Edin Džeko

 DAMIR KRAJAC Cropix
BIVŠI VEZNJAK BIJELIH:

‘Čak i ako dovede Džeku, Hajduk je slabiji od Dinama! Uopće ne razumijem kamo ide ovaj klub‘

"Nije problem imati jednog veterana, ali dvojica, trojica...? A što kad proradi ego?"
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. srpanj 2024. 08:11

Koliko je dobar novi Hajduk? Je li uopće bolji od onog proljetnog koji je neslavno završio sezonu? Po imenima u svlačionici ovaj je još uvijek bitno slabiji, ali je zato jači za velika nogometna imena kao što su Gennaro Gattuso i Ivan Rakitić. Koliko, pak, Rakitić može donijeti Hajduku? Sve smo to pitali Branka Karačića, u ovom trenutku trenera Vukovara, a osamdesetih sjajnog veznjaka Bijelih.

- Rakitić je prije svega golemi dobitak za kompletan hrvatski nogomet, a ne samo za Hajduk. S Rakitićem će naša liga dobiti daleko veću pozornost i nadam se da će Rakitić na svakom stadionu biti dočekan s velikim pljeskom, bez obzira na to što će biti u dresu suparničke momčadi. Zaslužio je Rakitić ovacije gdje god dođe, toliko je dobroga donio hrvatskom nogometu - u uvodu će Branko Karačić.

Rakitić je godinama bio svjetska klasa, ali u kakvom izdanju ga možemo očekivati u Hajduku?

- Znamo da je od studenog prošle godine bio u Saudijskoj Arabiji, a tamo se ne igra nogomet na najvišoj razini. K tome, ima Rakitić i 36 godina, što je puno, posebno za veznog igrača. Stoga svi moramo biti realni kad pričamo onome što bi Rakitić mogao dati u Hajduku. Na terenu će sigurno donijeti mirnoću i stabilnost, tečniju igru. Vjerujem da će sve oko sebe sa svojim znanjem i sa svojim loptama učiniti boljima jer znamo koliko dobro razumije nogomet. Ono što ne znamo jest koliko će biti u stanju dominirati i koliko je svjestan da su Hajdukovi navijači jako nestrpljivi i da puno očekuju od njega. Nadam se ne i previše.

image

Ivan Rakitić

VOJKO BASIC Cropix

A kako vidite ovaj Hajduk?

- Ne znam kako bih ga definirao jer je prepun nepoznanica. Puno je igrača otišlo, malo ih je došlo, a neki koji su bili nositelji kao da su u drugom planu. Gattuso je do sada potvrdio da ga ne zanima kako se tko zove, nego samo kako tko radi i što pruža, što će svaki trener pozdraviti. S druge strane, koliko je realno očekivati da bi “neki novi klinci” bili u stanju samo tako istrpjeti pritisak kojem si izložen kad istrčiš u dresu Hajduka?

Ima Hajduk i dalje i puno iskusnih igrača?

- Možda Gattuso uspije pogoditi balans između iskusnih i mladih, što neki prije njega nisu uspjeli. Ustvari, ne mogu uopće procijeniti u kojem smjeru ide ovaj Hajduk, što je glavna vodilja? Ako je to guranje nekoliko mladih igrača, tada se ne smije razmišljati o naslovu prvaka. Opet, ako dovodiš Rakitića, ostaviš Perišića, i još eventualno ideš po Džeku, onda se zna da je rezultat primarni cilj, kao što je bio i prošle sezone. Jako mi je teško u ovom trenutku definirati Hajduk. Ima još nešto... Sezona je pred vratima, a od pojačanja je stigao samo Sanyang i to pred neki dan. Dok dođu ostala pojačanja, a tek trebamo vidjeti tko će osim Rakitića doći, dok se pripreme, dok ih Gattuso posloži...

Vidite li Hajduk kao konkurenta Dinamu koji će ponovno braniti naslov prvaka?

- Realno, ne vidim. Dinamo je poprilično posložen, ima dobar spoj iskustva i mladosti, dodatno se osnažio s dobrim pojačanjima. Treba, doduše, vidjeti tko će eventualno otići, ali Dinamo mi izgleda jako dobro i s daleko manje nepoznanica od Hajduka. I ukupno je ipak kvalitetniji, s puno više širine u svlačionici.

Može li Hajduk eventualnim dovođenjem Edina Džeke stati uz bok Dinamu?

- Ne, i s Džekom u momčadi Hajduk će biti slabiji od Dinama, barem ja to tako vidim.

image

Jose Mourinho i Edin Džeko

DAMIR KRAJAC Cropix

Možete li obrazložiti taj stav?

- Džeko ima 38 godina, Rakitić 36, Perišić 35. Od te možebitne “velike četvorke” samo je Livaja s 30 u dobrim nogometnim godinama. Prva trojica su veterani, odlični igrači, ali veterani. I tu dolazimo do velikih nedoumica. Nije problem imati jednog veterana u postavi, ali već dvojica u današnjem nogometu jesu problem. A trojica? Ne mislim pritom samo na energiju i trku kompletne momčadi, nego i na ega tako velikih igrača. Netko će morati sjediti na klupi ili će se morati rotirati, a to nije lako postići nikome, pa neće biti ni Gattusu.

Gattusa očito čeka vruće ljeto, premda treba biti realan i reći da radi u dosta teškim okolnostima. Pripremao je jednu momčad, jako oslabljenu, a tko zna tko će sve i kada doći od pojačanja?

- Ljeta su na Poljudu uvijek vruća, a već dugi niz godina jeseni dosta hladne. Daj Bože da Gattuso to prekine, ali bit će mu jako teško. Doista mi se sviđa način na koji radi, poruke koje šalje, ali sve će to biti u redu do prve rezultatske krize. E, onda kreću problemi. I tko će kad do problema dođe od Hajdukovih navijača imati razumijevanja i hladnu glavu da promisli o svemu što je Gattuso prolazio otkako je stigao na Poljud? Hajdukovi navijači su žestoko gladni i nestrpljivi kad su u pitanju velike pobjede i trofeji. Ne vidim tu puno onih koji će trezveno razmišljati o svemu što je mučilo Gattusa. Vidjeli smo euforiju kod Rakitićevog dolaska. Koliko god euforija oko Hajduka izgleda nevjerojatno dobro, toliko problematično zna biti kad se krene s kritikama.

image

Gennaro Gattuso

DUJE KLARIC Cropix

Uvjereni smo će Gattusa klub zaštititi dođe li do veće rezultatske krize.

- Sviđa mi se kako je Nikola Kalinić startao u ulozi sportskog direktora. Rekao bih da dobro razmišlja i siguran sam da će on čvrsto stati iza Gattusa. Kompletan Hajduk mora stati iza trenera i dati mu vremena. Hajduk ima mladog predsjednika i sportskog direktora, ima trenera koji je tek stigao u hrvatski nogomet. Svi se oni na svoj način tek upoznaju sa svojim ulogama i nikome od njih nije nimalo lako. Nogometni ljudi toga su svjesni, toga bi trebali biti svjesni svi koji na bilo koji način skrbe o Hajduku. Nažalost, već dugo godina na Poljudu nije bilo dovoljno svijesti o tome što su nogometni procesi i koliko vremena traže. Ne znam kako očekivati da će se to baš sada promijeniti?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. srpanj 2024 08:11