kalik, Fruk), Gorica je u čak šest utakmica teško oštećena od sudaca, a prosula je nestvarnih 20 bodova nakon što je u osam utakmica ostvarivala rezultatsku prednost.

image

Nenad Črnko, Kristijan Kahlina, Nikolicius Mindaugas

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Druga polovica prvenstva otvorena je najboljom partijom sezone i trijumfom 2:1 u Rijeci, a onda je krenuo neočekivani pad porazom 2:3 od Šibenika u zadnjoj utakmici prošle godine. U zimskoj pauzi klub napuštaju vratar Ivan Banić, Albi Doka, Fran Brodić, Martin Šroler, Elvis Sarić, Serge Junior Ngouali, Niko Janković i posljednjeg dana prijelaznog roka, 15. veljače, prodan je Kristijan Lovrić, čovjek koji je dao 54 gola i imao 29 asistencija u 120 prvoligaških nastupa.

Gorica je tako u godinu dana očerupana kao kokoš, a dovoljno je sastaviti udarnu jedanaestoricu otišlih i upitati se kakve bi rezultate Rendulić imao da mu za nastupe kandidiraju i članovi ove postave: Kahlina - Doka, Moro, Ngouali, Čabraja - Sarić, Šroler - Špikić, Hamad, Lovrić - Mudrinski.

Otišli u posljednjih 14 mjeseci

Marijan Čabraja, Dario Špikić, Kristijan Kahlina, Jiloan Hamad, Ognjen Mudrinski, Nasiru Moro, Silvanus Nimely, Kristijan Lovrić, Ivan Banić, Albi Doka, Fran Brodić, Martin Šroler, Elvis Sarić, Serge Junior Martinsson Ngouali, Niko Janković.

Idealna postava otišlih

Kahlina - Doka, Moro, Ngouali, Čabraja - Sarić, Šroler - Špikić, Hamad, Lovrić - Mudrinski

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 01:39