DAMIR KRAJAC Cropix
SJAJAN DERBI

Ante Čačić je jednim potezom napravio mali ‘problem‘ ostatku momčadi, ali za to je imao dobar razlog

Dambrauskas ih je dobro posložio, imaju Splićani stav ideju igre. Svakako su fino najavili sezonu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. srpanj 2022. 23:00

Maksimir je u subotu slavio, Dinamo je nakon raspucavanja jedanaesteraca uzeo svoj sedmi Superkup i tako na najbolji mogući način najavio sezonu. Ante Čačić je pak u kratkom vremenu uzeo svoj drugi trofej s Modrima, stvarno mu je sjajno krenulo. Modri su zasluženo došli do prvog trofeja sezone, ali Hajduk nije razočarao, dapače. Lovre Kalinić bio je "splitska hobotnica", kao da je stvarno imao osam ruku.

Što li je sve Lovre obranio, dovodio je u očaj Dinamove nogometaše i dovukao je Hajduk do jedanaesteraca. Takav Kalinić je najavio kandidaturu za Katar. Međutim, nije uspio obraniti niti jedan jedanaesterac, modri strijelci su bili ubitačni. A priču su svojim pogocima iz jedanaesteraca zaključila dva najbolja igrača Modrih, Ljubičić i Ivanušec. Tako je prvak države uzeo i Superkup.

Dinamo je bio bliži pobjedi u tih 90 minuta, u drugom poluvremenu je bio bolji suparnik, imao je sjajnih prilika, ali nitko nije mogao zabiti kraj "hobotnice" Kalinića. Sve u svemu, za početak sezone gledali smo sasvim solidan nogomet.

Ponekad je put u pakao popločen dobrim namjerama. Tako je eto, Ante Čačić odstupio od svog omiljenog sustava 4-2-3-1, te se odlučio za formaciju 4-4-2. Htio je valjda na startu sezone odmah navijači predstaviti Josipa Drmića, pa ga je gurnuo u napad s Petkovićem. Ta formacija znači da ostali dio momčadi mora biti maksimalno izbalansiran i uigran. Tek je početak sezone i Dinamo to još nije. Uostalom, u takvom sustavu nedostaje jedan igrač u veznoj liniji, a to se dobro vidjelo u modroj momčadi, naročito u prvom poluvremenu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Modri su djelovali nekako nepovezano, bez pravih i konkretnih akcija, a nedostajalo je i potrebne agresivnosti. Josip Drmić koji je debitirao u službenoj utakmici za Modre izgledao je jako sramežljivo, rijetko smo ga viđali u nekim akcijama, trebat će mu očito još vremena za uigravanje s novom momčadi. Nije to bio onaj Drmić kojeg znamo iz Rijeke, ali to je valjda za sada normalno. No, drugo pojačanje, Robert Ljubičić se pokazao jako dobrim, dečko je stvarno dobar materijal.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

S takvim Dinamom gosti iz Splita su uglavnom lako izlazili na kraj, kad se sve zbroji, bili su bliže vodstvu u prvom dijelu, djelovali su opasnije, a da je Mikanovićeva lopta bila samo za koji centimetar niže, Majstor s mora je mogao voditi. Splićani su u prvom dijeli napade gradili na Moharramiju, kojeg je Čačić iznenađujuće gurnuo u sastav umjesto Ristovskog. Biuk mu je stvarao ogromne probleme. Majstor s mora je u Maksimiru pokazao da će biti itekako opasan suparnik Dinamu u borbi za titulu. Imaju bijeli špirita, mogu se nadati dobrim stvarima u nadolazećem prvenstvu. Dambrauskas ih je dobro posložio, imaju Splićani stav ideju igre. Svakako su fino najavili sezonu. Očekujemo zaista veliku borbu dva najljuća suparnika ove sezone, izgleda da bi moglo biti uzbudljivo.

Linker
23. travanj 2024 02:14