Nikola Kalinić

 Cropix
DELIKATNA SITUACIJA

Hajduk opet gura probleme pod tepih. Svi čekaju idući Kalinićev potez, a ovo je pitanje svih pitanja

Svi su okrenuti prema budućnosti koja se pokušava prikazati na ružičasti način
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 05. lipanj 2024. 09:09

Navijači Hajduka, golema armija u Splitu, Hrvatskoj i na pet kontinenata, dugi su niz godina navikli patiti, ali od 2005. i posljednjeg šampionskog slavlja nikada nisu ostali toliko razočarani kao ove sezone. Sada se, kao, prave analize kako se dogodio taj bolni preokret od prvog dijela sezone za peticu do proljetnog sunovrata.

Teško se opredijeliti za jednu konkretnu pogrešnu točku; daleko je lakše raspodijeliti odgovornost na više faktora, može i desetak njih, da bi prozvani lakše podnijeli prigovore, možda čak i optužnice. Među ostalim razlozima, to su pad Lukše Jakobušića, serija njegovih trenera, pa razni faktori kao što su pretjerane ozljede prvotimaca, dok posebno figuriraju prigovori na račun suđenja, odnosno VAR odluka. Toga je bilo, ali je valjda i najokorjelijim navijačima jasno da se dolaskom VAR tehnike suđenje umnogome poboljšalo, i općenito, ali posebno u odnosu na najjače prvoligaše: Dinamo, Hajduk i Rijeku.

Uobičajeno pravilo

Uobičajeno je pravilo na Poljudu, doslovno otkako su se "bijeli" preselili sa Starog placa, da se za smijenjenim rukovodiocima ne diže velika prašina. Dapače, u pravilu se pojedine nepravilnosti, moguće i eventualno krupniji problemi, guraju pod tepih. I sada je tako, svi su okrenuti prema budućnosti, koju se pokušava prikazati na ružičasti način jer "Hajduk i dalje ima ozbiljan kostur momčadi". Tako se ponavlja dugogodišnja mantra da će "ona prava sezona biti sljedeća"…

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Ipak, ostaje nerazjašnjeno otkud tolika razlika ne samo po postignutim rezultatima nego pogotovo po igri u proljetnom dijelu prošlog prvenstva. Od svih trenera u vrijeme vladavine Jakobušića jedino je Ivan Leko, barem u prvom momentu, imao hrabrosti za pravu dijagnozu, a to su manjkavosti igračkog kadra. Leko se u početku zaletio sa svojom filozofijom igre s tri stopera, ali se naknadno ispravio, svi tvrde, na temelju razgovora sa starijim igračima, uoči četvrtfinalne utakmice Kupa u Osijeku (2-1), gdje je igrao s četvoricom u obrani, nakon što su "bijeli" doživjeli težak poraz od Dinama (0-4).

Kasnije je Hajduk u finišu igrao znatno bolje, na sedam utakmica bez primljenog gola uz bilancu od pet pobjeda i dva remija. U jednom trenutku Leko se, svjestan situacije s igračkim kadrom, usudio kazati da će se njegova momčad u novom prvenstvu teško nositi s Dinamom. Zamuknuo je kad su se zaredali dolasci sedam igrača bez centa odštete uz dva naša: Šarliju i Uremovića. Petorica su stranaca Odjidja-Ofoe, Moufi, Diallo, Trajkovski i Dajaku, te osmi došljak Mihael Žaper na bazi njegove želje za dresom Hajduka, ali i umijeća predsjednika Jakobušića, još i više Žaperova menadžera Andyja Bare. No baš se u finišu nedavno minulog prvenstva pokazalo da su među njima jedino Šarlija i Uremović (naravno, i Žaper) predstavljali solidnu okosnicu za juriš na naslov.

Jedan od veterana Hajduka, da mu ne spominjemo ime, poslije i prošle promašene proljetne sezone postavio je pitanje: Koji su to igrači u fondu prvotimaca s potrebnom brzinom za moderniju igru? Pa je sam odgovorio: Ajde, Emir Sahiti i još jedan novak Josip Brekalo

Kritična točka

Nadalje, kritična je točka, na kraju se ispostavilo, trener Mislav Karoglan. On je zaista izvanredno vodio "bijele" u dva navrata, oba puta nasljeđujući smijenjene - Valdasa Dambrauskasa i Ivana Leku. Znači, na temelju rada te dvojice Hajduk je s Karoglanom djelovao moćno, sve dok nije stiglo proljeće 2024., točnije nakon što je Karoglan na svoj način proveo pripreme. Postalo je evidentno da Karoglan, bez obzira na teoretsku potkovanost, ipak nije bio u stanju zauzdati svoje prvotimce.

image

Mislav Karoglan

VOJKO BASIC Cropix

Sada se iščekuje što će to izvesti novi sportski direktor Nikola Kalinić, najprije kojega će trenera privesti na Poljud, zatim kako će zajedno s novim stručnjakom izvesti selekciju, bez obzira na to što se tvrdi da Hajduk raspolaže ozbiljnim kadrom za novi juriš na titulu prvaka. No Kalinić je, kao osnovno, najavio novi i oštriji kurs prema ponašanju prvotimaca, što možda zvuči dvolično s obzirom na to da je i on kao igrač bio član momčadi za koju je dana dijagnoza da "u svlačionici vlada nered, a na terenu nerad". Pitanje je svih pitanja hoće li Kalinić uspjeti u tom delikatnom zadatku, prije svega hoće li, zajedno s novim trenerom, znati ukrotiti Marka Livaju, koji je doslovno dragocjeni element igračkog kadra. Uglavnom, vrlo brzo će se doznati na kojem kursu su "bijeli", uz napomenu da se kasni s postavljanjem novih temelja Hajduka.

U ponedjeljak je Hajduk i službeno objavio da Dino Mikanović, Vadis Odjidja-Ofoe i Filip Čuić napuštaju Poljud nakon što su na koncu svibnja završili njihovi ugovori. Prvi su to konkretni potezi novog sportskog direktora Nikole Kalinića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. lipanj 2024 09:25