TOM DUBRAVEC Cropix
STRMOGLAVI PAD

Hajduk je od utrke za naslov došao do borbe za treće mjesto, a tu problemima nije kraj

Do kraja sezone Bijeli na programu više nemaju susreta s momčadima iz top 4
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. travanj 2024. 18:35

Tko je pred dva tjedna mogao zamisliti da će se sredinom travnja postavljati pitanje može li Hajduk zadržati treće mjesto? Odnosno, je li treća pozicija u opasnosti pred Osijekom i Lokomotivom?

Ali, logičnim se nakon četiri prvenstvena poraza postavlja i takvo pitanje. Jer, uz seriju poraza u HNL-u, pridodalo se ispadanje u Hrvatskom nogometnom kupu, niz ozlijeđenih igrača i ukupna atmosfera koja pruža specifičnu težinu aktualnog trenutka u kojem se čeka da Bijeli prekinu seriju poraza započetu još sredinom ožujka.

Lošiji omjer

Do kraja sezone Hajduk ima najlakši raspored, na programu više nema susreta s momčadima iz top 4, počevši od Koprivnice slijedi serija utakmica u kojima su hajdukovci ove sezone uzimali najviše bodova, redovno bilježili pobjedničke serije. Belupo na gostovanju, zatim Rudeš i Varaždin na Poljudu, potom Istra u Puli, pa Gorica na Poljudu i za kraj Lokomotiva u Kranjčevićevoj.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Splićani su upravo od Koprivnice krenuli u pobjedničku seriju pod vodstvom Mislava Karoglana, nanizali šest pobjeda s kojima su izbili na prvo mjesto. Uostalom, Belupo i Rudeš su pobijedili sva tri puta ove sezone, od Varaždina su izgubili dva boda u tri dvoboja, po jednom su poraženi od Gorice i Istre, dok su s Lokomotivom ostali “kratki” za pet bodova. Ali, do zadnje utakmice sve će ionako biti jasno. Pred Koprivnicu se nećemo baviti ni izazivačima Osijekom i Lokomotivom, već samo naglasiti kako je Hajduku za teoretsku potvrdu trećeg mjesta potrebno devet bodova. S Osijekom imaju lošiji omjer, stoga je matematički potrebno osvojiti 64 boda, odnosno, devet u preostalih šest prvenstvenih susreta. Zato, unatoč rekordnom nizu poraza, treće mjesto ne bi trebalo biti upitno.

RASPORED DO KRAJA

31. kolo:

Slaven Belupo - Hajduk (20. travnja)

32. kolo:

Hajduk - Rudeš (27. travnja)

33. kolo:

Hajduk - Varaždin (5. svibnja)

34. kolo:

Istra 1961 - Hajduk (12. svibnja)

35. kolo:

Hajduk - Gorica (18.svibnja)

36. kolo:

Lokomotiva - Hajduk (25. svibnja)

Inače, Nikola Kalinić zaradio je treći žuti karton u dvoboju s Osijekom, pa će zbog toga preskočiti utakmicu s Belupom u Koprivnici. Trener Jure Ivanković tako za Koprivnicu ne može računati na Lučića, Moufija, Lovru Kalinića, Nikolu Kalinića, Žapera i Melnjaka, a vrlo je upitan i Livaja, koji će obaviti novi liječnički pregled nakon kojeg će se znati može li se vratiti u kadar. Utakmicu s Osijekom zbog lakših ozljeda su s tribina odgledali Ferro, Mikanović i Benrahou, ali barem dvojica bi mogla biti u konkurenciji za dvoboj u Koprivnici. U svakom slučaju, ponovno će biti puno izostanaka za sljedeći prvenstveni susret.

Opet brani Buljan

Nadalje, protiv Slavena Belupa na vratima će opet biti Borna Buljan jer za Ivana Lučića je sezona završena.

- Koprivnica? Nadam se tri boda - kratko će mladi Hajdukov vratar, koji je na debiju primio dva gola od Osječana, ali je ostavio sasvim solidan dojam.

Lučić ovog tjedna odlazi na operativni zahvat koljena koji nije teže prirode, ali rehabilitacija bi trebala potrajati do kraja prvenstva. Lovre Kalinić bi se mogao vratiti najranije za Rudeš, ako ne i za Varaždin tjedan dana kasnije, u utakmici koja je na rasporedu početkom svibnja.

Čak šest poraza na poljudskom stadionu

Hajduk je treći najbolji domaćin HNL-a, ali čak s 11 bodova manje od Rijeke. Bijeli su osvojili 27 bodova uz šest poraza. Više poraza na domaćem travnjaku u ligi imaju samo Slaven Belupo (8) i Rudeš (11). U zadnje dvije sezone ukupno su imali pet poraza na Poljudu, a ove sezone više nego u dvije protekle zajedno. Evo ovosezonskih poraza:

7. kolo: Hajduk - Istra 1961 0:1

12. kolo: Hajduk - Osijek 0:2

20. kolo: Hajduk - Rijeka 1:2

27.kolo: Hajduk - Lokomotiva 1:2

28. kolo: Hajduk - Dinamo 0:1

30. kolo: Hajduk - Osijek 1:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 18:36