ANTE CIZMIC Cropix
POBJEDA JE IMPERATIV

Hajduk i Villarreal su ‘dva svijeta različita‘: Bijelima sada samo slavlje u nedjelju donosi potreban mir

Do nedjelje navečer Dambrauskasov najveći protivnik je Čabraja, a onda tek može misliti na Emerya
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. kolovoz 2022. 20:14

Gdje je Hajduk nakon Valencije? Dan uoči Lokomotive i pet dana prije uzvrata sa Villarrealom Bijeli su jasno postavili prioritete.

- Prvo nas čeka utakmica sa Lokomotivom koja će odrediti naše raspoloženje i razinu samopouzdanja pred utakmicu sa Villarrealom – jasno je poručio Dambrauskas nakon poraza u Valenciji.

Ne, nije time trener poslao nikakv alibi navijačima, niti je momčad želio usmjeriti isključivo prema prvenstvu, ali realno je kazati da je nedjeljna pobjeda iznimno važna. Jer, ukoliko Bijeli nastave sa gubitničkim nizom nema argumenata za optimizam pred veliku utakmicu u četvrtak.

Za početak teme "gdje je Hajduk nakon prvog susreta sa Vaillarrealom" pozabavit ćemo se analizom dvoboja. Zaslužuje utakmica na Ciutat de Valencia nekoliko riječi, dapače rečenica, jer nakon pet godina ponovno je Hajduk došao u priliku igrati s velikom momčadi iz europskog vrha. Nije Villarreal po tradiciji ni blizu, na primjer, Juventusu i Bayernu, još manje Manchester Unitedu, ali tri europska giganta našla su se na popisu onih koje je Žuta podmornica torpedirala u recentno doba. Konkretno, u zadnjih 15 mjeseci. Ali, svejedno, navijači Hajduka su ipak razočarani, prije svega igrom Bijelih. Konačni rezultat je puno bolji od dojma, posebno onog što je prikazano u prvom dijelu.

- Gledaš uživo trening Villarreala – poruke su koje je potpisnik teksta dobivao od žestokih navijača Bijelih tijekom prvog poluvremena.

Dominacija koju je momčad Unai Emerya pokazala u prvom dijelu uznemirit će svakog nogometnog zaljubljenika, a kamo li ne gorljive pristaše Hajduka.

- Jednostavno su prejaki za nas – bio je jedan od komentara u nizu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Utakmica u Valenciji bila je uistinu precizna demonstracija kvalitete Lige petice. Konkretno u ovom slučaju, Primere ili La Lige, kako god je nazivali. Villarreal je neusporedivo kvalitetnija momčad, ne treba bježati od takve jasne konstatacije. U svakom dvoboju igrači u žutim dresovima bili su odlučniji, brži i čvršći. Pogodak kojim su Bijeli otvorili utakmicu bio je tek signal za momčad Unai Emerya da prebaci u "višu brzinu". Individualna klasa terceta napadača Villarreala predstavljala je nerješivu zagonetku za obranu Bijelih, a ostatak momčad ponovno nije imao sposobnost visokim presingom suparnika pomaknuti daleko od Kalinićevih vrata. Na kraju je rezultat jako dobar, dapače, dovoljno pozitivan da bi Dambrauskas mogao izjaviti.

- Optimist sam za uzvrat, jer znam kakve igrače i kakva nas atmosfera čeka u četvrtak na Poljudu – rekao je trener Bijelih uoči uzvrata sa Villarrealom.

Ali, svjestan je Litavac da samo pobjeda protiv Lokomotive donosi mir za četvrtak. Objektivno je kazati da Hajduk nema imperativ prolaska Villarreala. Ima mogućnost, koja istini za volju i nije velika. Ali, postoji, i to se mora reći. Međutim, ako Bijeli nakon poraza u Maksimiru prospu bodove i protiv Lokomotive, kako će na nizu od četiri utakmice bez pobjede graditi optimizam za Villarreal. Zato je jedini realni imperativ pobijediti Lokomotivu i onda se mirno fokusirati na Villarreal.

Kako će Dambrauskas do pobjede protiv Lokosa nije pitanje s kojim bi se trebali baviti u opširnoj analizi. Kvaliteta kadra kojeg posjeduje trener Hajduka trebala bi biti jamac za tri boda u susretu sa ekipom s Kajzerice. Ali, susret sa Zagrepčanima više je utakmica prihološke prirode. Momčad treba mentalno osvježiti, iz glave izbaciti Villarreal i umjesta na Gerarda Morena i Danija Pareja fokusirati se na Sandra Kulenovića i Enisa Cokaja.

Zvuči jednostavno, ali u praksi je daleko od jednostavnog. Hajduk je sletio u Split u petak ujutro nešto prije 4 sata. Danas su Bijeli odradili lagani trening, cijeli grad još uvijek priča o Villarrealu i rijetki obraćaju pozornost na Lokomotivu. Jasno, Dambrauskas nije u toj priči, Litavac grčevito traži pobjedu nakon tri poraza u seriji i nema pravo trenutno misliti na Španjolce. Do nedjelje navečer njegov najveći protivnik je Silvio Čabraja, a onda tek može misliti na Unai Emerya.

Cijelu smo priču, gotovo filozofsku temu posložili oko toga što je Hajduku važnije, a s druge strane Villarreal se jednostavno okrenuo Atletico Madridu i nitko više u Španjolskoj ne priča o utakmici s Hajdukom. Tu je razlika klase. Za Hajduk je susret sa Villarrealom poput "finala Lige prvaka", a Žuta podmornica u nedjelju istrčava na Wanda Metrpolitanu. Emery od četvrtka navečer više ni sekunde ne misli na Dambrauskasa i njegove igrače, jedina briga su mu Diego Simeone i njegovi ratnici.

Villarreal između dva susreta s Hajdukom ima "domaću Ligu prvaka", a Emery je pokazao kako se odnosi prema kvalifikacijama Konferencijske lige.

Dobio je kvalitetan podražaj od igrača s klupe i to je ono što je, pored pobjede, očekivao u prvom susretu. Ali, ni Villarreal nije preko noći došao do situacije da mu Europa bude poligon za osvježavanje karijere Chukwuezea ili promociju 35-ogodišnjeg pojačanja Moralesa. Stoga je objektivno reći, Hajduk i Villarreal dva su svijeta različita. Međutim, i ta dva svijeta kada se susretnu na zelenom travnjaku dijele istu šansu pobjede. Ali, o Villarrealu ćemo ispisati traktate sljedeći tjedan, a predznak svake priče imat će u osnovi igru i rezultat kontra Lokosa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:59