JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
ADUT ZA SVE UTAKMICE

Hajduk ima talenta kakav se rijetko rađa, on mora biti u svim planovima! A Dambrauskas je danas bio pametniji

Priča dana ipak nije bio Biuk nego Dario Melnjak, koji je dočekao možda i najbolju utakmicu karijere
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. ožujak 2022. 20:53

Znamo da Gorica nije Rijeka, ali nije ovo bio ni Hajduk iz derbija s Riječanima. Stipe Biuk i Jan Mlakar donijeli su mu i širinu i dubinu tako da su napadi Splićana bili mnogo brži i okomitiji od onih koje smo gledali protiv Rijeke. Mislio je Kruno Rendulić kopirati Gorana Tomića s petoricom igrača u obrani, ali Gorica nije imala rješenja za popunjene i agresivne bokove Hajduka. Na kojima je posebno blistao Stipe Biuk.

Stipe Biuk doista je talent kakav se rijetko rađa. Lakoća kojom osvaja teren i kontrolira loptu sjajna je za igrača koji je tek napunio 19 godina. Međutim, ono što oduševljava i više od toga je način na koji Biuk reagira pod pritiskom suparnika. Koliko god bi ga gostujući igrači pritisli, Biuk bi uvijek imao ideju i rješenje koje bi potom mirno proveo. Asistencija nakon krasnog prodora u kojem je iskazao impresivnu eksplozivnost i brzinu bila je samo šlag na Biukovu izvedbu.

Ne znamo kakvi su Dambrauskasovi planovi za sljedeće utakmice, ali Biuk bi morao biti u njima. Ne zato što je igrač koji Hajduku na ljeto može donijeti 10 milijuna eura, nego zato što je igrač koji radi razliku i koji svojim načinom igre čini suigrače boljima.

image

Dario Melnjak

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Priča splitske večeri ipak nije bio Biuk nego Dario Melnjak, koji je u svojoj 30-toj godini dočekao možda i najbolju utakmicu karijere. Nije mu prvi put da je zabio dva gola na utakmici - napravio je to u kao igrač Domžala prvenstvu Slovenije i Rizespora u prvenstvu Turske - ali dva važnija nikada nije zabio. Melnjak je bio drastično bolji nego što je to bio slučaj u prethodnim utakmicama, a posebno derbiju s Rijekom, protiv koje praktički nije postojao na terenu. A protiv Gorice je osim dva pogotka još u nekoliko situacija bio u punom trku u kaznenom prostoru, ali nije uspijevao dati završnu loptu. I Melnjaku je daleko lakše igrati kada suparnici moraju paziti Biuka, pa moraju ostaviti puno više prostora.

U današnjem nogometu ne možeš igrati “stajačicu”, podvukli smo to nakon utakmice s Rijekom, a to se protiv Gorice samo potvrdilo. Dambrauskasu pohvale jer je to prihvatio te s brzom reakcijom osigurao Splićanima plasman u finale Kupa. “Stajačica” ne pripada ni dalmatinskom temperamentu, ni Hajdukovoj tradiciji, a najmanje navijačima koji stoje uz njega. Hoće li to značiti da je razbijen tandem Livaja - Kalinić pokazat će vrijeme. No, da bi oni funkcionirali jasno je da će se igra oko njih morati bitno drugačije složiti, a to nije proces koji se može napraviti u pet treninga.

Pobjeda protiv Gorice pomogla je da težak poraz s Rijekom potone u zaborav, te da Hajduk u punoj brzini krene u Pulu, kako bi se i u prvenstvu vratio pobjedama. Slavlje u Puli donijelo bi puno više od tri boda. Ne samo injekciju samopouzdanja u utrci za naslov, nego i krcate tribine za derbi s Modrima koji je na rasporedu već tjedan dana kasnije...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 18:02