TOM DUBRAVEC/Cropix
TOMISLAV IVKOVIĆ ZA SN:

‘Brekalo puno zuji, a malo meda daje. Ide lijevo, ide desno, gubi se... Hajduk? Čeka ih nagazna mina‘

‘Dojam je da momčad ima dozu straha, anksioznost pred ispunjenim tribinama na svom stadionu‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. ožujak 2024. 11:31

Od prošlosti se ne živi, dočekao nas je u startu Tomislav Ivković kada smo mu spomenuli kako je nekoć igrao s Lokomotivom protiv Hajduka.

- Prošla su ta vremena - dodao je Ivković.

Međutim iskustvo je ipak nenadoknadiva kategorija, a trener poput Ivkovića, koji je nekoć na Poljudu znao slaviti sa Lokomotivom i Belupom, dobro zna kakva je utakmica u subotu.

- Lokomotiva je nagazna mina, stalno to govorim. Može se sve dogoditi u njihovim susretima s Hajdukom. Kada sam ih najavio kao osvježenje lige, došli su na Poljud i primili četiri "komada", a prošle su godine pobijedili s četiri postignuta pogotka. Ako gledate način na koji igra Lokomotiva, njihovu brzinu, okomitost, polukontru s brzim igračima, onda je jasno da svakome mogu napraviti probleme.

image

Tomislav Ivković

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Ali Hajduk je domaćin, od Hajduka se očekuje kontrola zbivanja na travnjaku.

- Utakmica bi mogla biti neizvjesna samo pod uvjetom da Hajduk uđe loše u dvoboj što se događalo u posljednjim susretima na Poljudu. Međutim, ako Hajduk riješi nervozu koja je evidentno prisutna u zadnjim domaćim dvobojima, onda su Splićani u velikoj prednosti.

Odakle stiže nervoza, taj grč u poljudskim dvobojima Hajduka?

- Dojam je da momčad ima dozu straha, anksioznost pred ispunjenim tribinama na svom stadionu. Umjesto da im takvo ozračje nudi pozitivni poticaj, imaju problem i očiglednu nervozu. Zato, uspiju li to riješiti, imat će svoju utakmicu. Rješenje? Bez obzira na to što su iskusni, Hajduk nema igrače koji se znaju ponašati u takvim situacijama. Nisu osvajali naslove, to im je minus. Jasno, osim Livaje koji je poseban igrač, koji igra nogomet i ne opterećuje se ni sa čim. Ostali? Evidentno osjećaju opterećenje, jer svi očekuju da Hajduk bude prvi. Stvorilo se takvo ozračje, tim više što je momčad stvorena od skupine iskusnih igrača čija nazočnost stvara velika očekivanja. Međutim, iskustvo ne odnosi uvijek kvalitetu u svim segmentima.

Utakmica s Goricom nije mjerilo što se tiče kvalitete protivnika, ali bilo je lijepih akcija, moglo se to završiti i s većom razlikom pogodaka

Kada kaže u "svim segmentima" ne misli Ivković da Hajduku nedostaje nogometne kvalitete.

- Više je u pitanju psihološka, mentalna kvaliteta da se iznese teret očekivanja. Jednostavno da igrači više vjeruju u sebe.

Prošle subote Hajduk je uvjerljivo nadigrao Goricu, ali što je još važnije igrom je bio izrazito dominantan. Je li susret sa Goricom mjerilo, je li ogledalo forme s obzirom da je ekipa iz Turopolja u negativnom trenutku sa osam poraza u zadnjih devet susreta?

- Utakmica s Goricom nije mjerilo što se tiče kvalitete protivnika, ali bilo je lijepih akcija, moglo se to završiti i s većom razlikom pogodaka. Hajduk je kreirao prigode, po mom dojmu više protiv Gorice nego u zadnje tri prvenstvene zajedno. To je ono što Bijele treba veseliti. Gorica me razočarala u defenzivnom aspektu, očekivao sam da će se barem obranu bolje držati.

image

Marko Livaja

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Lokomotiva je ipak sasvim drukčiji protivnik, drukčija utakmica.

- Jasno je i kakva je utakmica, jer Hajduk za pripremu sa Lokomotivom jednostavno treba uzeti obrazac kako je Dinamo igrao sa Lokomotivom. Tu su Lokosi pokazali svoje pravo lice u kontri i polukontri.

Upravo su tim receptom došli do pobjede 4:3 prošle godine.

- To je bila luda utakmica, puna grešaka s naivnim postavljanjem Hajduka. Zvuči nestvarno da uopće dođeš u situaciju postići četiri gola na Poljudu. Lokomotiva je iskoristila sve svoje prigode, Aliyu je bio u top formi, ali uvijek utakmice mogu otići i u drugom smjeru. Teške su bile sve posljednje utakmice Hajduka sa Lokomotivom na Poljudu, jedino ako se otvore u ranoj fazi pa se dođe do "četvorke".

Šarliju znam, počeo sam ga trenirati, uvijek sam od njega tražio da ide u igru, no on u Hajduku ne ulazi s loptom u kreaciju

Prošle jeseni je Hajduk pogotkom Sahitija slomio Lokose na Poljudu, dok su u Kranjčevićevoj Bijeli odigrali remi. Rezultati koji pozivaju na oprez.

- Lokomotiva se ne boji nikoga, igra i pruža koliko vrijedi i može. Lokomotiva je isto u situaciju da se bori za Europu.

Opterećenje?

- Nije im rezultat opterećenje, jer primarni cilj Lokomotive je stvaranje igrača. Najveći pritisak na Europi je Osijeku. Isto kao da se bori za prvaka. Lokomotiva vreba iz prikrajka, nema teret velikog cilja poput Osijeka. Primarno im je igrati dobar nogomet, razvijati mlade igrače.

image

Zvonimir Šarlija

GORAN MEHKEK/Cropix

Hoće li subota na Poljudu ponuditi dobar nogomet?

- Ako Hajduk bude zadržao svoju razinu, ne bude preskakao igru. U domaćim utakmicama moraš imati igru iz zadnje linije. Meni je čudno da stoperi osim Eleza ne ulaze u igru. Šarliju znam, počeo sam ga trenirati, uvijek sam od njega tražio da ide u igru, međutim Šarlija u Hajduku ne ulazi s loptom u kreaciju. Jer, kada igraš doma, nemaš prostora i ne smiješ preskakati igru. Svi su na to pripremljeni. Treba napraviti situaciju da Brekalo i Sahiti dođu u što većem broju prigoda "jedan na jedan", da mogu raditi višak.

Kako ste doživjeli Brekala u Hajduku, igrača kojeg dobro poznajete iz zagrebačkih dana?

- Puno zuji, malo meda daje. Ide lijevo, ide desno, pa u onda u sredinu. Ima preveliku želju i tu se gubi. Svoju želju mora usmjeriti na jednostavnost izvedbe.

Ako sva tri konkurenta za titulu dobiju ovaj vikend, stanka će odgovarati samo Dinamu koji ima najveći broj utakmica i treba mu regeneracija

Brekalo se vraća za subotu, u kadru će biti i Nikola Kalinić. Po mnogima i najveće pojačanje Hajduka ove zime.

- Uvijek kažem, naša liga kvalitetom pada. I prošle godine je bila zanimljiva, ali kvaliteta je u silaznoj putanji. Premalo je mladih igrača, stoga ako Kalinić izgleda drukčije od ostali, a dvije godine ne igra i bori se s ozljedama, onda to puno govori. Liga je dramatična, neizvjesna.

Što će odlučivati prvaka u toj dramatičnosti?

- Još u prvom dijelu prvenstva sam predvidio da će prvaka odlučivati velike momčadi između sebe, jer to ne mogu manje momčadi. Osim Lokomotive koja može svima pomutiti račune. Međutim, problem je da ni Osijek ne može napraviti pomutnju u borbi za naslov.

image

Nikola Kalinić

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Dakle, po svemu sudeći, preduskršnji derbi Hajduk i Dinamo čekaju s istih, aktualnih, pozicija?

- Hajduk s Lokomotivom, a Dinamo s Rudešom, naizgled je logično da ostane ista razlika u poretku. Trebalo bi tako i biti, ali nepredvidiv je nogomet. Ako sva tri konkurenta za titulu dobiju ovaj vikend, stanka će odgovarati samo Dinamu koji ima najveći broj utakmica i treba mu regeneracija. Dinamo ima sreću da između utakmica Konferencijske lige ima Belupo i Rudeš, realno lakši raspored. Derbi bi stoga veliki rivali trebali dočekati na sadašnjoj razlici, ali stanka potom remeti sve prognoze. Poslije stanke nijedna momčad nije na prethodnoj razini. Bit će šahovska borba na Poljudu pred Uskrs, ali ima još vremena do derbija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 17:57