ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PUMPANJE KLIME

Hajdukova zvijezda kao nekad Niko Kranjčar, željelo bi ga dovesti pola svijeta, ali istina je sasvim drugačija

Klubovima se često javljaju skauti samoreklameri, bez mandata, kako bi dobili što bolji tretman na tržištu
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 06. prosinac 2023. 16:14

Gromoglasno je krenulo najavljivanje da su brojni klubovi zainteresirani za angažman 19-godišnjeg igrača Hajduka Rokasa Pukštasa, tako da se sada očekuje prava poplava "provjerenih" informacija o budućim destinacijama mlađahnog Amerikanca.

Navodno su prvi skauti već bili na utakmici protiv Gorice na Poljudu, a stigli su iz londonskog Arsenala i to najviše zbog šefa akademije "Luka Kaliterna" Bore Primorca, koji je "ostavio traga u taboru topnika". Dalje se s velikom sigurnošću najavljuju zanimanja skauta još tri premijer ligaša Manchester Cityja, Chelsea i Newcastlea, zatim moćnih talijanskih klubova kao što su Milano, Inter, Roma i tako dalje do Paris SG. Moglo bi se tu dodati još klubova iz Amerike, iz arapskih zemalja, zašto ne i Reala i Barcelone, Bayerna i drugih sposobnih da se upuste u trku za talentiranim mladićem.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

45 interesenata za Niku

Tako počinje pumpanje klime o brojnim interesima, kakvo je svojevremeno bilo, na primjer za Nikom Kranjčarom, kojeg su novinari tijekom svojih kampanja proglasili zanimljivijim, ni manje ni više, nego za 45 klubova. A najvažnija činjenica u ponašanju i poslovanju najznačajnijih klubova je načelo tajnosti, to da nikako ne daju znati na kojeg igrača pikiraju, to da ga žele pridobili u svoju sredinu.

No, klubovima se često javljaju skauti samoreklameri, bez mandata, kako bi dobili što bolji tretman na tržištu, pa se stoga često i poimenice predstavljaju da bi eventualno mogli tvrditi, u kasnijem razvoju situacije, kako su ga baš osobno prvi fiksirali kao buduću zvijezdu.

Igor Tudor je, na primjer, iz Hajduka otišao u Juventus tako da ga je – kasnije se otkrilo – čak na jedanaest utakmica tajno kontrolirao Narcisio Pezzotti, skaut od najvećeg povjerenja Marcella Lippija, a da se to u taboru "bijelih" apsolutno nije znalo.

Najvažniji rade u tišini

No, u posljednjih petnaestak godina klubovi prate brojne igraće uz pomoć raznih alata, ali ga ipak dugo obvezno i vizualno snimaju. Uglavnom, mnogo ranije nego investiraju sredstva u određenog igrača. Stručni stožeri klubova raspolažu s brojnim informacijama, raznovrsnim pokazateljima s utakmica, ali i treninga, pa i o povjerljivim obavještenjima o privatnim vrlinama i manama, uopće karakteristikama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 08:21