Ivan Pudar

 Srđan Vrančić/Cropix
MOGU LI SE BIJELI NADATI?

‘Derbi je uvijek 50-50, to je prije svega ‘fajt‘, a kod igrača Hajduka me nervira samo jedna stvar‘

Nije sve tako "crno" kako izgleda poslije utakmice sa Goricom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. veljača 2023. 06:03

Ima li se Hajduk čemu nadati u derbiju, kako su Bijeli prolazili u maksimirskim ogledima kada su proteklih sezona dolazili s formom u silaznoj putanji?

Puno pitanja, ali odgovori su jasni. Derbi je uistinu posebna utakmica neovisna o trenutku s kojim momčadi ulaze u taj veliki dvoboj. Potvrđuje to niz primjera, a najsvježiji dolazi iz ljeta 2020. godine, iz srpnja kada su Bijeli s Tudorom na klupi došli u Maksimir poslije četiri poraza u pet prethodnih dvoboj. Uzeli su tri boda u mini-seriji, ali dobili su maksimirski derbi (3:2). Zablistao je Mario Čuić s dva pogotka. Prvi nakon Blaža Sliškovića poslije 36 godina koji je zabio dva pogotka za Hajduk u maksimirskom prvenstvenom derbiju.

Drugi primjer stiže iz 2005. kojeg je potpisao "trener svih trenera", Ćiro Blažević. Hajduk opterećen ispadanjem u Europi od Debrecena, sa skromna četiri boda u četiri utakmice došao je Maksimir gotovo prežaljen, ali Bijeli su odigrali sjajnu utakmicu. Završilo je u "nuli", bez pogodaka i pobjednika s Kranjčarovom "bombom" na gredi koja je spasila Zagrepčane od poraza. Našlo bi se još utakmica u kojima je Hajduk dolazio "prežaljen" na Maksimir, a na kraju je ostvarivao odličan rezultat iznad svih očekivanja. Nije sve tako "crno" kako izgleda poslije utakmice s Goricom drži i iskusni kroničar, a nekoć i sam igrač Bijelih, Ivan Pudar.

- Izlizane su fraze, ali derbi je prije svega "fajt". Velika borba s obje strane. Nije pitanje tablice, nije pitanje trenutne forme. Ima mali milijun utakmica koje potvrđuju tu tezu. Dapače, svaka je utakmica Hajduka i Dinama 50-50. Gorica je na primjer bila bolja od Hajduka, ali Gorica 99 % ispada iz lige. Da je netko gledao, pitao bi tko ispada. Tako je i u nedjelju sve moguće. Nema priče tko je doma, tko je vani, ni kakva je trenutak. Ponekad u javnost izađu teme s naglaskom, tko igra bolje. Dinamo je uzeo više bodova na proljeće, ali ne treba pretjerivati, nije ni Dinamo u bajnoj formi. Utakmica je kompletno otvorena, a trener je taj koji će odlučiti sastav i taktiku kako bi pokušao u određenom trenutku iznenaditi protivnika. S Ivićem smo jednom igrali 8-1-1 u Maksimiru, a "ubili" smo Dinamo. Vulić je igrao 3-3-1-3 i potpuno deklasirao Modre prije 20 godina - kazao je Pudar i naglasio:

- Mene kod igrača nervira samo jedna stvar, jer ne postoji sustav koji igrač ne razumije. Zaustavljanje lopte, centaršut... uvijek su isti bez obzira na sustav, a jedino je pitanje mentalne spremnosti. Ima Hajduk kvalitetu, ima igrača, ali oni iz sebe moraju izbaciti strah. Moraju shvatiti da se igraju kao na ulici. Trebaju skinuti sa sebe opterećenje velikih očekivanja pa će i u derbiju sigurno biti na visokoj razini - jasno je poručio Pudar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:07