Yassine Benrahou

 TIKTOK SCREENSHOT
ANKETA: POJAČANJE ILI NE?

Hajduk natrljao nos svima koji su se smijali ‘novom promašaju‘, navijači luduju: ‘Tko će se sad ispričati Niki?‘

Može li ‘drugoligaški otpadak‘ postati ‘najveće Nikoličiusovo pojačanje nakon nedodirljivog Livaje‘?
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. travanj 2023. 12:13

Razgovarali smo početkom veljače s Redom Hammacheom, aktualnim sportskim direktorom francuskog trećeligaša Red Star koji nam je bio posebno zanimljiv povukao isti potez kao Hajdukov Mindaugas Nikoličius. Hammache je, naime, još 2020. godine doveo Yassinea Benrahoua iz Bordeauxa u Nimes, gdje je tada radio kao sportski direktor.

- Ne poznajem Nikoličiusa, ali ovakav potez apsolutno možemo smatrati dobrim. Potpuno sam uvjeren da će Yassine i sportski i financijski biti dodatna vrijednost za Hajduk - bila je čvrsta Hammacheova poruka.

Zvučao je uvjerljivo, ali na travnjaku te riječi nisu dobile potvrdu, 24-godišnji ofenzivni vezni samo je nastavio s izdanjima iz Bordeauxa. Blijedo je to izgledalo jesenas u Ligue 2, blijedo je bilo i na startu HNL avanture. Debitirao je u potopu kod Istre 1961 u Puli (0:3), gdje, doduše, u 15 odigranih minuta i nije mogao nešto više pokazati. Uslijedio je domaći poraz 1:2 od Rijeke (26 minuta) i prekid crne serije u Varaždinu (pobjeda 4:1 uz 16 odrađenih minuta). Nije se Francuzu marokanskog porijekla status promijenio ni protiv Gorice, kad je odigrao 18 minuta, no asistencijom Nikoli Kaliniću za pobjedu naznačio je možda ipak nije "mačak u vreći" kako je ozbiljno izgledalo, pogotovo što je stigao iz jednog od najlošijih francuskih drugoligaša.

Možda i ključna utakmica za Benrahoua u Hajduku bilo je schalkeovskih 0:4 u Maksimiru. Tamo je ušao u 70. minuti, ali ono što je bitno da je Ivan Leko na tom dvoboju u poluvremenu promijenio sustav igre s trojicom u obrani i povećao ga za jednog igrača u posljednjoj liniji. Bio je to potez koji je pogodovao i Benrahouu, koji je u novih 4-2-3-1 na ofenzivnom veznom mogao dobiti ipak više slobode, što je preporodilo igrača kojem je defenziva puno slabija strana.

image
VOJKO BASIC Cropix

Nije ga Leko koristio u pobjedi protiv Osijeka u Kupu, a onda mu je dao drugih 45 minuta protiv Lokomotive. Istaknuo se Benrahou lijepim pogotkom, ali nakon razočaravajućih 3:4 nije mogao očekivati pohvale. No Leku je očito zadovoljio jer je nakon te Lokomotive Benrahou postao standardni član udarnih 11 Hajduka, koji je s njim na desetki nanizao tri uzastopne pobjede. U Osijeku je asistirao, protiv Slavena Belupa i Šibenika imao istaknute role. Opasan šuter, lucidni razigravač, a HNL mu očito odgovara jer dobiva i neočekivano velik broj duela.

- Ako navijači Hajduka vole profinjene tehničare, igrače koji se jako trude, koji kreiraju brojne šanse za golove, za suigrače i sebe, onda će sigurno zavoljeti Yassinea. Pobjeđivat će zahvaljujući njemu!

I to nam je prije dva mjeseca kazao Hammache, dobro predvidjevši što će se zbivati.

"Nije toliko loš...", objavio je kratko Hajduk uz Benrahouovu sliku na Facebooku i izazvao brojne navijačke komentare.

"Top igrač uz Livaju pravo pojačanje napokon", pa "Najplemenitija strana desetka koju smo imali nakon Cernata! Kako se fino on i Livaja razumiju, nadopunjavaju u igri, top!", onda i pohvala sportskom direktoru "Svaka čast Niko. Vrhunsko mlado pojačanje".

Zadovoljni su uglavnom fanovi Bijelih onim što Benrahou prikazuje, no pred njim je još dosta posla kako bi te priče postale svakodnevica, a ne izljevi radosti nakon treće uzastopne pobjede.

Šibenik mu je bio tek prvi dvoboj u kojem je odradio 90 minuta, ukupno ih u Hajdukovom dresu u devet nastupa ima tek 396. U petak je na Poljudu Istra i ne bude li pravi, ne sumnjajte da će se predznak komentara odmah iz pozitivnih okrenuti u negativne.

No, Benrahou definitivno nešto ima...

- Stvarno jako dobro osjeća igru i nemoguće je da vam takav igrač nije drag. Kod Yassinea nije pitanje pozicije, nego slobode na travnjaku. Naravno, ako ima tu slobodu, tada je mjesto desetke za njega savršeno. Stigao je iz druge lige? Navijačima Hajduka mogu samo reći da ne budu opterećeni nekakvim pseudo statusima ili novcem. U nogometu imamo toliko lijepih priča i iznenađenja, a još su ljepše kad ti igrači ne koštaju mnogo ili su potpuno besplatni...

Za kraj opet jedna Hammacheova poruka.

Može li stvarno taj "drugoligaški otpadak" postati "najveće Nikoličiusovo pojačanje nakon nedodirljivog Marka Livaje"?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. srpanj 2024 17:34