DAMIR KRAJAC Cropix
NOVO LICE NA POLJUDU

Evo od kuda bi Hajduk ubuduće mogao dovoditi pojačanja: ‘Očito je što žele i za to su doveli idealnog čovjeka‘

‘On je veliki sportski direktor, ne znam uopće postoji li takav trenutno u Hrvatskoj‘
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 15. rujan 2024. 22:42

Upražnjenu fotelju nakon odlaska Nikole Kalinića popunio je Francois Vitali, 48-godišnji Francuz, iza kojeg je dugogodišnje radno iskustvo. Zanat je ispekao kroz Francusku i Belgiju radeći u Lilleu, Mouscronu, Cercle Bruggeu te Troyesu.

Ono po čemu je prepoznatljiv jest velik broj igrača iz domaćih akademija gdje god je bio. Ima i "nos" za talente, pa je tako prvi otkrio Mikea Magniana, kojeg je svojevremeno doveo za milijun eura, a taj francuski reprezentativac je danas član Milana. Nešto je vidio i u Serhouu Guirassyju. Napadača Borussije Dortmund, koji danas vrijedi 40 milijuna eura, doveo je kao 20-godišnjaka u Lille za samo pola milijuna eura. Njegov izum je i Yvess Bissouma kada nitko za njega nije znao, a danas igra u Tottenhamu. Hajduk se na svojim službenim stranicama pohvalio da je doveo čovjeka čije je najvrjednije otkriće Eden Hazard. Sve ovo samo govori da zna prepoznati igrače ispod radara koji bi se mogli pretvoriti u nešto opipljivo. Dugogodišnji rad u Belgiji i Francuskoj sugerira da tamo ima razvijene najjače linije, pa ne bi čudilo da na Poljud ubuduće sleti pokoji igrač s tog područja.

Vitali je 2020. godine postao konzultant City Football grupe te je kao sportski direktor preuzeo Troyes, u kojem se rezultatski baš i nije proslavio. Ove godine klub nije pao u treću ligu samo zato što se ugasio slavni Bordeaux, a godinu dana ranije je isti klub s Vitalijem kao sportskim direktorom ispao u drugu ligu. Pod njim nije cvao ni Lille, a tek nešto bolji posao radio je Cercle Bruggeu. Za CV se može reći da je impresivan, ali sportski rezultati malo bacaju mrlju. U Hajduku ga čeka težak posao jer momčad ima dosta rupa koje će trebati pokrpati. S obzirom na to da je njegov forte otkrivanje mladih talenata, Bijeli bi od toga u budućnosti ipak mogli profitirati.

image

François Vitali, novi sportski direktor Hajduka

HAJDUK.HR

Dolaskom Vitalija, nameće se pitanje statusa Gennara Gattusa jer uobičajeno je da novi sportski direktor dovede i svog trenera. Predsjednik Bilić je nespretnim istupom otklonio sumnje toga tipa rekavši kako novi sportski direktor neće moći/smjeti dirati Gattusa, što baš i nema logike. S obzirom na to da Talijan od početka ljeta govori kako mu treba napadač, a prijelazni rok je završio, valja vidjeti što će i hoće li uopće Francois Vitali nešto poduzeti po tom pitanju. Slobodnih igrača ima, među njima se može naći itekakva kvaliteta za Hajduk, ali opet, sve je pitanje novca. Kako god, ima novi čovjek na poziciji za sportski segment prve ekipe dovoljno vremena za konstrukciju zimskog prijelaznog roka koji će biti itekako zahtjevan.

Vitali je četiri godine radio u belgijskom Mouscronu, čija je igračka legenda bio Tonči Martić, koji je svojedobno u tom klubu proveo osam godina. Upoznat je s načinom rada novog sportskog direktora Bijelih, pa nas je pobliže upoznao s Francuzom od kojeg se, s obzirom na životopis, puno očekuje.

- Imam jako dobro mišljenje o dosadašnjem radu Francoisa Vitalija. Posjeduje veliko iskustvo u skautiranju odličnih mladih talenata, idealan je za njihov razvoj i konačnu prodaju. Nadam se da će tako funkcionirati i u Hajduku, ali uz podršku i suradnju cijelog kluba. Samo na taj način njegovo iskustvo može biti od velike koristi - kazao je Martić o novom sportskom direktoru Bijelih.

U Vitalijevu kvalitetu ne sumnja niti Joško Buzov, inače agent, koji skupa s Marijanom Šišićem brine o karijeri Ante Palaverse, a njihov najvrjedniji eksponat jest Joško Gvardiol. Palaversa je donedavno bio dijelom Troyesa, koji spada pod City grupu. Buzov nam je objasnio stanje stvari u Troyesu, a o Vitaliju ima samo riječi hvale, iako mnoge brinu rezultati Troyesa pod njegovim mandatom.

- Troyes je pod City grupom, a to je mašinerija. Njihovi rezultati nemaju veze s kvalitetama Vitalija. On je veliki sportski direktor, ne znam uopće postoji li takav trenutno u Hrvatskoj. Ovo je velika stvar za Hajduk. U Troyesu uopće nije primaran rezultat nego su oni razvojni klub Manchester Citya. Tamo se razvijaju igrači koje City kasnije proda. Rezultati nemaju veze s mogućnostima Vitalija. On je najbolji mogući čovjek za razvoj mladih igrača, na što Hajduk očito ide. Sposoban je voditi jedan cijeli sportski segment. Troyesovi rezultati su splet okolnosti. Francois Vitali ima kontakte po cijelom svijetu, a u Troyes je dovodio većinom afričke igrače, što znači da bi se istim principom mogao voditi i ovdje. To su brzi i agilni igrači, ali u Francuskoj se igra divlji nogomet, koji je mnogima negledljiv. Mislim konkretno na drugu ligu. To što je Troyes ispadao ne mora nikoga brinuti jer tamo nije bio ni cilj rezultat. To je razvojni klub, a Vitali je idealan čovjek i za Hajdukove mlade igrače - rekao je Buzov i prokomentirao suradnju njega i Gattusa.

- Ne vjerujem da će se rješavati Gattusa, uostalom, čovjek ima i ugovor. No, kombinacija takvih majstora i profesionalaca je za Hajduk idealna i ovo je velika stvar za cijeli klub.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 22:43