Josip Brekalo

 ANTE CIZMIC Cropix
OSTANAK NA POLJUDU?

Brekalov ostanak na Poljudu skupo bi koštao Hajduk, ali u svemu bi ključnu ulogu mogao odigrati Zlatko Dalić

Brekalo je potvrdio da je klasa za Hajduk, ali po kojoj cijeni?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 13:54

Drugi igrač, nakon Ivana Perišića, koji nema ugovor s Hajdukom, a Bijelima bi bio od velike važnosti za sljedeću sezonu, svakako je Josip Brekalo. Nema nikakve dvojbe da je Brekalo tijekom proljeća pokazao da je vrijedan bijelog dresa, međutim njegov ostanak na Poljudu pod velikim je upitnikom iz više razloga. Puno je otvorenih pitanja oko njegovog statusa, izazovna zadaća za svakog klupskog menadžera.

Prva, ujedno i najlakša prepreka je ugovor o posudbi Brekala u Hajduk. Fiorentina i splitski klub nisu u taj dokument uvrstili opciju otkupa ugovora. Međutim jasno je da se uvijek o tome može razgovarati, jer ugovori postoje da se pravnici s njima bave. Prema dostupnim informacijama iz Italije, Fiorentina bi izašla u susret želji Hajduka ako bi Splićani bili voljni platiti određenu odštetu. Nećemo špekulirati s iznosom, ali ćemo navesti da su Viole platile 1,7 milijuna eura za otkup ugovora Brekala od Wolfsburga prije godinu i pol dana.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Drugo je pitanje je li Brekalo spreman ostati u Hajduku, jer posudbom se pokušao nametnuti izborniku Zlatku Daliću ne bi li se vratio u reprezentaciju Hrvatske za Euro. Rezultat Hajduka definitivno mu ne ide u prilog na putu ka ostvarenju te želje, premda je proljetnim igrama dao naznačiti svoju iskoristivost. Trenutno nema naznaka pozitivnog odgovora na pitanje je li Brekalo među putnicima za Euro, iako je razvidno da šanse nisu velike. Međutim, ne treba potpuno otpisati mogućnost da izbornik Dalić 20. svibnja pročita i njegovo prezime.

Nije tako davno bilo kada je Brekalo igrao za Vatrene. U karijeri je upisao 35 nastupa za reprezentaciju, a dva posljednja zabilježio je u listopadu prošle godine u porazima od Turske i Walesa. Upravo je ozljeda njegovog današnjeg suigrača Perišića vratila Brekala u reprezentaciju odakle je izbivao čitavih 16 mjeseci. Izbornik je dobro upoznat s igračkim karakteristikama 25-godišnjeg krilnog napadača, a s obzirom da je Nikola Vlašić zbog ozljede sve dalje od puta u Njemačku, jedno se mjesto otvara. Priključi li se Vatrenima za Euro, bit će teže Hajduku u nastojanju da ostavi Brekala na Poljudu, u protivnom će se i aktualnom prvotimcu Bijelih suziti izbor za nastavak karijere. Ugovor s Fiorentinom ima do ljeta 2026., još dvije godine igrač je Ljubičastih iz Firence, ali u novom ljetnom raskrižju karijere teško može računati na značajniju priliku u klubu s kojim ga veže obveza.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Zbog svega navedenog Hajduk ima prigodu, ali mora pritom platiti najveću odštetu nakon dolaska Filipa Krovinovića. Benfici su Bijeli platili 1,5 milijuna eura pred tri ljeta, a od tada su odštetu platili za Ferra za (550.000 eura) također Benfici. Ali, u zadnjih pet sezona Hajduk nije otkupio ugovor nijednom igraču koji je dolazio na posudbu. U tom razdoblju Poljudom su prodefilirali stoperi Awaziem, Katić, Mujakić i Borevković, desni bek Todorović, centarfor Umut, krilni napadač Anello, veznjaci F. Bradarić i Kleinheisler. Ni Ferru nije otkupljen ugovor nakon posudbe, već je Hajduk Portugalca doveo u drugom pokušaju i odmah platio odštetu. Na posudbu su stizali Lovre Kalinić i Fossati koji su kasnije potpisivali ugovore, ali tek kada su raskinuli obveze s bivšim klubom, što se ovog ljeta očekuje i od Perišića koji bi ugovor s Bijelima trebao potpisati nakon isteka istog s Tottenhamom. Brekalo ima još dvije godine ugovora, nije realno očekivati da će raskinuti obvezu s Fiorentinom, jer ako u Firenci ne ostane, otići će na opet na posudbu ili će novi klub otkupiti ugovor. Hajduk je za posudbu platio Fiorentini 100.000 ovog proljeća, a Splićani su uz to "pokrili" i Brekalov ugovor za pola sezone u iznosu od 500.000 eura. Sve je bilo ukalkulirano u cijenu za naslov prvaka, ali cilj nije ispunjen.

Unatoč tome Brekalo je potvrdio da je klasa za Hajduk, ali po kojoj cijeni? To je pitanje za predsjednika, odnosno sportskog direktora koji će naslijediti Nikoličiusa. Cijenu proljetnog ugovora s posudbe Hajduk sigurno neće platiti, ali ako želi imati konkurentnu momčad i za sljedeću sezonu, u ekipu treba uložiti. Ozbiljne novce, pogotovo u napadačkom dijelu.

Nakon svega izrečenog, koliko je zaista realno da Brekalo ostane u Hajduku? Stručni i financijski parametri su jasni. Razvidno je što Hajduk dobiva s Brekalom, ali velika je enigma mogu li Bijeli platiti odštetu i igračev ugovor. U potrazi za stvaranjem nove momčadi za sljedeću sezonu ne trebaju otići previše daleko. Klasne igrače već imaju u kadru, a rješenjem njihovog statusa pokazat će kojim smjerom ide klub. Jasno, i s kakvim sredstvima raspolaže.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 13:55