Ivan Leko i Dario Bel

 GORAN MEHKEK/Cropix
ČUDAN TAJMING

Hajduku poslati suca kojega je Leko javno izvrijeđao nije ni logično ni mudro

Povjereniku za odabir sudaca ovo nije prvi put da ovako rješava goruće probleme
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. rujan 2023. 16:44

Anticipiranjem kup-utakmice Hajduk je došao u poziciju da mu glavni trener Ivan Leko može već ovog vikenda bijelu momčad voditi s klupe. Da podsjetimo, Leko je nakon utakmice Superkupa s Dinamom u Zagrebu kažnjen s pet utakmica zabrane vođenja momčadi. Njegov krimen bio je vrijeđanje glavnog suca Darija Bela, zbog kojeg je isključen u finišu prvog dijela utakmice.

Mnogima tada nije bilo jasno odakle takva žestoka reakcija Leke jer u pitanju je bio samo jedan sporan korner. Hajdukov trener, do tada besprijekoran u odnosu prema sucima u HNL-u, jednostavno je izgubio kontrolu i zasluženo je kažnjen.

Evoluirao u jednog od boljih sudaca

U nedjelju, u sljedećem kolu HNL-a, Hajduk gostuje u Velikoj Gorici. Za tu utakmicu povjerenik za suđenje, Ivan Novak iz Varaždina, delegirao je kao glavnog suca upravo - Darija Bela. Tako će Ivan Leko nakon odsluženja kazne opet imati susret sa sucem zbog kojeg je tu kaznu dobio.

Nama se čini da takvo delegiranje zbilja nije dobar izbor, barem ne u kontekstu stvaranja medijske buke oko odnosa Leke i Bela. Istina je da je Dario Bel evoluirao u jednog od boljih sudaca HNL-a, a što onda podrazumijeva da ne bi trebao imati nikakav pritisak jer će na jednoj od klupa biti čovjek koji ga je nedavno javno izvrijeđao. No nije stvar samo u odnosu suca i trenera jer je za vjerovati da će svoj posao odraditi oboje po PS-u. Više je stvar u doživljajima okruženja, pogotovo onog koji može imati nešto protiv suca, i slijedom toga odmah njima sporne odluke dočekivati rabijatno.

Ipak je ovo Hrvatska

Ivan Novak sigurno ima neke svoje postulate u određivanju sudaca, pa je njemu ovakav izbor nesporan. No ova njegova navika, koja je, doduše, bila i linija delegiranja prethodnika, po kojoj se odabire tajming delegiranja onog koji ima neki svježi slučaj s nekim ili ona kojom se šalje isti sudac koji je na prethodnom dvoboju iste momčadi zaradio neku suspenziju, zbilja ne djeluje ni logično, a ni baš mudro.

Ipak je ovo Hrvatska i o kontekstu nečega bi se moralo više voditi računa. Ako ništa drugo, onda barem preventivno jer se ovako daje samo pogonsko gorivo onima koji potiču polemike i stvaraju suvišne pritiske pored onih koji su uobičajeno prisutni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 09:52