Mislav Karoglan

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
NAJGORI SCENARIJ

Golem udarac za Hajduk, teži čak i od poraza na Poljudu: Bijeli su bez njega pobijedili samo Rudeš i Tehničar

Nakon derbija ostaje pitanje kako će Hajduk iduća tri tjedna odraditi bez svog najboljeg igrača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. siječanj 2024. 22:02

Tri tjedna igrat će Hajduk bez Marka Livaje, glasila je najgora vijest za stožer Bijelih i navijače u nedjelju navečer. Kao da im nije dovoljno bilo “progutati” poraz od Rijeke, pa su se morali suočiti s još jednom, čak i težom činjenicom. Jer, Hajduk bez Livaje nije ista momčad, znamo to godinama. Otkad se vratio na Poljud propustio je Livaja ukupno devet utakmica u kojima su Bijeli samo dvaput slavili. I to u dvobojima koje bi trebali dobivati lakoćom, budući da su pobjede bez Livaje zabilježili kontra četvrtoligaša Tehničara u Cvetkovcu (5:1) u listopadu 2022. i protiv posljednjeplasirane ekipe HNL-a Rudeša početkom studenoga prošle jeseni. U ostalih sedam dvoboja čak pet puta su poraženi, uz dva remija na gostovanjima u Koprivnici i Kranjčevićevoj.

Neuvjerljiva opcija

Marko Livaja u Hajduk se vratio u veljači 2021. godine, od tada je odigrao 123 utakmice, pri čemu je samo pet puta krenuo s klupe. Prve sezone je s klupe ušao 45 minuta protiv Zagreba u Kupu (3:0), druge je sezone s klupe ulazio u Kupu protiv Primorca u Biogradu (2:1), te kontra Dinama (1:3) u zadnjem kolu prvenstva. Prošle sezone je s klupe ušao samo protiv Belupa (1:0) u pretposljednjem kolu prvenstva, da bi ove sezone s klupe ušao u znakovitoj utakmici kontra Osijeka na Poljudu. U porazu 0:2,m koji je označio i zadnji nastup Leke u ulozi trenera Bijelih, Livaja je odigrao 33 minute.

image

68+43 golovi i aisstencije Marka Livaje u dresu Hajduka

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Kako će Hajduk u nedjelju nadomjestiti Livaju pitanje je u čijem odgovoru se možemo poslužiti onim što su radili Karoglan i njegov prethodnik prošle jeseni. Naime, u susretima s Osijekom i Rudešom, gdje Livaja nije bio u početnoj postavi, oba su trenera povjerenje poklonili Trajkovskom. Ali, u međuvremenu se vratio Nikola Kalinić, što u konačnici i ne bi trebalo izazvati veliku promjenu. Međutim, koga god da Karoglan stavi u igru suočit će se s problemom nedostatka utakmica. Trajkovski je tri mjeseca bez natjecateljskog dvoboja, a iako je odradio pripreme, Makedonac nije zaigrao još od dvoboja s Osijekom na Pampasu (1:0) prošle jeseni. S druge strane, Kalinić je imao stanku od šest mjeseci, napravio je potom pripreme, ali očekivanja od 36-godišnjeg centarfora su još uvijek na razini 20 -30 minuta. Zato se Trajkovski nameće kao prva opcija, ali ipak neuvjerljiva s obzirom na dugu stanku i oporavak od ozljede.

Treća opcija je mladi Filip Čuić, klasični centarfor, mladić koji je sigurno najspremniji, ali i s najmanje iskustva za veliku utakmicu. U svakom slučaju, nema laganog izbora kad Livaja nije u kadru. Na papiru Karoglan ima klasnih igrača, ali veliko je pitanje koliko su spremni za intenzitet tvrde prvenstvene utakmice kakva se očekuje u Osijeku, gdje Hajduk traži prvu prvenstvenu pobjedu na gostovanju bez Livaje. U dosadašnjih pet pokušaja triput su Bijeli poraženi uz dva spomenuta remija.

Hajduk bez Marka Livaje

SEZONA 2020./21.

Dinamo - Hajduk 2:0 (liga)

SEZONA 2021./22.

Tobol - Hajduk 4:1 (Europa)

Šibenik - Hajduk 2:0 (liga)

Slaven Belupo - Hajduk 0:0 (liga)

SEZONA 2022./23.

Lokomotiva - Hajduk 2:2 (liga)

Rijeka - Hajduk 2:0 (liga)

Tehničar – Hajduk 1:5 (kup)

SEZONA 2023./24.

Dinamo - Hajduk 1:0 (Superkup)

Hajduk - Rudeš 1:0 (liga)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 00:46