BORIS KOVACEV Cropix
NA METI BROJNIH KLUBOVA

Dva velikana na čelu kolone koja traži Vuškovića, teško će ga Hajduk zadržati: ‘On je odavno skautiran‘

"Ima vrhunske predispozicije, ali prije svega ima nogometnu glavu. Nosi i nešto hajdučko u sebi"
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 06:01

Luka Vušković ne prestaje oduševljavati, sa 16 godina i pet dana postao je najmlađi igrač koji je zabio za Bijele u Kupu. Tri dana ranije postavio je još jedan doseg koji će se teško oboriti, u derbiju s Dinamom poravnao je rekord na razini HNL-a u kategoriji najmlađih debitanata čime je jasno postao i vlasnik klupskog rekorda u istom segmentu. Luka Vušković je kadet koji igra za seniore, igrač koji je odavno nadmašio svoju generaciju. Ove sezone igrao je i zabijao za juniore, kako u prvenstvu gdje je pogodio i sa svoje polovice igrališta, tako i u Ligi prvaka gdje je poentirao također glavom kao u Osijeku. Ali nije sve ni u rekordima, jer od svih brojki impresivnije je ono što pokazuje u igri.

- Ostavlja dojam smirenog rutinera, ali mene to ne iznenađuje, jer Vušković odavno nosi u sebi tu karakteristiku. Gdje god ga staviš može igrati. Pogodak iz Osijeka mu pruža dodatno samopouzdanje, ali uvjeren sam da za njega to nije poseban događaj. Neće ga poremetiti na njegovom putu - uvjeren je Mate Bilić.

Nešto divlje dobro

Za sugovornika smo izabrali Matu Bilića kao nekadašnjeg igrača Hajduka koji je također debitirao za Bijele u tinejdžerskoj dobi. Nakon završetka igranja Bilić je obnašao dužnost skauta raznih španjolskih klubova, a danas je član stožera reprezentacije U-19.

- Prije Luke Vuškovića pratio sam i njegovog starijeg brata Marija. Uvijek sam ga htio dovesti u svoju momčad. Marija znam još sa 16-17 godina i znam koliko je bio polivalentan igrač. Mogao je igrati i desnog beka i stopera i zadnjeg veznog. Luka nastavlja njegovim stopama. Da bi slika bila kompletna moram reći da sam igrao s njihovim ocem Danijelom, poznajem kompletnu obitelj, znam njihov nogometni gen. Luka sa 16 godina ima vrhunske predispozicije, ali prije svega ima nogometnu glavu. Nosi i nešto hajdučko, ono što bih ja rekao “divlje dobro” u sebi. Cijeli je u nogometu, a s druge strane izrazito je talentiran.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Nahvalio je Bilić najmlađeg Vuškovića, ali pritom je ostao s obje noge na zemlji.

- Uz sve pozitivne karakteristike, treba biti iskren i s dozom opreza, jer pričamo o igraču od 16 godina. Hajduk je veliki klub, svi koji znaju nogomet moraju biti spremni na oscilacije mladog igrača, ali radi se o jakom talentu. Sada je sve pozitivno, ali čeka ga još mukotrpnog rada. Vrata su se polako odškrinula, ali puno rada je ispred njega.

Zna Mate Bilić što je rad, jer svoj transfer dočekao je tri i pol godine nakon debija.

- Prvu sam utakmicu u Hajduku igrao sa 17 godina i četiri mjeseca. Ušao u sam u drugom poluvremenu dvoboja sa Zadrom. Izgubili smo na Poljudu, u momčadi su bili Leko, Tudor, Miše....

Nema prepreka

Luka Vušković je u mlađim kategorijama redovito igrao za dvije godine starije generacije. Imponirao je svojom tjelesnom građom i nogometnim razmišljanjem, a Mate Bilić zna kako inozemni klubovi, poglavito oni s Pirineja za koje je nekoć skautirao, valoriziraju takve vrijednosti.

- Veliki klubovi gledaju uzeti što ranije te mlađe igrače, ne može netko neprimijećen doći do 20 godina. Ako pričamo o cijeni, onda svi pokušavaju što ranije dovesti igrača. Iz brojnosti žele doći do kvalitete. Cijena? Isključivo pitanje ponude i potražnje. Puno faktora utječe, primarno kako reagira u prvoj momčadi. Jasno je da će u potencijalnom transferu Vuškovića najvažniju ulogu odigrati Hajduk, odnosno procjena ljudi iz kluba na koliko cijene mladog stopera. Jer, Bijeli s Prpićem i Vuškovićem imaju sjajan tandem.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Je li nerealno očekivati da će Luka Vušković u Hajduku dočekati 18. rođendan?

- Kada neki klub zapne za igrača, onda nema prepreka. Vušković nije skrenuo pozornost velikih klubova ni debijem ni golom. O Luki Vuškoviću se sve zna, on je odavno skautiran. Njegov razvoj će se pratiti, jer on je igrač budućnosti. Kada ga gledaš samo površinski, zabio je gol glavom, ali za njegovu stopersku poziciju prvo je najbitnija visina, pa onda njegova igra nogom. Ima dosta segmenata koje treba popraviti, ali još je u ranoj fazi karijere i onaj koji ga kupi jasno Vuškovića uzima da mu popravi određene mane - kazao je Bilić.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nadmašiti Vlašića

Nakon Nikole Vlašića i Andrije Balića, dvojice veznjaka iz klase 1997. stigao je Luka Vušković. Vlašić je najmlađi igrač koji je zabio za Bijele u europskim kupovima, na pragu 17. godine, sa 16 i devet mjeseci postigao je pogodak u pobjedi 2:0 protiv Dundalka u srpnju 2014. godine. Balić je za Bijele debitirao iste godine, tri mjeseca prije nego li je Vlašić zabio Ircima. Balić i Vlašić bili su veliki talenti Hajduka, obojica su ostvarili milijunske transfere. Mladi Dugopoljac je s 18 i pol godina za tri milijuna eura otišao u Udinese, dok je Vlašić napravio rekordni klupski transfer sa 8,7 milijuna eura u kasno ljeto 2017. godine. Otišao u Everton mjesec dana prije 20. rođendana. Ali, Vušković će nedvojbeno nadmašiti obojicu u segmentu ranog transfera, jer logična je pretpostavka da će 16-godišnji stoper Lekine momčadi već ovog ljeta promijeniti sredinu. Interesenata za Vuškovića ima napretek. Od PSG-a i Juventusa koji su se postavili na čelu kolone. I nije to novost, već se dugo o Vuškoviću razgovara u skautskim uredima najmoćnijih europskih klubova, a ovog ljeta mogla bi uslijediti i “završna riječ”. Teško će Hajduk zadržati igrača koji sa 16 godina ovako igra i zabija.

Već je preporučen za U-19 Hrvatske

Danas je Bilić u reprezentaciji Hrvatske U-19 koju vodi Josip Šimunić, pa se logičnim postavlja pitanje preskače li Vušković još jednu kategoriju? Hoće li iz U-17 preseliti u U-19?

- Koliko znam, već je preporučen za U-19, ali još uvijek je reprezentativac U-17. Posjeduje Vušković izvanserijsku kvalitetu ekstra kvalitetu, ali postoji hijerarhija. Igra seniorski nogomet, pa se otvara i pitanje može li do U-21, međutim ne treba žuriti. Odigrao je dvije jako dobre seniorske utakmice, ali to je tek početak.

Godinu dana ispred najskupljeg stopera svijeta

Analizirajući karijere Joška Gvardiola i Luke Vuškovića kroz podmladak HNS-a, razvidno je da mladi Splićanin za sada ima puno brže "prolazno vrijeme". Vušković je 11 mjeseci ranije od Gvardiola debitirao za U-16, a potom i za U-17. Gotovo godinu dana ispred najskupljeg stopera svijeta za sada je Vušković u mlađim selekcijama.

- Joško je napravio svoj put, a Luka je također na tom putu. Ali, komparacija se ne može napraviti. Gvardiol je među pet stopera u svijetu, jer igrao je Svjetsko prvenstvo, a Luka je tek napravio minimalan iskorak. Različiti su igrači za različite sustave. Ako budu došli do reprezentacije, mogu se nadopunjavati - kaže Bilić.

Joško Gvardiol vs. Luka Vušković

17g 8m 25 d HNL debi 16g 0m 2 d

16g 2m 19d Rep. U-16 15g 3m 9d

16g 6m 11d Rep. U-17 15g 7m 26d

17g 7m 13d Rep. U-19 bez nastupa

17g 9m 22d Rep. U-21 bez nastupa

19g 4m 14d A rep. bez nastupa

Juniori 15. ožujka u Dortmundu

Poznat je termin utakmice četvrtfinala Lige prvaka mladih između Borussije (D) i Hajduka. Igrat će se u Dortmundu 15. ožujka (srijeda), s početkom u 16 sati. Pobjednik te utakmice sudjelovat će na Final fouru u Nyonu.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša? Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 21:30