Stipe Biuk i Marko Livaja

 JOSKO PONOS Cropix
POD IMPERATIVOM POBJEDE

‘Hajduk je pod velikim pritiskom i mi bismo to trebali znati iskoristiti. Nisu klub samo Livaja i Biuk...‘

Zanimljivost ovog ogleda je i to što se dva rivala sastaju tek prvi put u aktualnom prvenstvu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. listopad 2022. 15:23

Može li 13. kolo ipak biti sretno za Goricu, koja nikada u prošle četiri sezone nije u lošijoj bodovnoj situaciji dočekivala Hajduk? Klub iz Turopolja je posljednji, dok su Splićani drugi, dijeli ih čak 17 bodova razlike, a zanimljivost ovog ogleda je i to što se dva rivala sastaju tek prvi put u aktualnom prvenstvu. Ogled 4. kola trebao se u kolovozu igrati u Splitu, ali odgođen je zbog europskih obaveza Hajduka za srijedu, 26. listopada.

U to vrijeme na klupama su bili i drugi treneri, Velikogoričane je predvodio Samir Toplak, a Splićane Valdas Dambrauskas, no obojica su u međuvremenu dobili otkaz. Mnogi će se složiti nezasluženo, čak i posve nelogično, ali to je već neka druga priča, koja će se u oba kluba dodatno analizirati u nekoj kasnijoj fazi sezone.

Sada su na klupama Igor Angelovski i Mislav Karoglan, oba pod golemim imperativom pobjede jer Gorica traži što hitniji bijeg s dna, a Hajduk ne smije ni pomisliti na novi kiks uoči sljedećeg kola i velikog derbija s Dinamom na Poljudu.

Ako se izuzme prošli poraz s Rijekom, Velikogoričanima je sreća u nizu ranijih utakmica posve okrenula leđa, igrama su uz bolju realizaciju i manje sudačkih pogrešaka na njihovu štetu, mogli osvojiti barem pet-šest bodova više, ali tko se sjeća dojma kad se živi samo od bodova. Stoga Angelovski može Hajduku ponuditi respekt za njegovu tradiciju i veličinu (koliko samo njegovih sunarodnjaka Makedonaca navija za splitskog velikana), čak i "pilu naopako" s ulogom favorita, ali u stvarnosti domaćini razmišljaju jedino o osvajanju tri boda.

Uostalom, kako su im se samo Dinamo i Osijek nedavno provukli u Turopolju, pa možda je red da ceh plati baš Hajduk. Ne bi bilo prvi put da se "bili brod" nasuče u vjetrovitoj turopoljskoj ravnici, iako Makedonac mora znati i da su dva njegova prethodnika morala spakirati kofere nakon poraza na Poljudu, Sergej Jakirović u veljači 2020. i Krunoslav Rendulić u ožujku ove 2022.

- Poraz od Rijeke u prošlom kolu bila je naša najslabija utakmica u sezoni, toga moramo biti svjesni, kao i samokritični. Ipak, unatoč slaboj igri i što nismo bili na nivou, stvorili smo tri situacije za gol, Ndockyt u prvom i u drugom poluvremenu Cruz i Suk, koji su mogli zabiti. Rijeka nam pak nije stvorila desetak prilika, niti nas je izdominirala, zabili su iz prve šanse i psihološka prednost otišla je na njihovu stranu - prisjetio se Angelovski najsvježije bolne rane, a kroz tjedan sa svim igračima je obavio individualne razgovore kako bi ih vratio na pravi put.

- Dolazi nam Hajduk, dobro smo ga izanalizirali i ući ćemo u utakmicu potpuno spremni, uvjereni da ćemo se vratiti na razinu igre koju smo imali prije utakmice s Rijekom - nada se strateg Gorice, kojem će zbog kartona izostati kapetan Aleksandar Jovičić, a ozlijeđen je i branič Raspopović.

image

Igor Angelovski

RONALD GORSIC Cropix

- Ne sumnjam da će igrači biti na najvišoj razini motivacije, ali želim i da budemo na razini naše kvalitete. Od prvog do zadnjeg dana ovdje neću tražiti alibi, probat ću maksimalno posložiti ono što imam na raspolaganju.

Što Gorica može ponuditi bolje u odnosu na prije i hoće li biti promjena u početnoj jedanaestorici?

- Protiv Hajduka želimo imati veći posjed lopte, biti sigurniji u pasu, bez neiznuđenih grešaka i davanja lopte suparniku u noge. Želim i da budemo stabilniji u organizaciji igre, agresivniji još više, te konačno dobri u realizaciji. Ne možemo očekivati da ćemo imati 10 šansi, što bi bilo dobro, ali moramo zabiti iz prve, kako se kaže. Osim prisilne promjene zbog izostanka Jovičića, bit će još promjena u odnosu na Rijeku - najavljuje Angelovski.

Koliko ste pratili Hajduk, odnedavno imaju novog trenera, a Livaja i Biuk strše kao dva najopasnija aduta gostiju?

- Naravno da smo pratili sve njihove utakmice, a oni su pod velikim pritiskom jer 18 godina nisu osvojili naslov prvaka. Dinamo im bježi osam bodova, tako da moraju igrati na pobjedu u svakoj utakmici, a mi bismo to trebali znati iskoristiti. Sve su to kvalitetni igrači, nije Hajduk samo Livaja i Biuk. Emir Sahiti je debitirao sa 16 godina kod mene u Makedoniji, zabio je dobar gol Varaždinu, Atanasov je također iz Makedonije, pa i njega dobro poznajem, ali i ostali su kvalitetni - smatra Angelovski.

Šoš: Spremni smo posve dovoljno, ključno je samopouzdanje

U njegovom laptopu kriju se sve tajne vezane za fizičke kapacitete i aktualno stanje igrača Gorice po pitanju spremnosti. On je naravno kondicijski trener Krešimir Šoš, vrlo važna figura u stručnom stožeru Velikogoričana još iz vremena dok je trener bio Valdas Dambrauskas. Kako Šoš gleda na aktualne posrtaje i je li fizička (ne)spremnost jedan od uzroka rezultatskog pada, te loših igara, naročito u drugim poluvremenima pojedinih dvoboja?


- Mi smo bili posve dovoljno spremni za svaku utakmicu, pa ćemo biti i za ovu s Hajdukom i u tome ne vidim problem. Sigurno nas Splićani neće nadtrčati, a posjed lopte je i dosad uglavnom bio na našoj strani - pojašnjava Šoš.

Niz je igrača, koji su se kasnije priključili pripremama, neki i zadnjih dana prijelaznog roka. U kakvom su sada stanju?


- To uvelike ovisi kakvi su bili kada su dolazili. Prokop je primjerice bio u vrlo dobrom stanju, dok je Wague nakon duge pauze zbog ozljede bio u jako lošem. Bilo je dakle različitih primjera, ali mi smo za sve imali posebne programe rada kako bi što prije došli na željenu razinu. Zato i tvrdim da smo sada vrlo blizu potpune spremnosti svih, što će se vjerujem pokazati u sljedećim utakmicama. Ono na čemu svi zajedno moramo raditi je mentalna spremnost, odnosno samopouzdanje koje je ključno da se izvučemo iz ove situacije i počnemo osvajati bodove - smatra kondicijski trener Gorice Krešimir Šoš.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:52