Robert Ramšak

 PRIVATNI ARHIV
IZVANREDNI TALENT

Dragulj Njemačke i Bayerna briljira, 17-godišnjeg ‘stroja‘ hrvatskih korijena želi i - Hajduk

Iz Splita su ga već kontaktirali ljetos, no kada mu istekne ugovor, na stolu će biti pregršt ponuda
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. studeni 2023. 22:24

U Indoneziji je još 10. studenog počelo Svjetsko U17 prvenstvo. Nažalost, naših mladića nema na toj najvećoj smotri svjetske budućnosti, već godinama je tako. Zato se tješimo kad među igračima koji su tamo pronađemo nekoga s hrvatskom putovnicom. A nju ima Robert Ramšak, napadač koji je nedavno napunio 17 godina i koji u Indoneziji igra za Njemačku.

Mladi Ramšak igra za Bayern i kažu da je doista izvanredan talent. Visok 184 (vjerojatno će još narasti), odlične brzine, driblinga, s izraženim smislom za igru. Zato katkad u Bayernu zna igrati i na poziciji desetke. Koliko ga bavarski gigant cijeni potvrđuje i to što je već neko vrijeme kapetan Bayernove U19 momčadi, premda je tek 28. listopada napunio tek 17 godina. Ramšak je u 13 nastupa ua U19 momčad ove sezone već zabio šest golova, uz dvije asistencije. Ima gol i u juniorskoj Ligi prvaka, u kojoj je također standardni igrač Bayerna.

Uglavnom, Ramšak je na U17 Svjetskom prvenstvu nastupio za Njemačku u sve tri utakmice u skupini. U prve dvije ušao je kao pričuva, da bi u trećoj (protiv Venezuele) zaigrao od prve minute, te odmah zabio dva gola uz asistenciju.

Njemački Bild Ramšaka je predstavio kao igrača koji izgledao poput "pokretnog stroja". Trener Bayerna U19 Michael Hartmann za njega je uoči SP-a U17 imao samo riječi pohvale:

"Robert zabija puno golova, a ne treba puno prilika. Iznimno je učinkovit. Također puno radi za momčad. Ima sjajan karakter, bit će vruć za postizanje pogotka kada dobije priliku."

Dobio je i odmah zabio dva. O njemu je nedavno pisala i španjolska Marca navodeći kako je Ramšak "na meti nekoliko španjolskih klubova". Međutim, o Ramšaku se već puno zna i u Hrvatskoj, posebno u Splitu. Hajduk je još ljetos kontaktirao Ramšakovu obitelj i to ne da bi ga doveo u juniorski pogon, nego odmah u prvu momčad. Ramšaku ugovor istječe u lipnju sljedeće godine, a već sada je jasno da će na stolu imati pregršt ponuda.

Robertu je majka Hrvatica, a otac Slovenac. Za Njemačku U17 ima 16 nastupa i pet golova. Hoće li mladi centarfor uskoro na stolu imati i ponudu HNS-a? Vatreni vape za rasnim golgeterom, a Ramšak je neupitno igrač kojeg bi vrijedilo testirati u - recimo - U21 reprezentaciji. Mladić ima pravo igrati za tri reprezentacije, jasno je da će i Slovenci krenuti "u lov".

Inače, Ramšakov suigrač u U19 momčadi Bayerna je Ljubo Puljić (16), mladi stoper koji je u bavarsku ovoga ljeta stigao iz Osijeka. Puljić ima 10 nastupa za našu U17 selekciju.

Linker
30. travanj 2024 10:54