GLOBAL MEDIA GROUP/DDP USA/PROFIMEDIA
PREMA TRANSFERMARKTU

Hajduk doveo drugog najvrjednijeg stranca ikad u HNL-u. Tko je najskuplji? Ma ni da pogađate sto puta...

Čovjek koji je po dolasku u Dinamo imao pakleni ‘price tag‘ danas igra u Turskoj
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. veljača 2022. 11:14

Portugalac Ferro jedan je od najskupljih stranaca koji su u proteklih deset godina ušli u HNL. Dapače, dijeli drugo mjesto na popisu najvrjednijih stranaca po Transfermarktu zajedno s francuskim stoperom Kevinom Theophile-Catherineom, koji je u ljeto 2018. napustio St. Etiennea stigavši u Maksimir kao slobodan igrač.

Ali, da pogađate sto puta ne biste se sigurno sjetili igrača koji je po TM-u bio najskuplji kada je dolazio u Hrvatsku ligu. Wilson Eduardo, napadač Sportinga, došao je u ljeto 2014. godine na posudbu u Dinamo. Imao je paklenu cijenu od 4,5 milijuna eura, ali u Maksimiru se zadržao tek jednu polusezonu produživši potom na novu posudbu, ovog puta u nizozemski Den Haag. U jesenskoj polusezoni 2014. godine upisao je Wilson deset nastupa uz jedan pogodak u HNL-u. Malo je reći da nije opravdao status ni cijenu, ali inače u karijeri nije napravio ništa značajno, a danas je napadač turske Alanyje.

image

Ferro i Lukša Jakobušić

ROBERT MATIĆ/HNK HAJDUK

Strašni Soudani

Te sezone u sjeni rekordnog Wilsona ostali su vratar Eduardo (3,5 milijuna eura), koji je kasnije produžio za Chelsea, te Čileanac Angelo Henriquez (2,8 milijuna), kojeg ipak pamte navijači Dinama. Kao što pamte i Juniora Fernandesa, koji je bio rekorder sezone 2013./14. s cijenom od 2,5 milijuna eura. Uz njega u tom prvenstvu na vrhu popisa najcjenjenijih stranaca u ulaznim transferima našli su se Brazilac Cleyton, kojeg će se rijetki sjetiti, te potpuni kontrast, jedan od najdojmljivijih napadača Dinama u posljednjih 10-ak godina, Hilal Soudani. Vrijedio je tek 1 milijun eura i bio je tek peti stranac po vrijednosti te sezone jer ispred njega su osim Fernandesa i Cleytona bili Ivo Pinto i Jeremy Taravel. Ali, pokazao je Soudani na terenu da nisu brojke uvijek pravo ogledalo vrijednosti.

Bohar prekinuo niz

U posljednjih deset godina najčešće su igrači Dinama uzimali primat kao rekorderi sezona, prije Ferra tek je Damjan Bohar prošle sezone prekinuo niz Modrih. Ali, premda su dovodili najskuplje, nisu uvijek pogodili s transferima ili posudbama, dapače, imali su čitavu lepezu promašaja. Wilsona Eduarda smo već opisali, ali “prvak” je ipak Marcus Guilherme, koji je iz brazilskog Atletica Paranaensea stigao na posudbu u Dinamo u proljeće 2017. godine. Odigrao je 11 utakmica, zabilježio jednu asistenciju i vratio se kući. Tada 21-godišnji napadač po TM-u je vrijedio tri milijuna eura, predstavljao je veliku perspektivu, ali na potencijalu je sve i ostalo.

Stražnja vrata

Njemu uz bok ide Lee Addy, stoper iz Gane, koji je za 220.000 eura stigao iz kineskog Daliana u ljeto 2012. Imao je 22 godine, slovio je kao stoper za budućnost, ali ne Dinama. Što reći za Moubandjea, Kamerunca sa švicarskom putovnicom, te Jana Lecjaksa, Čeha koji je stigao iz Young Boysa? Skromna ostvarenja obojica su imala u modrom dresu, u tišini su Maksimir napustili na “stražnja vrata”.

Ferro je prvi igrač Hajduka koji je najskuplji stranac u ulaznim transferima HNL-a zadnjih 10 godina. Osim Ferra, imali su Bijeli u zadnjem desetljeću svoje jake adute u Eduoku, koji je vrijedio 1,2 milijuna eura kada je došao u ljeto 2019. godine, kao i japanski stoper Inoha u ljeto 2011. godine. Marka Futacsa je TM držao na cijeni od 1 milijun eura, isto kao i Svatoka, ukrajinskog stopera koji je iz Zoryje došao u Hajduk u zimu 2019., te rumunjskog beka Steliana Filipa, koji se među Bijelima skrasio 2018. godine. Ali, prvo mjesto među Hajdukovim strancima u zadnjih deset godina drži čovjek iz sjene. Georgi Terziev, središnji branič Ludogoreca, došao je na poljudsku posudbu u proljeće 2017. s tadašnjom cijenom od 1,5 milijuna eura. Ali, kao i raznih Moubandjea, Wilsona i ostalih u Maksimiru, tako će se rijetko koji navijač Hajduka sjetiti Terzieva.

S druge strane, Ohandza i Kouassi praktički nisu imali cijene u dolasku, a obojica su Hajduku priskrbili milijunske transfere što nisu uradile ni neke od najvećih zvijezda posljednjih sezona. Nije vrijednost igrača jamac uspjeha, ali Ferro iza sebe ima iskustvo velikog kluba. Uz Sporting, najvećeg koji se pojavio na popisu. Pritom je Ferro najcjenjeniji igrač koji je u HNL došao u zimskom mercatu u posljednjih deset sezona. Portugalac ima reference, ali sve s papira mora opravdati na travnjaku.

NAJSKUPLJI ZADNJIH DESET GODINA

SEZONA 2011./12.

Josip Šimunić

(2,5 milijuna €, slobodan igrač - Dinamo)

SEZONA 2012./13.

Lee Addy - Gana

(1,0 milijun €, Dalian Aerbin - Dinamo, posudba)

SEZONA 2013./14.

Junior Fernandes - Čile

(2,5 milijuna €, Bayer - Dinamo, posudba)

SEZONA 2014./15.

Wilson Eduardo - Angola

(4,5 miilijuna €, Sporting - Dinamo, posudba)

SEZONA 2015./16.

Petar Stojanović - Slovenija

(2,0 milijuna €, Maribor - Dinamo)

SEZONA 2016./17.

Marcos Guillerme - Brazil

(3,0 milijuna, Atletico PR - Dinamo)

SEZONA 2017./18.

Jan Lecjaks - Češka

(1,5 milijuna €, Young Boys - Dinamo)

SEZONA 2018./19.

Kevin Teophile-Catherine - Francuska

(4,0 milijuna €, slobodan igrač - Dinamo)

SEZONA 2019./20.

Francois Moubandje - Švicarska

(2,5 milijuna €, slobodan igrač - Dinamo)

SEZONA 2020./21.

Damjan Bohar - Slovenija

(2,0 milijuna €, Zaglebie - Osijek)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 18:58