DUJE KLARIC Cropix
GRADNJA JE TEK POČELA

Evo kako bi trebao igrati Gattusov Hajduk i kada bi konačno trebali doći Rakitić i ‘Srnino pojačanje‘

Osam pripremnih utakmica odigrao je sastav trenera Gennara Gattusa na pripremama
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. srpanj 2024. 16:50

S dva dvoboja i s dvije pobjede u četvrtak, najprije protiv Croatije iz Zmijavaca (2:0), a onda i Širokog Brijega (3:0), završena je serija od osam ljetnih Hajdukovih pripremnih utakmica, a 25. srpnja uslijedit će europska premijera protiv HB-a iz Torshavna u 2. pretkolu Konferencijske lige.

Sezona dakle počinje za pet dana, a trener Gennaro Gattuso i njegovi suradnici testirali su 30 igrača, svi su dobili priliku osim tek pridošlog Gambijca Abdouliea Sanyangea zvanog Bamba. Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić dobio je produženi odmor i nije bio na centralnom dijelu priprema u Sloveniji, ali je protiv Croatije upisao prve ljetne minute.

image
DUJE KLARIC Cropix

Gattuso je u proteklih mjesec dana želio temeljito snimiti situaciju, točno procijeniti kvalitete i slabosti svakog pojedinca, a stalno je naglašavao kako su u pripremama "svi krenuli od nule i da nema podjele na stare i mlade". Kada je sve to sabrao, imat će jasnu ideju tko zaslužuje dres Hajduka u novoj sezoni, a tko će kroz posudbe ili raskide ugovora sreću tražiti na nekoj drugoj adresi. Talijanove odluke očekuju se u sljedećim danima i tjednima, a bit će uvelike ovisne i o dinamici dolaska novih igrača (osim Sanyangea siguran je i dolazak Ivana Rakitića, najvjerojatnije već u nedjelju), kao i mogućoj prodaji nekih prvotimaca.

image
DUJE KLARIC Cropix

Ovog ljeta klub su od važnijih igrača napustili Brekalo i Kleinheisler, koji su bili na posudbama, otišao je i Ferro, a ne računa se više na Dajakua i Benrahoua. Jedan od najvažnijih trenerovih zadataka bio je i obračun s negativnim efektima završnice prošle sezone, kada se Hajduk raspao u svakom smislu i mnogi su to nazivali poljudskom anarhijom.

image
DUJE KLARIC Cropix

Talijan je sa svojom karizmom velikog igrača i trenera, koji je već vodio klubove kao što su Napoli, Marseille i Valencia, brzo zaveo red i maksimalnu disciplinu, postao je to "Rinoland" u kojem su se sva pravila strogo poštivala, a teritorij je potpuno izoliran od vanjskih utjecaja, bez pristupa za medije i navijače. Samo je jedna pripremna utakmica bila otvorena za javnost i to ona u Grazu protiv Fenerbahčea s Joseom Mourinhom na klupi, kada je ostvarena sjajna pobjeda 1:0 pogotkom Brune Durdova.

Upravo je ta utakmica, kao i ona ranija sa Šahtarom u Kranju, mogla i najviše reći o radu i idejama talijanskog stratega, dok su sve ostale bile prožete brojnim eksperimentima u sastavima i sustavima, pa je nerelevantno sa strane gatati što je bio cilj. Protiv Šahtara u remiju 1:1 viđena je jedna od temeljnih Gattusovih taktičkih zamisli, koju on naziva "palla coperta" ili skrivena lopta. Riječ je o ideji presinga na suparnika u kojem mu se maksimalno otežava manevar s loptom, te visokim izlaskom zadnje linije traži način za njezino uzimanje i brzo kreiranje prilika. Vodeći gol, kao i cijelo prvo poluvrijeme u dvoboju s prvakom Ukrajine, bilo je ogledni primjer Gattusovih ideja i bio je jako zadovoljan prikazanim, uz napomenu da će se sustav razrađivati do detalja kroz cijelu sljedeću sezonu. U HNL-u Hajduk će protiv većine klubova moći primijeniti "pallu copertu" i to bi trebao biti način kako dominirati i stvarati šanse.

image
DUJE KLARIC Cropix

Utakmica s turskim velikanom Fenerbahčeom bila je zamišljena kao proba za ono što Hajduka čeka u pretkolima Konferencijske lige, gdje se nalazi i prvi važni ovosezonski klupski cilj, a to je ulazak u natjecanje po skupinama. Protiv Fenera igralo se kao da je službeni natjecateljski dvoboj, oštro i "na nož" u pojedinim trenucima, ali i vrlo smireno u kontroli lopte i organizaciji napada. Baš ta organizacija i uvođenje mehanizama i automatizama u igru jedna je od glavnih zadaća koje je Gattuso sebi postavio. Plastično se to može opisati s paralelom dosadašnjih "dugih lopti na Marka Livaju, pa što bude".

E toga više nema kod Rina, ide se od noge do noge sa što više kretanja i ulazaka u slobodni prostor bez lopte. Iako je kao i svakom Talijanu obrana temelj, a zadnja linija treba biti beton (primljena su samo tri gola u osam utakmica), brz i moderan nogomet je ono čime bi se Gattuso želio predstaviti u konkurenciji HNL-a i Konferencijske lige. Zadaća nije jednostavna i treba imati profil igrača za takvu igru, ali zato je i njegov temeljni zahtjev, može se reći i vapaj u prijelaznom roku "dovedite mi brza krila jer bez njih nećemo biti opasni".

Bamba je eto već došao, velika stvar će biti kada u pravi ritam uđe Ivan Perišić, a Šahtar i Darijo Srna spremni su pomoći posudbom Brazilca Newertona, koja bi uskoro mogla biti i realizirana. Polako, ali sigurno, slažu se opet čvrsti temelji na Poljudu, lijepo je kada se pripreme završe sa šest pobjeda, te po jednim remijem i porazom, a na vrata kluba uđe takvo ime kao što je Ivan Rakitić. No, ova momčad Hajduka još će se graditi i preslagivati pa će tek start sezone i konačna bilanca prijelaznog roka početkom rujna, dati jasniju sliku snage i potencijala splitskog kluba pod vodstvom uglednog talijanskog stratega...

PRIPREMNE UTAKMICE

Hajduk - Posušje 1:0

Hajduk - Velež 3:0

Hajduk - Radomlje 0:1

Hajduk - Šahtar 1:1

Hajduk - Ruh Lviv 3:1

Hajduk - Fenerbahče 1:0

Hajduk - Croatia (Z) 2:0

Hajduk - Široki Brijeg 3:0

UKUPNO: 8 6 1 1 14:3

STATISTIKA

Pogoci

3 - Durdov, 2 - Livaja, Brajkovic, Skoko, Šošić, 1 - Pukštas, Sahiti, Capan.

Asistencije

2 - Durdov, 1 - Melnjak, Livaja, Moufi, Šošić, Brajković, Skoko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. rujan 2024 11:55