Ivan Rakitić i Filip Krovinović

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
GATTUSO IM VJERUJE

Bivši Vatreni impresioniran Splićanima: ‘Hajdukov tandem trenutačno ima veći kapacitet od Dinamove veze‘

Jurica Vranješ smatra da su Rakitić i Krovinović bolji par od Dinamovih veznjaka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. listopad 2024. 10:14

Hajduk se stabilizirao, Hajduk je prvi i lider će ostati najmanje do početka studenoga. Pritom u Gattusovoj pobjedničkoj kompoziciji iznimno važnu ulogu ima tandem veznjaka. Ivan Rakitić i Filip Krovinović dva su temeljna igrača sredine terena.

Dvije “šestice” koje daju ritam igre, poglavito Rakitić. Nekoć je Hajduk imao Skoku i Andrića, Kekova šampionska Rijeka Bradarića i Mišića, a Milan Gattusa, Seedorfa i Pirla. Bijeli danas imaju Raketu i Krovu, stoga je jako zanimljivo pitanje kakav dojam dvojac ostavlja na ljude koji su prošli zahtjevni nogometni put na visokoj razini. Jedan od takvih je Jurica Vranješ, nekoć igrač Bayer Leverkusena i hrvatske reprezentacije.

- Rakitiću naklon do poda što je došao igrati u Hrvatsku. Neću kazati da se vratio, jer sa SHNL-om nema dodirnih točaka. Čovjek koji je igrao u Barceloni, Sevilli, osjetio tu čar nogometa pred 80.000 ljudi, stigao je u Hrvatsku ligu gdje u svakoj utakmici potvrđuje svoju profesionalnost. Oplemenio je igru Hajduka, pružio Splićanima jednu dodatnu dimenziju, a time su i njegovi suigrači bolji. Benefit dolaska Rakitića najbolje je osjetio Krovinović koji dosad nije imao takvog partnera u veznoj liniji - u jednom je dahu izgovorio Vranješ.

Krovinović je prije angažmana Rakitića bio taj koji je trebao veznoj liniji pružiti mirnoću i stabilnost, ali sada uz sebe ima jednog još kvalitetnijeg igrača za te zadaće.

- Krovinović trči, a Rakitić daje tempo igre. Ne ide Rakitić prema naprijed i tu se otvara prostor za Krovinovića. Rakitić je prava šestica, distribuira loptu, ima sjajne dijagonale, ali jasno je da bi Krovinović više mogao koristiti nazočnost Rakitića na travnjaku.

Tu stižemo do prostora za napredak današnjeg Hajduka koji po Vranješovom mišljenju ima najjači tandem veznjaka u SHNL-u.

Gattuso voli sigurnost

- Po mom sudu, tandem Rakitić - Krovinović u ovom trenutku ima veći kapacitet nego Dinamova sredina terena s Mišićem i Ademijem. Nije Ademi više onaj igrač kakav je bio prije odlaska u Kinu. Muče ga i ozljede, forma je promjenjiva. Uzmemo li Sučića kao partnera za Mišića ili trećeg veznjaka, opet, uz sav respekt prema hrvatskom reprezentativcu, Hajduk djeluje bolje. Djeluje stabilnije u središnjici terena. Baturina je taj koji Dinamu pruža prevagu u kreativnom segmentu, ali u središnjici veze jači je Hajduk s Rakitićem.

image

Krovinović mora biti opasniji po gol, smatra Vranješ

ANTE CIZMIC Cropix

Ali, kako smo već naglasili, postoji prostor za napredak kod Filipa Krovinovića, iskusnog 29-godišnjaka koji je u posljednjih 14 susreta upisao tek jednu asistenciju bez pogotka.

- Premalo za klub veličine Hajduka i igrački kapacitet Krovinovića. Tehnički odličan, lepršav u trci, pa ne bi Benfica slučajno “pikirala” na Krovinovića i dovela ga nekoć na Luz. Angažirali su ga primarno zbog njegovog kreativnog potencijala. Krovinović ima suradnju, ima i šut s distance, ali rijetko koristi svoje jake adute. Mora više ulaziti u zonu šuta, jer Hajduk je momčad koja većinu utakmica igra na suparničkoj polovici. Otvara se time prostor za Krovinovića koji s 18-20 metara uvijek može napraviti onaj ključni potez. Šutirati ili okomitu loptu “podvaliti”.

Gattuso vjeruje Krovinoviću koliko i Rakitiću, jer evidentno je u tom tandemu prepoznao ključne igrače stabilnosti svoje momčadi.

- Talijanski trener koji voli sigurnost u sredini, a upravo mu to pruža dvojac Rakitić - Krovinović. Ali, koliko god se treneru sviđala takva pragmatična izvedba, jasno je da bi navijači željeli vidjeti više napadačkog nogometa u kojem veznjaci moraju sudjelovati. Da se ne lažemo, Krovinović igra bez rizika, njegovih 70 % lopti su paralelne ili povratne. Morao bi preuzeti više odgovornosti i krenuti prema naprijed. Rakitić ima prekide, ima duge lopte, a Krovinović bi šuterski trebao uskočiti u napadački dio igre. Ne možemo stalno očekivati da će Livaja sve rješavati. Počeo se pridodavati Biuk, zabijao je Durdov, poentirali su Rakitić i Kalik, stoga se čeka i Krovinović. Kod svih prethodnih trenera je igrao, sada je vrijeme da vrati uloženo povjerenje konkretnijim učinkom.

Kada smo spomenuli Kalika, bitno je obrazložiti i kakva je njegova uloga u pomoći veznjacima. Igra ispred Rakitića i Krovinovića, a pritom je razvidno da je Gattuso u hrvatskom Australcu pronašao igrača sebi sličnog. Agresivnog veznjaka koji svojim pristupom olakšava život tandemu u sredini.

image

Anthony Kalik

VOJKO BASIC Cropix

- Koliko god Kalik za mnoge bio neatraktivan, za Gattusa je jako vrijedan. Evidentno je da Gattuso cijeni borbeni pristup, da svaki igrač mjesto u momčadi zasluži primarno angažmanom na treningu. Ne zanima ga tko je projekt kluba, nego u startnu postavu bira one koji mogu najviše pružiti u datom trenutku. Kalik je prva linija obrane, pomaže Rakitiću i Krovinoviću, ali ima i on potencijal za više pogodaka. S četiri do pet zgoditaka u sezoni s potpisom Kalika i Krovinovića bitno bi Hajduk rasteretio Livaju i pokazao da ima široki ofenzivni kadar spreman dobivati utakmice na različite načine. Ako bismo Hajduk uspoređivali primjerice s kompozicijom Liverpoola, onda bi Krovinović bio Szoboszlai.

Sve čestitke Nikoli Kaliniću

Prošlonedjeljna pobjeda u Koprivnici došla je po klasičnom Gattusovom receptu. Napadačku prevagu rješavaju klasni pojedinci, a obranu drže veznjaci koji ne dopuštaju protivniku stvaranje šansi. Suparniku može dobiti loptu, ali ne i prilike.

- Sve čestitke Nikoli Kaliniću što je doveo Gattusa za trenera. Vrijeme je pokazalo da je bio u pravu, jer Hajduku je trebao jedan takav pozitivni “luđak”. U Koprivnici smo gledali utakmicu koju bi Hajduk proteklih godina najčešće izgubio, a ovog puta je dobio po provjerenom receptu. Rezultat je postao jedino mjerilo tri konkurenta na vrhu, a igra pritom ostaje u sjeni zaborava. Gattuso je u Hajduk ušao srcem, trener koji je vodio Milan, Marseille i Napoli danas s istim žarom trenira Hajduk. Igrače je okupio oko sebe, igrači mu vjeruju. Malo je trenera koji će počastiti svoje igrače s mobitelom, večerom, a pritom svi znaju da ih samo rad drži na površini. Pošten je Gattuso i, nadam se, kao i za svakog takvog trenera, da će mu se pristup vratiti rezultatima. Sljedeća tri susreta mogla bi Hajduku pružiti dodatni zalet, a pritom se šansa za pogotke protiv Lokomotive, Varaždina i Istre pruža i veznjacima - zaključio je Vranješ.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. listopad 2024 10:14